Megtörtük a Bielso-Biala szenzációs szériáját, de így is bravúr kell otthon

BKS Bostik ZGO Bielsko-Biala (lengyel)–Swietelsky-Békéscsaba 3:1 (-22, 21, 17, 12)
CEV-kupa, legjobb 32, Bielsko-Biala. Vezette: Grabovsky (cseh), Hulka (ukrán).

Bielsko-Biala: Nowicka 6, Pacak 7, Borowczak 4, Laak 14, Majkowska 7, Damaske 17. Csere: Mazur, Nowak (liberók), Bidigas 18, Ciesielczyk, Stachowicz. Vezetőedző: Bartlomiej Piekarczyk. 

Békéscsaba: Glemboczki 11, Strumilo 15, Stepanenko 6, Bodnár, Pintér 8, Aydinogullari 7. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Stanchulova 5, Kump 1, Kotormán. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Már a legjobb 32 között bivalyerős ellenfél várt ránk a CEV-kupában, ugyanis a júliusi sorsoláson a Bielsko-Bialát szánta nekünk Fortuna. Már akkor is sejtettük, hogy nem lesz egyszerű a feladat a lengyel bajnokság egyik topcsapata ellen, azóta pedig bizonyságot nyert a sejtésünk, hiszen Bartlomiej Piekarczyk gárdája szettveszteség nélkül vezeti a Tauron Ligát. Motivációnak sem voltak híján, hiszen 10 év után játszottak otthon nemzetközi meccset.

1️⃣ Már az első labdamenet rendkívüli izgalmakat hozott, amit végül a házigazda vitt el némi szerencsével és óriási mezőnymunkával, majd ezt még kettővel megfejelték, de ezután mi is megkezdtük a pontgyártást. Némi figyelmetlenséggel ingyenpontokhoz is segítettük őket, nem mintha rá lettek volna szorulva, ezért Tóth Gábor 7:4-es állásnál időt kért. Egy ideig tartottuk a közte hármat, sőt faragtunk is belőle, de a Bielsko-Biala egy hármas szériával újult meg, 12:7-nél jött a második időkérésünk. Kapaszkodtunk becsülettel, Dominika Strumilo nyitásai mögött építettük a saját sorozatunkat, és hiába kértek időt a hazaiak 14:12-nél, 14-nél utolértük őket! Sőt, volt még bennünk lendület, elképesztő tűz égett a lányokban, nem meglepő, hogy amikor átvettük a vezetést 17:16-ra, akkor Piekarczyk is ellőtte a második timeoutját, miközben elnémult a körülbelül 1000 hazai néző. Egy pillanatra visszavették a vezetést, ám ismét fordítottunk és a 20-at is mi értük el előbb. Kettővel is elléptünk, persze ellenfelünket kemény fából faragták, 21-nél ismét egál volt, de mi mozdultunk el innen hamarabb, ráadásul rögtön három ponttal, ami három szettlabdát jelentett! Kis híján már az elsőt megcsináltuk, de egy hatalmas mentéssel maguk javára fordították a labdamenetet, viszont egyből outot nyitottak, azaz elvittük az első játszmát! Ez volt az első szett, amit idén elveszített a Bielsko-Biala!

2️⃣ Akárcsak az elsőt, úgy a második felvonást is 3:0-val indította a lengyel sztárcsapat, csak most még kettőt is hozzá tudott tenni, ezért Tóth Gábor megint a gyors intézkedésre szavazott. 6:0-nál ébredtünk és megint apránként igyekeztünk közelebb férkőzni, viszont ezúttal minden kísérletünket elfojtotta a BKS. Látványosan felpaprikáztuk őket azzal, hogy megnyertük az első etapot, belepörögtek a meccsbe és megszilárdították a 6-7 pontos különbséget. Olykor még növelni is tudták, de aztán Piekarczyk is tartott egy gyors fejmosást, amikor visszajöttünk 21:16-ra. Cansu Aydinogullari hatalmas blokkjával még egyet csíptünk a deficitból, jelét sem mutattuk annak, hogy feladnánk, 23:20-nál ismét Piekarczyk kért szót. A következő két ponton megosztoztunk, azaz ők dolgozhattak három szettlabdával, és meg is oldották az elsőt.

