Fiatalos csapattal indulunk Linzbe a csoportelsőségért

Több mint egy hónapja, egészen pontosan 2023. december 19. óta nem játszottunk nemzetközi mérkőzést. A szünet kedden véget ér, csapatunk ugyanis Linzben fejezi be a MEVZA-kupa csoportkörét, és még a csoportelsőséget is megszerezheti.

Jelenleg több a kérdőjel csapatunk linzi kirándulása körül, mint a biztos pont. Egyrészt a hazaiak hozzáállása is hagyott némi kívánnivalót maga után, másrészt felnőtt csapatunkat példátlan sérüléshullám sújtja, ami miatt csak az utolsó pillanatokban dőlt el, kik tarthatnak a csapattal Felső-Ausztria központjába.

A meseszép Linz Ausztria harmadik legnépesebb települése, melyet kettészel a kanyargó Duna. A helyi lakosok első sorban a LASK Linz labdarúgócsapatért vannak oda, de következő ellenfelünk, az Oberbank Steelvolleys Linz-Steg sem elhanyagolható, ráadásul hazai viszonylatban jóval sikeresebb is. 2019 óta minden lezárt bajnokságot megnyert, még akkor is, ha az alapszakaszban nem tudta megszerezni az első helyet. Jelen pillanatban „csak” a harmadik helyen áll az osztrák pontvadászatban, 2024-ben viszont eddig 100%-os. A MEVZA-kupában sem muzsikál úgy a gárda, mint az előző kiírásban (amikor például legyőzte a későbbi döntőbeli ellenfelünket, a Maribort), pont és szettgyőzelem nélkül az utolsó helyen tanyázik. 

Papíron tehát nem okozhatna gondot a három pont megszerzése, de egyrészt hasonló előjelekkel vártuk a DVTK elleni Extraliga-mérkőzést, másrészt három kulcsemberünk, Dominika Strumilo, Luna Becic és Miroslava Paskova nélkül kell helyt állnunk. Margarita Stepanenko tudja vállalni az utat, rajta kívül ott lesz a csapatban Gergácz Olga és Budai Viktória is.

Az utolsó MEVZA-forduló menetrendje így néz ki:

2024. január 23., 18:30: Linz-Steg–Swietelsky-Békéscsaba
2024. január 23., 19:00: Dinamo Zagreb–Calcit Kamnik
2024. január 24., 18:00: Maribor–Mladost Zagreb

Hogy ez miért fontos? Mert jelenleg a hat együttesből négynek van még esélye arra, hogy megnyerje az alapszakaszt. Mi, a Mladost és a Calcit egyaránt 9-9 ponttal állunk, a Maribor pedig hattal, de még a tavalyi finalista is odaérhet az első helyre, amennyiben 3:0-ra legyőzi a Mladostot, valamint a Calcit és mi is kikapunk 3:0-ra. A mérleg nyelve ugyanis a szettarány, ez dönt holtverseny esetén, ebben pedig jelenleg a Mladost áll a legjobban (9:3, 3,0), mi vagyunk a második helyen (10:4, 2,5), a Calcit pedig a 3. (9:4, 2,25).

Természetesen akkor sem dől össze a világ, ha nem mi végzünk elsőként, a legjobb példa erre a tavalyi szezon, amikor a csoportkört a Calcit mögött a második pozícióban zártuk, aztán ezzel együtt is megnyertük a sorozatot. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy nincs tétje a linzi mérkőzésünknek, hiszen az elődöntő párosítása is múlhat ezen, és az sem mindegy, hogy tudunk-e győztes sorozatot építeni, ebből pedig lendületet nyerni. Ha pedig a fiatalok kapnak lehetőséget, akkor nekik is aranyat érhet egy sikeres nemzetközi szereplés.

A csapat a hétfő délelőtti edzés, majd a Panoráma Hotelben elfogyasztott ebéd után kelt útra Linz felé, ahol kedden 18:30-kor csap össze a hazaiakkal.