Kettős győzelemmel jutott tovább a Bielsko-Biała

Swietelsky-Békéscsaba–BKS Bostik ZGO Bielsko-Biała (lengyel) 0:3 (-21, -19, -24)
CEV-kupa, legjobb 32, visszavágó, Békéscsaba. Vezette: Aghayev (azeri), Cinatl (cseh).

Békéscsaba: Glemboczki 6, Strumilo 9, Stepanenko 8, Bodnár, Pintér 4, Aydinogullari 2. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Stanchulova 2, Kump 4. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Bielsko-Biała: Nowicka 3, Pacak 7, Borowczak 2, Laak 8, Abramajtys 5, Bidias 8. Csere: Mazur, Nowak (liberók), Ciesielczyk 9, Stachowicz, Damaske 8, Majkowska 1. Vezetőedző: Bartlomiej Piekarczyk. 

Egy oda-visszavágós párharcban a 3:1-es hátrány ledolgozása és az aranyszett kiharcolása bármilyen ellenféllel szemben már önmagában bravúrnak tekinthető. A mi esetünkben egy ilyen forgatókönyv megvalósítása valahol a bravúr és a csoda között helyezkedhetett el, hiszen bár nem a világválogatottat kellett 3:0-ra vagy 3:1-re legyőznünk, majd az aranyszettben is diadalmaskodnunk, de a BKS Bostik ZGO Bielsko-Biała nem érdemtelenül vezeti a lengyel bajnokságot, amelyről köztudott, hogy Európa egyik legerősebbike. A múlt hét szerdai, kinti találkozón az első és a második szettben is megmutattuk, hogy képesek vagyunk velük felvenni a versenyt, hazai pályán viszont arra volt szükség, hogy az ott látott formát az egész meccsen tartani tudjuk. 

1️⃣ Az biztos, hogy ezúttal nem ragadtunk be a rajtnál és kezdettől fogva megvolt a kellő tűz, az első öt pontból négy a miénk volt! 5:2-nél fantasztikus labdamenetet nyertünk meg, 8:3-nál pedig időt kellett kérnie Bartlomiej Piekarczyknak. 1000 fokon égtek a hazaiak, a mezőnymunka és a blokk szinte kifogástalan volt, akárcsak a hangulat, a lengyelek pedig cserékkel próbálták megfogni a lendületünket. Glemboczki Zóra betakarta az odavágó MVP-jét, Regiane Bidiast, a csarnok pedig szinte felrobbant ennek hatására. Néhány jó nyitással viszont megfelezték a hatpontos lemaradásukat, ezért Tóth Gábor is eligazítást tartott, de ekkorra már átkerült hozzájuk a momentum, 13:13-nál következett a második csabai timeout. Hatalmasat változott a játék képe, azonban Dominika Strumilo két jó befejezéssel kirángatta a csapatot a gödörből, majd a vezetést is visszaszereztük. Ennek csak ideig-óráig örülhettünk, hamar megfordították az állást, de nem szakadtunk le. Molcsányi Rita szokás szerint őrületes munkát végzett, Cansu Aydinogullari szemtelen megoldással hozott minket közelebb, de ők is félelmetes labdákat szedtek össze, és többször is képesek voltak pontot csinálni ezekből. 21:24-nél három szettlabdához jutottak és egy ásszal be is húzták az első játszmát, innentől hármat kellett volna nyerni egymás után, hogy aranyszettig vigyük a meccset.

2️⃣ A folytatásban is tartottuk velük a lépést, nem estünk össze az első szett elbukása miatt és nem hagytuk ellépni a Bielsko-Białát. Kitartóan üldöztük őket és abszolút pariban voltunk velük még a felvonás közepe felé is, viszont a nyitásfogadásba többször becsúszott némi hiba. Három ponttal is el tudott lépni a lengyel éllovas, de folyamatosan ott lihegtünk a nyakukban, aztán a hajrához érkezve bemutatták, miért is vezetik a lengyel pontvadászatot. Ritmust váltottak, olykor parádés megoldásokat alkalmaztak, méghozzá sikerrel, 17:18 után elkaptak egy jó sorozatot és egy 7:2-es rohammal lezárták a szettet, egyúttal a továbbjutást is kivívták.

3️⃣ A harmadik etapban sem vettek vissza, teljesen kifogták a vitorlánkból a szelet, 0:6 után már egy időkérése sem maradt csapatunknak… Mélyről kellett felkapaszkodni, ugyanis nyolcpontos indulóelőnyt adtunk nekik, mire végre mi is letettünk egy labdát. Noha egy kicsit későn sikerült csak, de elállítottuk a vérzést és onnantól kezdve nem nyílt még nagyobbra az olló, sőt még csökkenteni is tudtunk a hátrányon, és amikor visszajöttünk mínusz ötre, időt is kértek a vendégek. Becsületünkre legyen mondva, a már tét nélküli játszmában is küzdöttünk minden pontért és látványos labdameneteket tudtunk behúzni, aztán közte kettőnél megint időt kért Piekarczyk. Sőt, egy pontra is megközelítettük őket a végjátékban, 22:22-nél pedig már egál volt, ismét élet költözött a csarnokba. Néhány milliméteren múlt, hogy 23:23 után nem mi jutottunk szettlabdához, hanem ők zárhatták volna le a találkozót, de ekkor Bidias hálóba nyitott. Ám sajnos a ráadásban az utolsó (két) szó az övék lett, és ennek köszönhetően kettős győzelemmel jutottak tovább, a következő körben pedig egy lengyel riválissal, a Chemik Policéval küzdhetnek meg.

Tóth Gábor:

 „Az volt a taktika, hogy maximális erőbedobással kezdünk, jó lett volna folytatni is… Az első szett miatt csalódott vagyok, illett volna öt pontról behúzni, de beragadtunk három támadóval, pedig nem voltak azokban a pillanatokban olyan extrák a szerváik. Azon a holtponton túl kellett volna lendülni, hiszen addig minden rendben volt, fel voltunk készítve arra, mit kell játszani, a kérdés az, hogy készen voltunk-e nyerni. Ezek szerint nem. A harmadik játszma miatt szomorú vagyok, mert értem, hogy továbbjutott már az ellenfél, de nem lehet 0:8-cal kezdeni egy szettet. Aztán nyilván visszajöttünk, de lehetett volna még jó röplabdát csinálni ma este. Ott, abban az állásban nehéz visszaadni a hitet, és persze, nyílhatott volna nagyobbra is az olló, de amikor nekünk kellett volna rálépni a gázra, akkor ők tették meg, mi pedig leblokkoltunk. Ha a száraz tényeket nézzük, akkor a támadóhatékonyságuk sokkal jobb volt, mint a miénk.”

Bartlomiej Piekarczyk:

„A Békéscsaba remek csapat, amely megmutatta, hogy ha lehetőséget hagyunk, akkor magas szinten képes játszani. Mi viszont nem voltunk jók, talán ez volt az egyik leggyengébb meccsünk a szezonban, és el kell gondolkoznunk ezen, ha sokáig szeretnénk jutni a CEV-kupában. Próbáltuk nyomás alá helyezni ellenfelünket, de sok pontot is adtunk nekik a ki nem kényszerített hibáinkkal, és ezeken muszáj lesz dolgozni.”