3️⃣ Végre nem ragadtunk be a rajtnál a harmadik játszmában, legalábbis eleinte felvettük velük a kesztyűt, de 3:2-nél ritmust váltottak, Tóth Gábor 9:4-nél időt kért, 11:4-nél pedig ismételt. Volt honnan visszajönni, de a lengyelek nem lazítottak a szorításon, félelmetes labdákat szedtek össze és ütőerőben is magasabb szintet képviseltek. Szerencsére sokszor mi is szép megoldásokkal operáltunk és tartottuk velük a lépést, Molcsányi Rita is káprázatos mentéseket mutatott be, 18:13-nál magához is hívta övéit a lengyel mester. A riadó elérte a hatást, még egy ász is összejött nekik, és ezzel a tempóval el is jutottak nyolc szettlabdáig, amikből a másodikat kihasználva átvették összesítésben a vezetést.

4️⃣ A negyedik szakasz sem a szánk íze szerint indult, Tóth Gábornak ismét korán bele kellett nyúlnia a történésekbe. Gyorsan fel is zárkóztunk –1-re, de övék lett a következő két pont, sőt a harmadik is, köszönhetően a játékvezetők közreműködésének, ez pedig kizökkentett minket. Néha gálapontokra is futotta a hazaiaktól, ebben az időszakban minden a kezükre játszott, főleg a technikai hibáink. Teljesen átvették az irányítást, olyan helyzetekből is pontot szereztek, ahonnan szinte elképzelhetetlennek tűnt, és 18:8-nál már tízpontos fórnak örülhettek. Annak már annyira nem, amikor Julia Nowicka sárga lapot kapott, de emiatt sem igazán kellett, hogy fájjon a fejük, ugyanis megnyugtató előnyt építettek ki, Regiane Bidias ászával pedig lezárták a mérkőzést.

Az már önmagában bravúr, hogy elvettük a Bielsko-Biala eddig teljesen makulátlan mérlegét, egy hét múlva, november 15-én viszont hatalmas bravúrra lesz szükségünk a továbbjutáshoz.

Bartlomiej Piekarczyk:

„Nagyon nehéz volt ez a meccs, de erre is számítottunk. Nagyon jó csapat a Békéscsaba, alaposan kielemeztük a bajnoki mérkőzéseiket és a játékosaikat. Persze ezek után is elvárom, hogy a saját játékunkat játsszuk, mert amikor visszaesik a szintünk, az ellenfél ezt ki is használhatja. Ez történt ma is az első szettben, pokoli nyomás alá helyeztek minket, ezen el kell gondolkoznunk a visszavágó előtt.”

Tóth Gábor:

„Az elején bejött az, amit szerettünk volna, azt viszont mindenkinek tudnia kell a csapatból, hogy limitáltak a lehetőségeink, mindenkinek óriási az egyéni felelőssége. És amikor nem jön a teljesítmény kulcsembertől vagy kiemelt poszton szereplő játékostól, akkor ezek a lehetőségek még jobban beszűkülnek. Ezzel együtt is úgy gondolom, nagy lehetőséget hagytunk ki, persze minden tisztelet az ellenfélé, hiszen vezeti a lengyel bajnokságot, de még egy szettet nyerhettünk volna. Ez benne volt, különösen a másodikban, amikor visszajöttünk nagyobb hátrányból, aztán persze rohantunk az eredmény után, mert mindig beragadtunk az elején, majd totálisan pontatlanná váltunk, még védekezésben is. Amivel végig elégedett lehettem, az a nyitás volt, amik végig agresszívak maradtak és be is jöttek. Ezt is megtapasztaltuk, a visszavágóra sokkal jobb egyéni teljesítményekkel akarunk készülni és ott még lehet esélyünk.”