A következő szezonban is nekivágunk a MEVZA-kupának!

A 2022/2023-as idényben a Swietelsky-Békéscsaba visszatért a Közép-európai Ligába (MEVZA-kupa), és meg is nyerte azt. Az előttünk álló szezonban ismét nekiveselkedünk a sorozatnak, hogy újabb emlékezetes és fontos meccseket vívjunk a nemzetközi porondon.

Békéscsaba az elmúlt hetekben nemcsak az ország, hanem Európa egyik röplabdás központjává vált, hiszen a férfi válogatott Európa-liga mérkőzései mellett a város jelenleg is otthont ad az U17-es leány Európa-bajnokságnak. De – akárcsak az elmúlt években – ősszel is folytatódik ez a sorozat, hiszen elindulunk a MEVZA-kupában, aminek köszönhetően ismét megfordulnak a Viharsarokban a régió legjobb együttesei. Baran Ádám, a BRSE elnöke elmagyarázta a döntés mögött álló okokat:

„Hosszasan mérlegeltük, hogy induljunk-e a sorozatban. Ennek két vetülete van, az egyik, amit mindig hangoztatunk, hogy nemcsak a várost és a klubot képviseljük ilyenkor, hanem a magyar röplabdázást is. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület az elmúlt évtizedben elvégzett munkájával elérte azt, hogy a régió meghatározó szereplője lett, és ilyen tekintetben fontos az, hogy ne maradjon magyar csapat nélkül a sorozat. Másrészt címvédőként tulajdonképpen erkölcsi kötelességünk is, hogy részt vegyünk.”

Az elnök hozzátette, természetesen tisztában vannak azzal, hogy ez több tízmillió forintos pluszköltséget jelent, amit a menedzsmentnek elő kell teremteni, és ez a mostani helyzetben nem kis feladat. Viszont az érem másik oldalán az is ott van, hogy számos jelenlegi vagy korábbi magyar válogatott játékos van a Swietelsky-Békéscsaba keretében, akiknek – nyilván eltérő fontossággal, de – sokat számít, hogy nemzetközi porondon játéklehetőséget tudjanak biztosítani. Ezeket figyelembe véve hozták meg azt a döntést, hogy a csapat ismételten harcba száll a sorozatban.

A klubvezető azt is elárulta, hogy az előzetes lebonyolítási terv már elkészült, ez azt tartalmazza, hogy négy tornából épül fel az alapszakasz, ezekből legalább egyet szeretnének Békéscsabára hozni. 

„Láttuk, hogy szimpatizánsaink is élvezték, hogy európai kupamérkőzéseken biztathatják a csapatot, a Mladost Zagrebbel vívott összecsapásra például ki ne emlékezne? De mondhatnám az ukrán bajnok Prometey elleni meccset is, ami szintén komoly nívót képviselt. Azt tudjuk, hogy a térség tradicionálisan magas szintet képviselő együttesei, mint a Maribor, a Calcit vagy a Mladost szintén elindulnak, és ez garanciát jelent a minőségre, valamint a mi fejlődésünkre, ebből mindenki profitálhat és hasznos lesz a játékosainknak is.” 

– mondta Baran Ádám.

Minden bizonnyal október második felében kezdődik a sorozat, de amint megvan a részletes program (erre várhatóan augusztus elején kerül sor), azonnal megosztjuk szurkolóinkkal.