A lengyel bajnokság éllovasához látogatunk a héten

Szerdán este a negyedik sorozatunkba is belevágunk, a CEV-kupában ugyanis a lengyel, észt és brazil válogatott játékosokkal felálló, a lengyel pontvadászatot vezető BKS Bostik ZGO Bielsko-Biala otthonában lépünk pályára a legjobb 32 között. Nézzük, mit kell tudni a következő riválisunkról!

Amikor július 19-én fény derült ellenfelünk kilétére a CEV-kupában, valószínűleg nem a „szerencse” szó ugrott be elsőként az embereknek. A BKS Bostik ZGO Bielsko-Biala nemcsak a rettenetesen erős lengyel élvonal, azaz a Tauron Liga állandó tagja, de tavaly szintet is lépett, aztán ebben a szezonban úgy tűnik, még egyet sikerült.

A 2022/2023-as kiírást a negyedik helyen zárták, ami az elmúlt 10 év legjobb eredménye volt számukra bajnoki szinten, idén viszont merészebb álmokat is dédelgethetnek a fantasztikus rajtjuk után, öt fordulót követően ugyanis öt győzelemmel, szettveszteség nélkül állnak a tabella élén, holtversenyben az ország egyik kirakatcsapatával, a Chemik Policéval. A gárda egy igencsak komoly skalpot is begyűjtött már a friss szezon során, bő két héttel ezelőtt a másik sztárcsapatnak, a Tauron Liga címvédőjének, az LKS Commercecon Lodznak az otthonában aratott 3:0-s győzelmet.

A klub ki van éhezve a sikerre, mert bár nyolc bajnoki címmel, hét kupa- és kettő szuperkupa-győzelemmel büszkélkedhet, 2011 óta nem sikerült trófeát szereznie. A keret bővelkedik a nemzetközileg is jegyzett, válogatott játékosokban, elég ha a friss Nemzetek Ligája-bronzérmes Julia Nowickára és Joanna Pacakra, az észtek kiválóságára, Kertu Laakra, vagy a rutinos brazil ütőre, a pánamerikai bajnok, korábbi U20-as világbajnok, World Grand Prix- és Universiade-győztes Regiane Bidiasra gondolunk. A csapatot az a Bartlomiej Piekarczyk irányítja, aki korábban az U20-as és U23 lengyel válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, 2022 óta pedig a felnőtt női nemzeti együttes stábját erősíti.

A lengyel röplabdakultúrát aligha kell bemutatni, a férfiválogatott megnyerte a legutóbbi Európa-bajnokságot és a Nemzetek Ligáját is, 2018-ban világbajnoki címet ünnepelhetett, sőt 2014-ben hazai pályán ült fel a világ trónjára azok után, hogy a torna nyitómeccsén a varsói Stadion Narodowyban, azaz a Nemzeti Stadionban 61 500 fanatikus előtt győzte le Szerbiát. A nők sem kevésbé sikeresek, számos vb- és olimpiai érem mellett két Európa-bajnoki arany díszíti a medálkollekciójukat. 

Szerdai mérkőzésünk helyszíne, Bielsko-Biala a mintegy 168 000 lakosával a 22. legnépesebb település Lengyelországban, és hozzávetőlegesen háromszor annyian élnek ott, mint Békéscsabán. Dél-Lengyelországban, a Sziléziai vajdaságban helyezkedik el, körülbelül 30 kilométerre a cseh-szlovák-lengyel hármashatártól és 90 kilométerre Krakkótól.

Csapatunk busszal vág neki kedd hajnalban a nagyjából 630 kilométeres távnak, hogy este már a helyszínen eddzen egyet, szerdán pedig 18:00-kor jöhet az első összecsapás, melynek visszavágóját egy héttel később, november 15-én rendezik a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban, amire már EZEN A LINKEN kaphatók a jegyek.