Baran Ádám: A tudomány száguld, ha nem figyelünk, lemaradunk és élhetünk a sötét múltban

Jövő hétvégén, pontosabban szeptember 15-16-án rendezik meg a II. Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferenciát. Tavaly a debütáló esemény jelentős sikert aratott, Baran Ádám, a BRSE elnöke szerint is magasra került a léc, de a szervezők készen állnak idén ezt is megugrani.

„Amit mi elindítottunk tavaly azzal, hogy egy nemzetközi sporttudományos konferenciát szerveztünk röplabdaklubként, az beleillik a sorba abból a szempontból, hogy sok egyedi és újító dolgot vittünk már véghez. Mérföldkő volt a sportág életében, mert korábban senki sem próbált hasonlót, és megmutatkozik, hogy erre komoly igény van, hiszen tavaly óta nagyon sokan érdeklődtek, hogy lesz-e idén is. Egyfajta pozitív nyomás ez, ami több oldalról jön, szóval muszáj folytatni. Sok-sok hónap távlatából is emlékszik mindenki, aki itt volt, és várták, mikor jelentjük be, hogy ismét lesz. Magasra tettük a mércét, de hiszünk abban, hogy elindítottunk egy olyan hagyományt, ami a magyar röplabdázás szakmai megújításában egy fontos lépés, egyben igazodási pont”

– kezdte a sportvezető a miértekkel, majd hozzátette, hogy a világ halad, a sporttudomány őrülten száguld, és ha nem figyelünk, végleg lemaradunk és élhetünk a sötét múltban. Senki sem gondolja azt, hogy önmagában egy nívós rendezvénytől minden jóra fordul a magyar röplabdázásban és hirtelen trendi vagy csillagos ötös lesz, de fontos, ráadásul a sportági szereplők közül is érezték erre az igényt. És onnantól kezdve, hogy a Békéscsaba Röplabda Sportegyesület erre az útra lépett, ez erkölcsi kötelesség.

„Sok mindenben voltunk úttörők az elmúlt 10 évben, inspiráltunk másokat, és ebben van egyfajta küldetésünk.”

Komoly munka, anyagi teher és áldozat van egy ilyen rendezvény mögött, de fontos kiemelni, hogy nem kizárólag a BRSE felel ezért, mert partner a Magyar Röplabda Szövetség és Békéscsaba Megyei Jogú Város is. Nélkülük ez sokkal nehezebb vagy akár lehetetlen feladat lenne. Baran úgy véli, az MRSZ-ben van nyitottság a fejlődés és az új irány felé, Békéscsaba pedig mindig jó házigazdája volt különböző válogatott mérkőzéseknek, tornáknak, országos utánpótlás döntőknek. A Békéscsabai Röplabda Akadémiánál pedig nem is lehetne jobb helyszínt találni.

„Fontosnak tartom kiemelni, hogy vannak pontok, amikhez ragaszkodunk, de igyekszünk újítani is. Nagy örömünkre szolgál, hogy dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elfogadta a meghívásunkat, hogy megnyissa az eseményt, ez önmagában megadja a rangot. Az is aláhúzandó, hogy ez nem röplabdaspecifikus esemény, büszkék vagyunk arra, hogy kézilabda-, kosárlabda- és labdarúgókluboktól is érkeznek szakemberek, edzők, klubvezetők, éppen ezért olyan programot igyekeztünk összeállítani, ahol mindenki találhat olyan gondolatokat, amiket haza tud vinni magával, motiválják a későbbiek során. Ezt én is megtapasztaltam saját bőrömön, amikor Rátgéber László meghívására részt vettem korábban az akadémiáján egy rendezvényen, amiből utána hosszú hónapokig használtam gondolatokat és jelentettek motivációt”

– fejtette ki a BRSE elnöke.

Ami az előadókat illeti, a Nemzeti Sportügynökség részéről dr. Baji Balázs, dr. Sáfár Sándor és Märcz Tamás neve önmagában is garancia a magas szintű szakmaiságra, sőt a Magyar Röplabda Szövetség részéről az újonnan megválasztott ügyvezető, Vatai Gabriella is tart előadást. Sőt, idén először a sportpszichológia is előtérbe kerül:

„Az elmúlt időszak eseményei rávilágítottak arra, hogy a mentális felkészítésnek milyen komoly jelentősége van, mi pedig igyekeztük ebbe az irányba is elvinni a rendezvényt, mert a kerekasztal-beszélgetés témája is ez lesz, illetve dr. Lénárt Ágota személyében a magyar sportpszichológia legnagyobb alakja is egyórás előadást fog tartani. Hallottam, hogy vannak olyanok, akik az ő neve hallatán azonnal regisztráltak.”

A következő napok során felfedjük a teljes programot, jelentkezni is lehet még, igaz, már csak korlátozott számban, ezen a linken. Ráadásul a hétvége nemcsak a II. Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferenciáról fog szólni, hiszen a pénteki rendezvény után szombaton az MRSZ központi edzői továbbképzését is a Békéscsabai Röplabda Akadémián rendezik. A program ott is kiválónak ígérkezik, Nagy Péter, a férfi válogatott szövetségi kapitánya mellett például Hollósy László is érkezik, aki a Bundesligában évekkel ezelőtt már letette a névjegyét, és még hosszan sorolhatnánk a neveket.

„Azon leszünk, hogy ugyanolyan profi legyen minden, mint tavaly. Professzionális stáb készíti el a videókat, a szakmai anyagok elérhetőek lesznek az MRSZ és a BRSE felületein is, mert fontos, hogy tudást és ismereteket közvetítsünk. Rengeteg olyan szakember van, aki szinte mindent megnyert, mégis ott lobog a tűz a szemében, hogy még többet akar, jobb akar lenni, és ehhez fejlődni kell, szükséges követni a trendeket. Szeretnénk mindenkit motiválni, és ezért is jó látni, hogy mennyien regisztráltak eddig. Bízom benne, hogy a szövetséggel karöltve ezt még sokáig meg tudjuk rendezni, mert elengedhetetlen, hogy előre haladjunk és ne rekedjünk meg, használjuk fel a legmodernebb tudományos vívmányokat és vigyük előre a magyar röplabdázást! Igyekszünk a szakma oltárán áldozni a két nap alatt és bízunk benne, hogy az esemény méltó lesz erre”

– zárta gondolatai Baran Ádám.