Nem csak akkreditált akadémiává, módszertani központtá is szeretnénk válni!

Békéscsabán hosszú ideje gondolkozunk nagyobb léptékű projektekben, és igyekszünk nemcsak sportszakmailag vagy eredményességben magas szintet képviselni, hanem más területeken is törekszünk a fejlődésre és az utak kitaposására. Egyik legfontosabb célunk, hogy módszertani központként segítsük a magyar röplabdázás fejlődését, ebben pedig nagyot léptünk előre azáltal, hogy a Békés Vármegyei Kormányhivatallal, valamint három felsőoktatási intézménnyel is együttműködési megállapodást kötöttünk. A folyamatot Borbola István operatív igazgató koordinálta és teszi folyamatosan, de nemcsak erről, hanem további partnerségi irányokról és a környezettudatosságról is kérdeztük.

A közelmúltbeli, mérföldkőnek számító együttműködési megállapodásokról az alábbiakat vázolta fel Borbola István:

„Rövid távon azt várjuk az egyetemektől, hogy olyan képzési kínálatot nyújtsanak, amivel érettségi után is Békéscsabán tudjuk tartani a diákokat, és ezek a képzések respektálják azt, hogy a diákok nálunk sportolni maradnak és élsportolókat kívánunk belőlük faragni. Ennek megfelelően szeretnénk, hogy segítsék a hallgatókat abban, hogy el tudjanak járni edzésre, meccsekre, az órarendjük igazodjon az edzésprogramjukhoz és online is részt vehessenek az órákon. Továbbá rugalmasságot is kérünk tőlük a vizsgák időpontjait illetően is, és bízunk abban, hogy olyan képzéseket is elindítanak, amik érdekesek lehetnek a sportolók számára. Mi pedig azt kínáljuk, hogy különböző kutatásokban, sporttudományos projektekben, akár nemzetközi szinten is partnereik leszünk.”

Hozzátette, hogy hosszú távon a BRSE nemcsak akkreditált akadémiává, hanem módszertani központtá szeretne válni, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy sporttudományos kutatásoknak és módszertani javaslatok kidolgozásának a műhelyeként is funkcionáljon a klub.

„Feltett szándékunk, hogy az egyetemek segítségével oktatási, kutatási projekteket tudunk majd megvalósítani, legyen szó sport- és teljesítménydiagnosztikáról, vagy analitikáról, sportegészségügyi feladatokról.”

Mindezek elérésében a kormányhivatal közreműködése is nagyot lendíthet, és mivel mindkét oldalról igény mutatkozott a közös munkára, megszületett a megállapodás.

„A Békés Vármegyei Kormányhivatal működtet egy Tudományos Tanácsot, amelynek társadalomszervező szerepe is van, az oktatással kapcsolatos témákat is felöleli, összefogja a megyében működő közép- és felsőfokú oktatási intézményeket és azon dolgozik, hogy minél több fiatal maradjon és jöjjön Békés vármegyébe. A kormányhivatal foglalkoztatásért felelős osztálya pályaorientációs és karriertanácsadást is nyújt, ebben is tudunk számítani a szervezetre, hogy segítsenek a sportolóinknak. Ennek egyik eleme az évente megrendezésre kerülő Pályaválasztási Vásár, ahol idén mi is megjelenhettünk. A Tudományos Tanács évente többször összeül és erre klubunk is meghívást fog kapni, és Főispán úr ígérete szerint lesz egy sporttudományos szekció is”

– részletezte klubunk operatív vezetője.

Természetesen a legfiatalabbak számára is szeretnénk ideális körülményeket teremteni, hogy már 6-7 éves kortól kezdve annyit röplabdázhassanak, amennyit csak lehet. Borbola István elárulta, hogy a Jankay Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában idén szeptembertől kezdve az elsősök sportosztályába már nem csak vívókat és tornászokat várnak, ugyanis labdajátékokkal is bővült a kínálat, a fiúk kosárlabdázhatnak, a lányok röplabdázhatnak.

