Nagy Attila: Büszkén fogunk harcolni mindenki ellen!

A hétvégén rendezik a Torma Ágnes U20 Országos Bajnokság hatos döntőjét, ahol a BRSE is érdekelt. Rajtunk kívül az MTK, az UTE, a Gödöllő, a SZBRA és a Budaörs részvételével zajlik majd a finálé, amely minden eddiginél színvonalasabb lehet, ráadásul megannyi extraligás játékos bevetésére is lehet számítani. A viadal előtt Nagy Attila vezetőedzővel beszélgettünk.

A Magyar Röplabda Szövetség tavaly megszüntette az U19-es és az U21-es korosztályt, helyettük létrehozta az U20-at. Milyen lényeges változásokat hozott ez a döntés?

Ez egy sokkal erősebb bajnoki döntőnek ígérkezik, mint a tavalyi U19-es. Összevonták azt a korosztályt és az U21-et, ebből lett az U20, ennek az volt az oka, hogy a magyar röplabdázásban sajnos a pályaelhagyók aránya igen magas az egyetemi évek alatt, ez az egyik legnagyobb gond idehaza.
Az U21-es korosztály felnőtt korú játékosokat jelent, többségük az NB I-ben vagy Extraligában röplabdázik és nem is játszik vissza, tehát tavaly az U21-es döntőben is gyakorlatilag U19-esek szerepeltek pár idősebb játékos kivételével. Idéntől egy bajnoki rendszerbe koncentrálódott a két korosztály, ami így megerősödött, feltűntek olyan együttesek, amelyek korábban ritkán jutottak el idáig, mint például a Budaörs, amelynek a kerete 100%-ban megegyezik az NB I-es csapatéval, és komoly rutinnal, valamint játékerővel rendelkezik. Ez a finálé nívóban el fogja érni az NB I szintjét, sőt helyenként az Extraliga alját is megközelíti majd, hiszen az MTK-ből, az UTE-ból és a Balatonfüredből is visszajátszanak majd többen. 

A szezon során mik voltak a legnagyobb kihívások?

Tavaly az U19-ben és az U21-ben is volt reális győzelmi esélyünk, de előbbiben Feld Betti megsérült az első meccsen, utóbbiban pedig Szatmári Lilla először játszott feladóként. Akkor vetettem fel neki, hogy ez egy végleges váltás is lehetne és szerintem ez az útja, azóta pedig feladóként is szerepel. Idén próbáltuk őt építeni, de közben nyilván alkalmazkodtunk a felnőtt keret programjához is, egészen a felkészüléstől kezdve. A sajnálatos januári sérüléshullám a felnőtt csapatnál a mi munkákra is kihatott, aztán tavasszal ez minket is utolért, hiszen a centerek közül először Korcsok Karolina szenvedett bokaszalag-szakadást, aki 4-5 hétre kidőlt, majd amikor visszatért, akkor a Veszprém elleni bajnokin Lázár Kamilla is megsérült, ő a múlt héten kezdte újra az edzéseket. Azaz majdnem két hónapig edzettünk egy vagy két center nélkül, valamint négyen érettségiznek a keretből, plusz van egy egyetemistánk is, de aki az utánpótlássportban benne van, az tudja, hogy a május mindig ilyen nehéz. Mindent összevetve nem volt könnyű az utunk, a döntőben pedig valószínűleg a miénk lesz a legfiatalabb keret, hiszen a fele a serdülő korosztályba tartozik. Ezt büszkén vállaljuk és így is fel fogjuk venni a harcot mindenkivel, követjük a csabai hagyományokat, hiszen az elmúlt 20 évben sok országos döntőn szerepeltünk úgy eredményesen, hogy mi voltunk a legfiatalabbak.

Egy korosztályos döntőben nehéz a fiatalos lendületet kiemelni, de mégis mi lehet ennek a csapatnak az erőssége?

Az a fajta mentalitás, ami minket mindig is jellemzett és én ebben erősen hiszek. Tavaly nagyon össze kellett zárnunk a sérülések miatt és úgy szereztünk bronzérmet U21-ben, hogy tulajdonképpen feladónk sem volt. De küzdöttünk egymásért, szívből hajtottunk, a későbbi győztes MTK-tól is szoros meccsen kaptunk ki.
Két mag van, a 2003/04-es és a 2006/07-es, akik együtt nőttek fel és régóta játszanak így, tavaly is össze lettek engedve az U19-es fináléban, és úgy érzem, mostanra össze is értek. Annak is ki kell jönnie, hogy végigjátszottuk idén az NB I-et is, sok mérkőzés van a lányokban, úgyhogy reményeim szerint megvan az összeszokottság is. A békéscsabai szakmai műhelynek az alaptechnikája, -játéka és -filozófiája benne van ebben a csapatban, ezért bízunk abban, hogy versenyképesek leszünk az idősebbekkel szemben is.

Milyen elvárásokkal utaztok Budapestre?

Aki engem ismer, az tudja, hogy mindig győzni akarok, soha nem megyünk feltartott kézzel a pályára. Ha végignézünk a mezőnyön, akkor látjuk, hogy mindenkit legyőztünk a másik öt ellenfél közül, vagy az U20-ban, vagy az NB I-ben, úgyhogy mindenki verhető, viszont szinte mindenkitől ki is kaptunk. Ez is mutatja, mennyire szoros a mezőny, bárki nyerhet vagy veszíthet, éppen ezért nem is fogalmaztam meg olyan elvárást, hogy mindenképp győzni kell vagy muszáj érmet szerezni. Speciális lesz ez a torna, mert az ellenfeleink mindegyikébe érkezik a felnőtt keretből játékos, ez persze kétféleképpen sülhet el, hiszen vannak olyanok, akik év közben egy meccset sem játszottak az U20-as csapattal, mint például a csabai nevelésű Tatár Gréta, aki két éve igazolt az MTK-hoz. Komoly keretek és névsorok csapnak össze, rengeteg 19-20-21 éves játékos lép majd pályára, míg nálunk több alapember is 15-16 esztendős, ami jelentős különbség rutinban, tapasztalatban, dinamikában. Szóval lehetünk akár hatodikok is, elsők is, és lehet, hogy a két helyezés között nüanszni különbségek fognak dönteni.

Személy szerint te mivel lennél elégedett?

Szeretném, ha az alapjátékunk működne, sokat szenvedtünk ezzel év közben az életkori különbségek miatt, de bízom benne, hogy ez is összeáll a hétvégére. Akkor lennék elégedett és boldog, ha egy harcos, jó mentalitású csapatot látnék, amelyre az eredménytől függetlenül is büszkék tudunk lenni. A cél, hogy 1-2 éven belül a felnőtt keretbe integráljuk a játékosokat, és az előttünk álló hétvége meg fogja mutatni, hogy egy ilyen magas színvonalú csatában, nyomás alatt és kiélezett szituációban ki az, aki megfogja a nyitást, vagy megcsinálja a pontot, vagy vezérként viselkedik. Szeretnék minél több ilyen látni a három nap alatt, és akkor mindegy, hányadik helyen végzünk (érzésben persze nem), mert ha a tudásunk legjavát nyújtjuk és esetleg úgy is alulmaradunk, akkor nem lesz szégyenkezni valónk. 

A BRSE programja a csoportkörben:

2023.05.19. 11:00: BRSE–Szent Benedek Röplabda Akadémia
2023.05.19. 17:30: BDSE Emericus–BRSE

Szombaton és vasárnap a csoportmeccsek eredményei alapján folytatódik a küzdelem, a Hunvolley TV pedig a teljes tornát közvetíti.