Bejutottunk a legjobb 8-ba a Magyar Kupában!

TFSE–Swietelsky-Békéscsaba 0:3 (-21, -12, -16)
Magyar Kupa, nyolcaddöntő, Budapest. Vezette: Mezőffy, Takács.

TFSE: Tettamanti 4, Tátrai 5, Kis 8, Turcsányi 1, Zen 2, Tatár 10. Cserék: Boller (libero), Kiss 4, Kökény, Villányi, Török, Vámos 1. Vezetőedző: Joel Olazabal Herrera.

BRSE: Kump 9, Glemboczki 15, Strumilo 24, Stepanenko 1, Pintér 2, Aydinogullari 2. Cserék: Kertész. (libero), Bodnár 2, Budai 2, Kotormán 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A Testnevelési Egyetem frissen átadott multifunkcionális csarnokában, a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban mutatkozott be a Magyar Kupában a Swietelsky-Békéscsaba. Ellenfelünk, a TFSE a selejtezőben könnyedén, 3:0-ra győzött a Közgáz SE vendégeként és ezzel bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol az osztálykülönbség miatt automatikus pályaelőnyt élvezett, viszont ez azt is jelentette, hogy a párharc ezen az egy mérkőzésen dőlt el. Iveta Stanchulova nem tartott a csapattal Budapestre, a többiek viszont harcra kész állapotban várták, hogy némileg feledtessék a múlt szombati, Fatum-Nyíregyháza ellen elszenvedett vereséget.

1️⃣ Nehézkesen kezdtük a találkozót, akárcsak tavaly, a hazaiak nagy energiával vetették bele magukat a meccsbe, ennek köszönhetően az első nyolc ponton megosztoztak a felek, méghozzá úgy, hogy mindig a TFSE járt előrébb. Glemboczki Zóra pontja vetett véget ennek a mintának, nem sokkal később Pintér Andrea blokkjával már hárommal vezettünk, de két hálóinréntéssel közelebb hoztuk őket, 9:9-nél pedig Tóth Gábor kikérte első idejét. A lendület azonban nemhogy nem érkezett meg, de 13:12-nél ismét a házigazda került előnybe, ami viszont már felébresztette a csabai lányokat, akik egymás után négy ponttal reagáltak, ám a TFSE ezek után is tapadt és lőtávolon belül maradt. 3-4 pont körül táncolt az fórunk, majd Dominika Strumilo és Margarita Stepanenko pontjaival megvoltak a szettlabdák, amelyek közül végül a harmadikat sikerült értékesíteni.

2️⃣ A második etap rajtjára már nem lehetett panaszunk, talán csak a rontott nyitások miatt, de szerencsére ellenfelünk is megajándékozott minket néhány rossz szervával. A 8:2-t persze nem kell magyarázni, márpedig az első 10 labdamenet után ez állt az eredményjelzőn, és ezután sem vettük le a lábunkat a gázról. Állandósítottuk a közte 10-et, sőt még hizlalni is tudtuk az előnyt, közben pályára lépett Budai Viktória és Kotormán Réka is. Kump Alíz könnyű pontját követően 13 játszmalabdából gazdálkodhattunk, Glemboczki pedig a másodikat a helyére küldte.

3️⃣ Vittük is tovább a momentumot a harmadik felvonásra, amit 6:0-val kezdtünk, köszönhetően a feljavuló blokkmunkának és az egyre pontosabb támadásoknak. Hamar meglett az újabb +10, egyre nagyobb önbizalommal röplabdáztunk és egyre többször jelent meg mosoly az arcokon. 5:19-nél időt kértek a hazaiak, ami hozzásegítette őket egy 3:0-s sorozathoz és egyáltalán nem adták fel ekkora lemaradásnál sem, de 13:23-nál Budai megoldása révén összejöttek a meccslabdák, a negyediket pedig újfent Glemboczki használta ki.

Ezzel a győzelemmel bebiztosítottuk a helyünket a legjobb nyolc között, ahol a Szent Benedek RA–MÁV Előre párharc győztesével találkozunk, ott már oda-visszavágós rendszerben.

Tóth Gábor:

„Véleményem szerint továbbra sem vagyunk elég agresszívak, de azt a közösségnek kell belülről érezni, hogy a kellő hőfokon érkezzen meg a meccsbe. Nem mehetünk biztosra, főleg egy olyan meccsen nem, ahol az ellenfélnek az év eseménye, hogy velünk játszik. De aztán nemcsak átvettük a mérkőzés irányítását és kijött az osztálykülönbség, hanem a fiatalok is játszhattak, így mindenkinek megvolt a mai edzésterhelése.”

Joel Olazabal Herrera:

„Tudtuk, hogy egy remek csapat ellen lépünk pályára, amely az ország egyik legjobbja. Nehéz meccsre is számítottunk, azt kértem a lányoktól, hogy a pályán legyenek felszabadultak és nyújtsák a maximumot, hiszen nincs veszíteni valónk. Az első játszmában ez meg is valósult, aztán elvesztettük a koncentrációt és még nem vagyunk elég tapasztaltak az ilyen kihíváshoz, de pont ezeken a meccseken fejlődhetünk ebben.”