Margarita Stepanenko: Ez a klub megérdemelné a Kupát és a bajnoki címet!

Rutin, nemzetközi tapasztalat és vezéralkat. Ezeket a tulajdonságokat kereste a Swietelsky-Békéscsaba a nyári átigazolási időszakban átló posztra, és meg is találta az azerbajdzsáni válogatott játékosában, Margarita Stepanenkóban. A 30 éves röplabdázó Európa legerősebb bajnokságaiban pallérozódott, a Viharsarokba pedig azért jött, hogy a lehető legtöbb aranyérmet gyűjtse be.

Ukrajnában láttad meg a napvilágot, mégis azerbajdzsáni színeket képviselsz. Mesélnél egy kicsit a gyerekkorodról?

Így van, Ukrajnában születtem és ott is kezdtem el röplabdázni, mondjuk elég későn, 14 éves koromban. Sportiskolába jártam, aztán később még profi csapatokban is megfordultam Ukrajnán belül. 18 éves voltam, amikor egy azerbajdzsáni edző érkezett hozzánk és fiatal tehetségeket keresett a klubjába, a Telekom Bakuba, ami akkor a világ egyik legjobb együttesének, a Rabita Bakunak volt a második számú csapata. Engem is kiválasztott, így kerültem Azerbajdzsánba, ahol aztán később válogatott is lettem.

Hogyan esett a röplabdára a választásod?

Korábban futballoztam, de az egyik röplabdaedzőnek megakadt rajtam a figyelme. Magas voltam, vékony, mégis gyorsan futottam. Felajánlotta, hogy látogassak el az edzésükre és nézzük meg, hogyan megy. Nekem pedig nagyon tetszett az egész, úgyhogy ott ragadtam és így lett belőlem röplabdázó.

Mi motivált abban, hogy a BRSE-t válaszd?

Az ügynököm szólt, hogy a klub játékost keres a posztomra. Rengeteg pozitív véleményt hallottam már addig is a csapatról, több barátom is megfordult itt. Minden magas szintű, maga a szervezet, az edzői munka és a célok is. Én pedig hiszem, hogy segíthetek ezeknek a céloknak az elérésében.

Mit jelent számodra, hogy már 8 éve a válogatottban játszol? Hogy értékelnéd az idei Eb-t?

Minden alkalommal büszkén képviselem Azerbajdzsánt, legyen szó bármelyik csarnokról a világban. A mostani Európa-bajnokság viszont sajnos nem alakult jól a számunkra. Mindent megtettünk, ami tőlünk telt, de ez most ennyire volt elég.

Milyen szerepkört szánsz magadnak a BRSE-nél? 

Csapatjátékos vagyok, aki a nehéz pillanatokban képes előlépni is sokat vállalni, hogy átlendüljünk a holtponton. Megbízható embernek tartom magam és pontosan tudom, miért vagyok itt.

Mit tartasz a legjobb tulajdonságodnak?

Szerintem pont a megbízhatóság az, de a barátaim a kedvességet szokták említeni. És azt is kiemelném, hogy a figyelmem sosem lankad, legyen szó edzésről vagy mérkőzésekről.

Milyen célokat tűztél ki a szezonra?

A legfontosabb, hogy megnyerjük a bajnokságot és a Magyar Kupát is, mert ez a klub megérdemli. Én pedig hiszek abban, hogy meg tudjuk csinálni.