„A suli közel van hozzánk és együttműködésünk értelmében az elsősöknek hetente kétszer a labdajátékot választó kisdiákoknak az Akadémián tartanak dupla testnevelésórát. Ha találunk olyan röplabdázó lányt más iskolában, aki kiugróan tehetségesnek tűnik, akkor neki azt fogjuk javasolni, hogy jöjjön át a Jankayba, mert itt arra is lehetősége lesz, hogy ne csak a délutáni edzésen fejlődjön, hanem a délelőtti testnevelésórákon is, később pedig akár további kedvezményekben részesülhet.”

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumával két évvel ezelőtt kezdtük meg az együttműködést. Az intézmény és a BRSE közösen indított „röplabdaedző, sportszervező” képzést. Az első évfolyam immáron a 11-et tapossa, a tanulók pedig a Békéscsabai Röplabda Akadémiára járnak gyakorlatra.

„A SZEGYA-val ez már a harmadik közös évünk, és immáron nemcsak röplabdaedzőnek tanuló diákok járhatnak a sportosztályba, hanem tekvondó, labdarúgó és egyéb sportágak képviselői is. A tizenegyedikeseknek már évközi gyakorlatuk van, és a leendő röplabdaedzők számára mi adjuk a gyakorlati helyszínt. Az itteni oktatásért Toma Sándor edzőnk a felelős, aki háromhetente két elméleti tanórát tart a diákoknak prezentációkkal, videókkal, majd számon is kéri őket. Heti rendszerességgel pedig minden tanuló be van osztva egy-egy utánpótlás-csapatunk mellé, ahol másodedzői feladatokat látnak el. Terveink szerint majd cserélgetjük is őket, hogy minden korosztállyal, több edzővel is dolgozhassanak. A mostani kilenc főből négyen is kiemelt UP-csapatainkban játszanak; könnyen együttműködünk az iskolával, tekintettel vannak arra, hogy a nálunk játszó lányoknak reggel is vannak plusz edzéseik, a másodedzői gyakorlatokat pedig egyelőre mindannyian nagyon élvezik és úgy néz ki, jól sült el a dolog. A tanmenetet én állítottam össze, egészen júniusig, az iskola pedig jóváhagyta a saját kiegészítéseivel.

Borbola arra is rávilágított, hogy a következő két évben növekedni fog a gyakorlati részek aránya, a mostani harmadévesek majd egyre többet tanulhatnak a Békéscsabai Röplabda Akadémián, aztán az ötödik év végén kell egy diplomamunkát, vagyis portfóliót összeállítaniuk, és ebben a BRSE is örömmel fog segíteni. Köztudott, hogy hiány van itthon röplabdaedzőkből, úgyhogy aki itt végez, az szinte biztosan talál majd magának munkát, a legjobbaknak pedig adott esetben még klubunk is ajánlatot tehet. Ezért bátorítunk minden általános iskolás röplabdázó leányt, hogy válasszák ezt a képzést a SZEGYA-ban.

Ami a legújabb energetikai projektet illeti, operatív igazgatónk örömmel számolt be arról, hogy a nyáron felszerelt napkollektorok jelesre vizsgáztak, ami jelentős költségvetésbeli mozgásteret ad az egész szervezetnek.

„A napkollektor és a napelem két külön dolog. Utóbbi áramot fejleszt és nagyon jól működik, mióta felszereltük. A napkollektor viszont használati melegvizet állít elő, amit fürdéshez, takarításhoz, mosogatáshoz hasznosítunk. Ezt az idei évig gázzal állítottuk elő. A taorendszernek köszönhetően volt arra lehetőségünk, hogy energetikai beruházásokra pályázzunk, és mivel az energiaválság miatt az árak elszabadultak, úgy döntöttünk, ezt kihasználjuk és napkollektorokat telepítünk a napelemek mellé az Akadémia tetejére. Korábban használati melegvízre havi szinten százezres nagyságrendű összeget költöttünk, ami június óta viszont közel 0-ra redukálódott. Az épület fenntartására nem kapunk semminemű támogatást, a klubmenedzsmentre hárul ezen források előteremtése, ami jelentős feladat és kihívás.  Az ilyen projektek és pályázati lehetőségek csökkentik az Akadémia működési költségeit és ezáltal több marad a sporttevékenységek támogatására”

zárta gondolatait Borbola István.