Három ponttal búcsúztattuk az évet!

UTE–Swietelsky-Békéscsaba 1:3 (18, -21, -14, -17)
Extraliga, 10. forduló, Budapest. Vezette: Bátkai-Katona, Halász.

UTE: Kindelan 12, Kilényfalvi 5, Sziládi 5, Amaral 10, Ambrosio 15, Moreno 4. Csere: Baksa (libero), Zólyomi, James 6, Boskó 1, Dani 6. Vezetőedző: Horváth András.

BRSE: Kump 6, Strumilo 11, Stepanenko 18, Pintér 2, Aydinogullari 1, Stanchulova 6. Csere: Kertész, Molcsányi 1 (iberók), Kotormán 1, Glemboczki 10, Bodnár 6. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Az év utolsó előtti napján az UTE csapatánál vendégeskedtünk az Extraliga 10. fordulójában. A cél nemcsak a három pont megszerzése volt, hanem az is, hogy elkezdjük helyreállítani a renoménkat.

1️⃣ Két újpesti ponttal indult a találkozó, de hamar megszereztük mi is az elsőnket, viszont így is hárompontos előnyre tettek szert a hazaiak. Innen aztán visszajöttünk, de ismét elléptek néggyel, Tóth Gábor 8:4-nél kikérte első idejét. A lendületüket megtörtük, egyúttal elkezdtünk zárkózni is, Cansu Aydinogullari ászával visszajöttünk egy pontra, ekkor kért időt Horváth András. Majd jött egy blokk Pintér Andreától, megvolt az egál, a vezetést viszont nem tudtuk átvenni, ugyanis felváltva estek a pontok ebben a periódusban. Egészen Margarita Stepanenko ászáig, ami 15:14-es csabai fórt eredményezett, ám ennek nem sokáig örülhettünk, Dominika Strumilo parádés ejtésének viszont annál inkább. Erre két ponttal reagált az UTE, Tóth Gábor pedig egy időkéréssel, aztán ismét jött két hazai pont, a csabai cserék után pedig még kettő. 22:16-ra húzott el az Újpest, mire végre megtörtük a sorozatukat, de így is hét szettlabdához jutottak, amikből a másodikat megoldották.

2️⃣ A második játszma elején is bennmaradtunk a gödörben, 3:0 után sikerült feltennünk egy pontot a táblára. Molcsányi Rita pontjával (!) léptünk közelebb, miután elérte a négy egységet is a lemaradásunk. 9:6-nál már a második időkérést használta el Tóth Gábor, a deficit azonban így is nőtt. Sokat hibáztunk nyitásban és fogadásban is, de rövidebb időszakokra össze tudtuk kapni magunkat. 14:12-nél megint Strumilo tett pontot egy maratoni labdamenet végére, aztán újfent jött az ide-oda sorminta, de most az egálig sem jutottunk el. 18:18-nál viszont igen, egészen szoros hajrára volt kilátás, ráadásul 20:21-nél átvettük a vezetést! És itt nem álltunk meg, további három találattal négy szettlabdára tettünk szert, a másodikat pedig egy rossz újpesti nyitásnak köszönhetően megcsináltunk!

3️⃣ Az előző játszmát a csereként beállók, Bodnár Dorottya, Kotormán Réka, Glemboczki Zóra és Molcsányi Rita segítségével hoztuk, akik a folytatásra is maradtak a pályán. A teljesítményük is maradt azon a szinten, végre mi kezdtünk jobban egy szettet, amit Strumilo egy ásszal is megtámogatott. 2:7-nél a változatosság kedvéért Glemboczki blokkja hozott pontot egy hosszú labdamenet végén, és Kump Alíz is megszórta a házigazdát. 4:13-nál újabb extra labdát vittünk el, ezekben a percekben tényleg úgy játszottunk, ahogy tudunk. Tartottuk, sőt még növeltük is a közte 10-et, de amikor elértük a 20-at, kissé megtorpantunk és hétre kapaszkodott vissza az UTE. Gyorsan helyreállítottuk a differenciát, ennek köszönhetően megvolt a 10 szettlabdánk, és remek mezőnyözés után Stepanenko be is ütötte az elsőt.

4️⃣ Az eddigi legszorosabb szettkezdetet hozta a 4. felvonás, a lila-fehérek összekapták magukat, hiszen számunkra már a meccsben maradás volt a tét. Aztán zsinórban hármat tettünk közé, és az újpesti időkérés sem fogta ki a szelet a vitorlánkból, úgyhogy Horváth András 4:9-nél megpróbálkozott még eggyel. Igyekeztek belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba a fővárosiak, de nem hagytuk, hogy vérszemet kapjanak és egyre csak nyitottuk az ollót. Szinte minden összejött, amivel próbálkoztunk, miközben a védekezés és a blokk is szilárdan állta a megpróbáltatásokat. Strumilo sérüléséért viszont aggódhattunk 8:18-nál, nélküle kellett befejeznünk az összecsapást, szerencsére saját lábán hagyta el a pályát. 20-nál megint megálltunk egy pillanatra, de tényleg csak annyira, és bár nem jöttek sorozatban a pontok, így is megvolt a nyolc meccslabdánk, Iveta Stanchulova pedig bebombázta a másodikat!

Horváth András:

„Kicsit felpuhultak másfél szett után a nyitásaink, nem úgy találtuk el a zónát, és a mi nyitásfogadásunk is puhább lett, nem tudtunk úgy akciókat indítani. Ez befolyásolta a második szett alakulását, a harmadikat pedig a második végjátéka miatt kezdtük rosszul. Molcsányi Rita nagyon nagy stabilitást hozott be a pályára, ettől függetlenül az első másfél játszmából építkezhetünk.”

Tóth Gábor:

„Nem titok, hogy nehéz időszak és rövid pihenő után jöttünk ide. Eleinte saját magunk ellenfelei voltunk, egymás után csináltuk a hálóérintéseket, ami a mentális teher miatt volt. Aztán amikor megnyertünk egy szettet, ez lehullott rólunk, onnantól kezdve felszabadultan játszottunk, keményen szerváltunk és hoztuk a szokásos, jó minőséget blokkvédekezésben. Végre volt három szélső teljesítmény is, ami garantálta, hogy nyerni fogunk, valamint Kotormán Réka is remekül szállt be, az ő jó játéka is kellett a sikerhez.”