Újabb mérföldkő a BRSE történetében!

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület újabb mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy módszertani központtá fejleszti a Békéscsabai Röplabda Akadémiát. Ennek az útnak fontos állomása, hogy együttműködési megállapodásokat kötött a Békés Vármegyei Kormányhivatallal, valamint a Békés vármegyében működő felsőoktatási intézményekkel.

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja közreműködésével 2023. október 18-án ünnepélyes keretek között ülhettek egy asztalhoz a felek. Az esemény fontosságát jelzi, hogy személyesen jött el az aláírásra  prof. dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora, dr. Vizi László Tamás, a Kodolányi János Egyetem rektora, dr. Sipos Virág Katalin, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Campusának főigazgató-helyettese, dr. Bögöly Gyula, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke és Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere is.

A Kormányhivatal vezetője hangsúlyozta, hogy a sportegyesülettel hasonló értékeket tartanak szem előtt, hiszen mindannyian akarják a sikert és azon dolgoznak, hogy megmutassák, Békés megyében is írják Magyarország történetét. Érdemes és jó itt tanulni, sportolni, dolgozni és élni.

Baran Ádám, az egyesület elnöke elmondta, hogy a klub az elmúlt bő egy évtizedben Magyarország meghatározó sportszervezetévé nőtte ki magát, nemcsak a pályán, hanem az azon kívül elért eredmények, az innováció és az utánpótlásképzés révén is. Nem titkolt szándékunk, hogy a 2020-ban átadott Békéscsabai Röplabda Akadémiát olyan módszertani műhellyé fejlesszük, amely sporttudományos alapokon, jól szervezetten végzi az utánpótlásnevelést és szakemberképzést. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület készen áll arra, hogy „Nemzeti akkreditált akadémiaként” segítse a magyar röplabdázás fejlődését, sőt „Módszertani központi” feladatkört is kész betölteni a sportágban. Az Akadémia akkor tud jól működni, ha a sportolók az élet minden területén magabiztosan tudnak előre haladni, amelyhez biztosítjuk a szükséges kereteket. Az élsport fontos kérdése a pályafutást követő „civil” karrier ügye is, amire a sportolók többsége nem készül fel az aktív évek során megfelelően. Az egyetemekkel kötött megállapodások a BRSE sportolóinak felsőoktatásbeli elhelyezkedését, valamint a tanulmányainak rugalmassá tételét is segítik.

Borbola István, a BRSE operatív igazgatója kifejtette, hogy egy módszertani központnak kutatási, oktatási és minőségbiztosítási feladatokat is el kell látnia. Békéscsabán megtalálható a fejlődéshez fontos ,európai szinten is egyedülálló sportinfrastruktúra, az inspiráló szakmai közeg, az oktatási intézmények, a vármegye és a város segítő partnersége. Készen állunk arra, hogy a saját klubunkon túlmutató szakmai feladatokat is ellássunk és segítsük a Magyar Röplabda Szövetség munkáját, mindezt azzal a végső céllal, hogy nemzetközi szinten is jegyzett, válogatott szintű játékosokat neveljünk Magyarországon.

A felek bíznak abban, hogy az október 18-án megkötött megállapodások eredményesen járulnak hozzá a sportolók tanulmányaihoz és a sporttudományos munkához és erősíteni fogja a térség népességmegtartó erejét. Mindenekelőtt pedig fontos lépes ahhoz, hogy a Békéscsabai Röplabda Akadémia a sportág tudományos műhelye legyen és fényes sikerekhez segítse a magyar röplabdázást.