140 perces drámai csata után Vasas-győzelem a szuperrangadón!

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 2:3 (20, -14, -25, 22, -15)
Békéscsaba, Városi Sportcsarnok, 1000 néző. Vezette: Jámbor, Adler.

BRSE: Aydinogullari 2, Stanchulova 4, Strumilo 18, Stepanenko 32, Pintér 7, Kump 4, Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 4, Kotormán, Gergácz, Bodnár. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Fricova 11, Papp O. 9, Bannister 12, Török 12, Abdulazimova 25, Gülübay 3. Csere: Juhár (liberó), Tóth S., Sillah 10, Gyimes-Capet. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

Csapatunk pénteken jelentette be Luna Becic érkezését, azonban a horvát ütő egyelőre még nem lehetett ott a pályán. A fővárosiak hibátlanul, hat győzelemmel kezdték a bajnokságot, hétközben egy hosszú mérkőzésen öt szettben kikaptak a bolgár Maria Plovdivtól a Bajnokok Ligájában.

A Vasas kezdett jobban, azonban Molcsányi Ritáék felvették az eléjük dobott kesztyűt és gyorsan fordítottak (12:6). A Vasas mestere időkérésekkel és cserékkel is próbálkozott, csapata pedig a hajrá előtt kettő pontra felzárkózott (21:19). A hajrában a meccsen 32 pontig jutó Margarita Stepanenko állt csapata élére és juttatta szettlabdákhoz csapatát, a második lehetőséget pedig Pintér Andrea váltotta szettgyőzelemre (25:20).

A térfélcserét követően Török Kata remekelt, majd Papp Orsolya ásza után már öt volt a különbség (7:12). Tóth Gábor személyi változtatásokkal próbált belenyúlni a mérkőzésbe, Kotormán Réka és Gergácz Olga is érkezett a pályára. A Vasas azonban növelte az előnyét és magabiztosan menetelt az egyenlítés felé, végül Karolina Fricova révén aratott részsikert (14:25).

A harmadik játszma igazi fordulatokat hozott: ugyan a szett elején fej-fej mellett haladtak a csapatok, de egy jó sorozattal és Ayshan Abdulazimova sikeres megmozdulásaival már hattal is ment a címvédő (12:18). A feljavult BRSE nemcsak egyenlített, hanem Kump Alíz révén szettlabdához is jutott, de a fővárosiak három pontot szereztek zsinórban és „visszalopták” a szettet (25:27).

A negyedik etapban Dominika Strumilo ütéseivel három volt a különbség pillanatok alatt (3:0), majd a Vasas kért időt először (13:9). Fordulatos csata indult, inkább egymás hibáiból éltek a csapatok, eközben egyre olvadt a hazai előny (16:15). A hajrá előtt is kiélezett volt a küzdelem, Abdulazimova révén zárkóztak a vendégek (21:20). Strumilo négy szettlabdához juttatta csapatát, ugyan kettőt hárítottak a piros-kékek, de a belga játékos a harmadik lehetőségnél egy hibátlan kereszttel lezárta játszmát, csapata pedig egyenlített (25:22).

Kiválóan kapta el a rajtot a BRSE a térfélcserét követően, így a Vasas szakvezetője szakította meg először a játékot az ötödik szettben (4:0). Szinte eksztázisba kerültek a hazaiak, Stepanenko nem lassított, így a vendégek gyorsan elégették a második időkérésüket (7:2). Nem adta fel a Vasas, szívós védekezéssel zárkózott, Abdulazimova blokkja után már egál volt a táblán (9:9). Török Kata támadását követően ráadásul már kettővel vezettek a vendégek, de zsinórban három egységgel válaszolt a házigazda. A BRSE azonban nem tudta lezárni a meccsek, Török ásza tett pontot a közel két és félórás meccs végére (15:17).

Tóth Gábor:

„Nehéz szavakat találni egy ilyen mérkőzés után… Véleményem szerint kezünkben volt a találkozó, amelyet banális egyéni hibák miatt nem tudtunk megnyerni.”

Giannis Athanasopoulos:

„A mérkőzés elején még bennünk volt a hétközi Bajnokok Ligája vereség, de végül sikerült jól belenyúlni a mérkőzésbe, és egy kiélezett meccsen egy nagyon jól játszó Békéscsabát sikerült ma megvernünk.”