Alapszakaszhajrá és kulcsmeccsek: ez a program a következő hetekben

Aki használ naptárat, az már kibontotta az újat, aki nem, az valamilyen kijelzőn szoktatja magát ahhoz, hogy immáron 2024-et írunk. A sportos kalendárium – bizonyos ágazatokban – nem feltétlenül igazodik a Gergely-naptárhoz, de azért az év első napjaiban érdemes számot vetni és megnézni, hogyan állunk jelenleg, és mi az, ami a következő hetekben, hónapokban vár ránk.

Az óév elbúcsúztatása és az újév beköszönte a Swietelsky-Békéscsaba szempontjából nem hozott sok változást: január 1-jén ugyanúgy három fronton álltunk harcban, mint december 31-én. 

Az Extraligában már csak négy forduló van hátra az alapszakaszból, jelenleg a tabella második pozícióját foglaljuk el. A veretlenül menetelő, mindössze egy pontot (éppen ellenünk) veszítő Vasasról nehéz elképzelni, hogy kiengedje a kezéből az első helyet, mögötte viszont hatalmas a csata: nekünk 22 pontunk van, minket követ a 19 pontos MÁV Előre; a 18 pontos, az utóbbi két meccsen brillírozó Kaposvár a negyedik; a 17 pontos Fatum-Nyíregyháza az ötödik.
Szombaton nagy lépést tehetünk a 2. hely megszilárdításának érdekében, ugyanis pont a MÁV Előréhez látogatunk. Ezt követően jön két hazai bajnoki a DVTK, majd a Szent Benedek Röplabda Akadémia ellen, az alapszakaszt pedig február 3-án zárjuk a Folyondár utcában, a Vasas otthonában.

Ha már Szent Benedek… a Magyar Kupában január 14-én kulcsfontosságú összecsapás következik a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban, a tét pedig az elődöntő. Decemberben 3:2-es vereséget szenvedtünk Budapesten a balatonfürediektől, azaz 3:0-s vagy 3:1-es sikerre van szükségünk ahhoz, hogy elkerüljük az aranyszettet, vagy hogy egyáltalán versenyben maradjunk. Amennyiben sikerrel abszolváljuk a feladatot, úgy a Nyíregyháza–DVTK (az első meccsen 3:0-ra nyert a Fatum Diósgyőrben) párharc győztesével találkozunk a legjobb négy között.

A MEVZA-kupában címvédőként már egy körrel a csoportkör vége előtt bebiztosítottuk a továbbjutást, ami azt jelenti, hogy az utolsó, Linz elleni idegenbeli csörtének (január 23.) tulajdonképpen már „csak” annyi a tétje, hogy megszerezzük a csoportelsőséget. Hozzánk hasonlóan a Mladost Zagreb és a Calcit Kamnik is 3–1-es mérleggel áll, előbbi a Maribor, utóbbi pedig a Dinamo Zagreb vendége lesz az utolsó játéknapon.

Ahogy az összesítésből is kiviláglik, a január nem lesz sétagalopp, a következő 30 napban hat mérkőzésen lépünk pályára, és a java még csak utána jön: Extraliga- és MEVZA-kupa-rájátszás, valamint reményeink szerint a Magyar Kupa végjátéka.