Nem bírtunk a frissebb Kamnikkal

Swietelsky-Békéscsaba–OK Calcit Kamnik (szlovén) 1:3 (-17, 23, -18, -20)
MEVZA-kupa, 2. forduló, Zágráb. Vezette: Schimpl, Juracek.

BRSE: Kump 2, Glemboczki 7, Stepanenko 17, Pintér 4, Aydinogullari 2, Stanchulova 6. Csere: Kertész, Molcsányi (liberók), Kotormán, Strumilo 12, Bodnár 4. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Kamnik: Rituper 10, Radiskovic 19, Sen 7, Najdic 2, Hutinski 12, Pucelj 20. Csere: Banko (libero), Cizman, Boisa 1. Vezetőedző: Bruno Najdic.

Kedden este a Mladost Zagreb elleni győzelemmel debütáltunk a MEVZA-kupa idei kiírásában, a szlovén Calcit Kamnik pedig szintén a sikeres rajt reményében érkezett Zágrábba. Ellenfelünk első találkozóját játszotta a sorozatban, mi pedig 24 órán belül a másodikat, Tóth Gábor emiatt több helyen is változtatott az összeállításon.

1️⃣ A frissesség hiánya igencsak szembetűnő volt az első labdamenetek során, amiknek javát uralta a Calcit, Tóth Gábor ki is kérte első idejét 2:6-nál, aztán mivel a kívánt hatást nem érte el, ezt megismételte 4:10-nél. Ez már betalált, Pintér Andrea blokkjával és Margarita Stepanenko két pontjával eltüntettük a hátrányunk felét, erre Bruno Najdic is időt kért. Glemboczki Zóra okos ütésével egyetlen egységnyire zárkóztunk, ám erőre kapott a Kamnik, és apránként visszaépítette az ötpontos differenciát. A szerencse sem pártolt el mellőlük, amire tökéletes példa az excsabai Sara Najdic ásza 17:22-nél, de összességében megérdemelten nyerték meg az első játszmát.

2️⃣ Glemboczki ásszal indította útjára a második szettet, de sajnos a technikai hibákat magunkkal vittük a folytatásra is, a Kamnik pedig ugyanígy tett a lendületes támadásaival. Mindezek ellenére (és a jó nyitásainknak köszönhetően) pariban voltunk velük, sőt Dominika Strumilo ászával mi jártunk előrébb, majd a Calcit időkérése után három rossz nyitást produkáltak a felek. 13:12-es vezetésnél kissé beragadtunk és egy négypontos sorozattal el tudott lépni a szlovén együttes, de nem szakadtunk le, két ponton belül maradtunk a hajráig. Az pedig igencsak szoros csatát ígért, hiszen 20:20-nál jöhetett a sprint, ami 23-ig fej-fej mellett zajlott, ott azonban Strumilo ütésével szettlabdát szereztünk, majd azt ki is használtuk egy szlovén outtal!

3️⃣ A harmadik felvonás elején is bealudtunk egy kicsit, Tóth Gábor 1:4-nél ébresztőt fújt, 8:8-nál pedig utol is értük ellenfelünket. 9:9 után egy 5:1-es szériával rukkolt ki a Calcit, vezetőedzőnk másodjára is megpróbált beavatkozni, de ellenállhatatlanul röplabdázott ekkor a szlovén bajnok, mi pedig jóval enerváltabbnak mutatkoztunk. A végjátékhoz megnyugtató fölénnyel érkezett a Kamnik, a nyolc szettlabdából pedig hiába hárítottuk az első kettőt, a továbbiakban nem tudtuk megakadályozni, hogy visszavegyék a vezetést.

4️⃣ Következett a negyedik etap, amit szintén a szlovénok kezdtek erőteljesebben, de most nem engedtük el őket. Rendkívül szorosan alakult az eredmény, felváltva születtek a pontok, de ismét a Calcit tudott nagyobb lendületet venni az állóháborúból egy újabb 5:1-es periódussal. Ötpontos hátrányba kerültünk, amit eleinte fokozatosan dolgoztunk le, majd egymás után három ponttal visszajöttünk mínusz egyre, 19:19-nél pedig újfent egált mutatott az eredményjelző. Ám ahogy addig szinte mindig, úgy ekkor is képes volt újítani a Kamnik, amihez a hibáinkkal asszisztáltunk, és 20:21 után zsinórban négy ponttal lezárta a találkozót Bruno Najdic együttese.

Folytatás jövő héten, amikor a CEV-kupában a Bielso-Biala otthonában lépünk pályára.

Tóth Gábor:

„Hiányzott a tegnapi agresszivitás, lassan kezdtünk, valamint a szélsők ütők támadóhatékonysága nem érte el azt a szintet, hogy egy ilyen csapat ellen legyen realitása a győzelemnek.”

Bruno Najdic:

„Nagyon nehéz mérkőzés volt mindkét csapat számára. Minden szett hasonlóan alakult, hiszen mindkét együttes nagyot küzdött és agresszívan játszott, de ma nekünk jött ki jobban a lépés.”