Itt volt már az ideje, hogy Békéscsaba nemzetközi tornát rendezzen

Bő két hét múlva megkezdődik az U17-es röplabda leány Európa-bajnokság, melynek társházigazdája Békéscsaba. A Viharsarokban a magyar válogatott mellett további hét lép majd pályára, a torna pedig július 11-én rajtol. Az előkészületekről tartott sajtótájékoztatót Vatai Gabriella, a Magyar Röplabda Szövetség operatív igazgatója, Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere, Matuska Orsolya, az U17-es válogatott és a BRSE átlója, Horváth András szövetségi edző, valamint Baran Ádám, az MRSZ elnökségi tagja és a BRSE elnöke.

Baran Ádám, az MRSZ magyar-szerb kapcsolatokért felelős elnökségi tagja, egyben a BRSE elnöke azzal kezdte az eseményt, hogy hatalmas büszkeség maga a tény, hogy Békéscsabára ilyen rendezvény érkezik. A projekt akkor indult, amikor 2020 márciusában, Belgrádban az MRSZ együttműködési megállapodást kötött a szerb szövetséggel, melynek az egyik pontja az volt, hogy közös rendezésű utánpótlás- és felnőtt eseményeket szervezzenek. Baran hozzátette, hogy Békéscsaba 50 kilométeres körzetében rohamosan fogynak a szálláshelyek, határon innen és túlról is érkeznek szurkolók és látogatók, akik minden bizonnyal remek hangulat fognak teremteni, ők maguk pedig a híres békéscsabai vendégszeretetben részesülhetnek. Ezt megelőzően most hétvégén kerül megrendezésre a Heraklész torna, ahova a magyar egyetemi válogatott, valamint a horvát U17-es csapat érkezik, a magyar együttes pedig lemérheti, hol is tart a készülésben. 

Vatai Gabriella úgy fogalmazott, hogy nagy izgalommal várják az indulást. Kilenc nap alatt 7 meccset játszanak a magyar lányok, mellettük az európai elit jelenik meg Békéscsabán.

„Békéscsaba jó választás és kiváló partnere a szövetségnek, hiszen helyi szinten kimagasló röplabdás élettel rendelkezik. Az országos döntőket mindig remekül szervezik meg, ezért itt volt már az ideje egy nemzetközi eseménynek“

– mondta a sportvezető, majd hozzátette, hogy a válogatott jó formában várja a tornát. Elkezdődött a jegyértékesítés is, a belépőket csak online lehet megváltani, de ez sem zárja ki a helyben vásárlás lehetőségét, csak egy okostelefon kell hozzá, a szervezők pedig készségesen segíteni fognak azoknak, akik jegyek nélkül érkeznek. Napijegyeket lehet vásárolni, ezek mindegyike négy meccsre szól, a magyar csapat találkozói pedig kivétel nélkül 17:30-kor fognak kezdődni. Vatai komoly és kiélezett csatára számít, hiszen ezek a fiatalok már a felnőtt színpad ajtaján kopogtatnak.

Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere megosztotta a sajtó képviselőivel, hogy bár régóta készítik elő a rendezvényt, igazából tegnap tudatosult benne a válogatott békéscsabai csapatképének láttán, hogy itt van a nyakunkon a kontinenstorna. A magyaron kívül hét ország érkezik, és a 2004-es kézilabda-Eb csoportmeccsei óta ez lesz az első alkalom, hogy nemzetközi viadalt rendeznek a békési megyeszékhelyen.

„Békéscsaba a röplabdázás fővárosa, ami ezen a nyáron hangsúlyosan elmondható”

– szögezte le az alpolgármester, aki arra is rávilágított, hogy humánerőforrás és infrastruktúra szempontjából is meg kell felelni, de előbbiben az MRSZ mindent tökéletesen tud biztosítani, utóbbiban a békéscsabai röplabdázás elmúlt bő évtizedes sikerei, valamint a Modern Városok Program keretében megújult Sportok Háza lesz a garancia. 

Matuska Orsolya, a magyar válogatott és BRSE átlója kifejtette: nagy előny számára, hogy Békéscsabán kerül megrendezésre az Európa-bajnokság. Jól érzi magát azzal együtt is, hogy most először tagja az U17-es válogatottnak. Úgy véli, hogy minden egyes csapattársa a legjobb tudását adja bele az edzéseken, az Eb-n pedig szerinte a legjobb forma mutatása a cél, valamint az, hogy mindenki élvezze a játékot. 

Horváth András szövetségi edző háláját és köszönetét fejezte ki az MRSZ-nek és a BRSE-nek, hogy itthon játszhatnak. Rengeteg segítséget kaptak eddig, ez fontos a felkészülésükben, ami egyébként jó ütemben halad, a Héraklész torna sok mindenre rávilágíthat. 

„Különböző formációkban fogunk felállni, és nem az eredmény lesz a legfontosabb. Bízunk benne, hogy a csabai szurkolók nagy része kilátogat majd, ez eleinte talán ijesztő lehet majd a lányoknak, de biztosan hozzá fognak tudni szokni” 

– zárta gondolatait a szakember. 

A magyar csapat programja:

Július 11. (kedd), 17:30 Franciaország-MAGYARORSZÁG

Július 12. (szerda), 17:30 MAGYARORSZÁG-Szlovénia

Július 13. (csütörtök), 17:30 Belgium-MAGYARORSZÁG

Július 15. (szombat), 17:30 MAGYARORSZÁG-Románia

Július 16. (vasárnap), 17:30 Görögország-MAGYARORSZÁG

Július 18. (kedd), 17:30 Németország-MAGYARORSZÁG

Július 19. (szerda), 17:30 MAGYARORSZÁG-Törökország

A csoportokból az első két helyezett jut tovább, az elődöntőket és az éremmeccseket Szerbiában rendezik.

Továbbá szóba került a július 1-jén megrendezésre kerülő Magyarország–Ciprus férfi Ezüst Európa-liga-elődöntő visszavágója, amely kiváló főpróbája lesz a városnak és a rendezőknek az Európa-bajnokságra, sőt Vatai Gabriella elárulta, hogy továbbjutás esetén minden bizonnyal a finálé egyik mérkőzésének is Békéscsaba városa adhat otthont. 

Jegyek az Európa-bajnokságra:

https://www.eventim.hu/hu/jegyek/cev-u17-noi-europa-bajnoskag-doento-bekescsaba-varosi-sportcsarnok-613385/event.html