Látványos és izgalmas rangadó után megvan a 3 pont listavezető ellen!

Swietelsky-Békéscsaba–OK Nova KBM Branik Maribor (szlovén) 3:1 (-20, 9, 16, 21)
MEVZA-kupa, 3. forduló, Békéscsaba. Vezette: Schimpl, Juracek.

Békéscsaba: Glemboczki 17, Strumilo 3, Stepanenko 30, Bodnár 1, Pintér 6, Aydinogulluari 6. Csere: Kertész (libero), Stanchulova 7, Kump 3, Kotormán, Gergácz. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Maribor: Mlakar 24, K. Milosic 5, Lekse 6, Ramic 7, N. Milosic 6, Tisma 5. Csere: Cikac (libero), Stampar, Potokar 1, Farkas 1. Vezetőedző: Tilen Kozamernik.

Szerda este bemutatkoztunk hazai pályán a MEVZA-kupában is, amelynek címvédői vagyunk. Az előző kiírás döntőjét március 17-én éppen a Mariborral szemben nyertük meg, a szlovénok pedig azzal a szándékkal érkeztek, hogy revansot vegyenek. Ellenfelünk az egyetlen csapat, amely még veretlen volt két kör után, a mi célunk egyértelműen az volt, hogy megszakítsuk a sorozatukat. 

1️⃣ Rögtön egy izzasztóan hosszú labdamenettel kezdődött a rangadó, amit Dominika Strumilo block-outjával mi húztunk be. Erre négy egységgel válaszoltak a vendégek, Tóth Gábornak hamar időt kellett kérnie. Margarita Stepanenko egy remek ütéssel és pár jó nyitással lökte ki a szekeret a gödörből, azonban nem sikerült lendületbe kerülni, néggyel is meglépett a Maribor és 3-4 pont körül állandósította a fórját. Tóth Gábor második timeoutja sem hatott, úgyhogy cserékkel próbált életet lehelni a társaságba, ami hozott is némi változást: az ötös pontszerző sorozatukra mi is összeraktunk egy hármast, de épp időben vetettek véget ennek. Iza Mlakarra nem igazán volt ellenszerünk, valamint a blokkjuk is jobban muzsikált, mint a miénk, és hiába nyitottunk hosszú hajrát a végjáték felé, ez kevésnek bizonyult, a négy szettlabdájukból az elsőt megoldották.

2️⃣ A második etapot ellentmondást nem tűrően kezdtük Iveta Stanchulova pazar nyitássorozatára építve, 4:0-nál érkezett a szlovén időkérés. Pintér Andrea és Glemboczki Zóra is csatlakozott az ászok gyártásához, sőt Pintér bevetette a demoralizáló blokkokat. A szlovén kezek elkezdtek megremegni, és bár a szlovák bírók néhány véleményes ítélettel közelebb hozták őket, Cansu Aydinogullari egy elképesztően okos és pontos megoldással lehűtötte a kedélyeket. 17:7-nél már 10 pontra rúgott az előnyünk, a közönség tombolt, a mieink pedig sziporkáztak. Sőt, a játszma igazi gálába csapott át, a Maribor is elengedte, így könnyed, 25:9-es eredménnyel egyenlítettünk.

3️⃣ A folytatásban sem vettük le a lábunkat a gázról, Kertész Petra hatalmas mentésekkel jelentkezett, Aydinogullari pedig folytatta a pimaszkodást – jó értelemben persze. Akkor sem vesztettük el az önbizalmunkat, amikor visszajöttek egy pontra, Stepanenko szétbombázta őket, de így is tartották a lépést, minden eddiginél küzdelmesebb játékot hozott a harmadik felvonás. 9:10-nél átvették a vezetést, Tóth Gábor időt kért, a csapat pedig 5:2-vel reagált, miközben szenzációs labdameneteknek tapsolhatott a publikum. A végjátékhoz érve elkezdtük kinyitni az ollót, Kump Alíz támadásban és nyitásban is hozzátette a magáét, és hiába cserélgetett Tilen Kozamernik, a végére olyan lendületbe kerültünk, hogy nem tudott ezzel mit kezdeni a tavalyi ezüstérmes, és kilenc ponttal elvittük a szettet.

4️⃣ Sikerült lendületben maradni a reményeink szerint utolsó játszma startjára is, Stepanenko kirobbanó formát mutatott és Glemboczki sem akart lemaradni mögötte. Ahogy a Branik sem kívánta feladni a meccset és igyekezett 2-3 pont környékén tartani a hátrányát, sőt 11:11-nél utolért bennünket, 12:13-nál pedig átvette a vezetést a szlovén gárda. Csabai időkérés, majd sorozatban két pont volt a válasz, ám így is vérszemet kaptak a vendégek és kétpontos fórra tettek szert. Ezt 18:18-ra eltüntettük, idegtépő hajrára volt kilátás, a 20-at pedig mi értük el elsőként. 22:20-nál már kettő volt ide, aztán Glemboczki vízfakasztójával már három, sőt az újabb jó ütésével 4 meccslabdánk lett! Az elsőt még hárították ugyan, de ismét jött Glemboczki, és lezárta a meccset!

Ezzel megszereztük a három pontot és elvettük a Maribor veretlenségét! Folytatás vasárnap a Szent Benedek Röplabda Akadémia ellen az Extraligában, a MEVZA-kupában pedig legközelebb december 19-én itthon, a Dinamo Zagreb ellen.

Tóth Gábor:

„A női röplabda sajátossága, hogy a biztosnak vélt előny sem biztos, akár pontokat tekintve, akár mentálisan. Bármelyik csapat hajlamos kicsit kiengedni, elkésni, és ez elég ahhoz, hogy az ellenfél pontot csináljon. Ez történt velünk is a negyedik szettben, nem az volt a gond, hogy támadásban ejtettünk 1-2 hibát, inkább blokkban csúsztunk szét. Mindezek ellenére egy nagyon sportos, szórakoztató és jó meccset játszottunk, ennek nagyon örülök. Ami fontos, hogy megint sikerült jól változtatni, Iveta hatékonyan szállt be, ezen kívül dinamikusak és erősek voltunk. Bírtunk volna még játszani, de szerencsére nem kellett.”

Tilen Kozamernik:

„Domináltunk az első szettben, remekül játszottunk, de mentálisan szétestünk azok után, hogy rosszul kezdtük a másodikat. A csapatra általánosságban jellemzők ezek a hullámvölgyek, még alakulóban vagyunk, sok változáson mentünk keresztül és kell még némi idő ahhoz, hogy összekovácsolódjunk. Sokat hibáztunk kritikus pillanatokban, ennyit nem szabad egy szoros mérkőzésen.”