Ott kell pontokat szerezni, ahol eddig senkinek sem sikerült

Az alapszakasz utolsó körében jön a legnagyobb rangadó, ami évek óta a hazai pontvadászat koronaékszere, azaz a Vasas–Békéscsaba klasszikus újabb felvonása. 

Az Extraliga alapszakaszának zárófordulója előtt öt dolog biztos: a Vasas 1., a Fatum-Nyíregyháza 5., az UTE 6., a Szent Benedek Röplabda Akadémia 7., és a DVTK 8. helye. Arra, hogy a 2-3-4. pozíciókban milyen sorrend alakul ki, szombat esténél hamarabb nem fogunk választ kapni.

Jelenleg mi állunk a 2. helyen 27 ponttal, a MÁV Előre és a KNRC 25-25 egységgel követ bennünket. A fehérváriak Nyíregyházára látogatnak szombaton, a Kaposvár pénteken fogadja otthon a sereghajtó DVTK-t, míg nekünk a címvédő Vasas otthonában kell helyt állnunk, ott, ahonnan ebben a szezonban egy magyar csapat sem tudott pontot rabolni.

Az alapszakasz-helyezés egyrészt az esetleges pályaelőny, másrészt az első körös ellenfélválasztás szempontjából fontos, egyáltalán nem mindegy tehát, hogy hányadikként végzünk. 

Pontegyenlőség esetén a győzelmek száma rangsorol, ha az is megegyezik, úgy a szettarány jön. Ezek alapján ha csak egyetlen pontot szerzünk a Folyondár utcában, akkor a KNRC már nem előzhet meg minket még egy 3:0-s győzelemmel sem, mert ugyanannyi győzelmünk lesz, de a szettarányunk jobb, mint a somogyiaknak.

A MÁV Előre egy szabolcsi diadallal 10 győzelemmel állna, ebben az esetben nekünk legalább két pontot kell Budapesten szereznünk ahhoz, hogy megtartsuk a második pozíciónkat. A helyzet nem egyszerű, de Tóth Gábor szerint még profitálni is lehet belőle:

„Figyelembe véve, hogy milyen hektikusan teljesítünk, akár erőt is meríthetünk egy ilyen helyzetből, hogy most kellenek a pontok, függetlenül attól, ki van a túloldalon. Nem lesz egyszerű, mert hiába van két CEV-kupa-meccs között a Vasas, deklaráltan fontosnak tartja a meccset, hiszen presztízs, ahogy nekünk is az kellene, hogy legyen”

– mondta vezetőedzőnk, hozzátéve, hogy sajnos az elmúlt években az óbudaiak jobban kezelték ezeket a szituációkat. A szombati mérkőzés némiképp más lesz, hiszen a Vasas már körökkel ezelőtt bebiztosította az első helyét az alapszakaszban, de az is biztos, hogy ellenünk fel fognak pörögni. 

„Ahogy azt mindig mondom, a Békéscsaba ellen mindenki háromszoros motivációval játszik, nekünk pedig azért kellene ugyanígy, mert a Békéscsaba mezében játszunk”

– fejtette ki Tóth Gábor, aki azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban rengeteget készültek erre a rangadóra (ő maga a helyszínen nézte meg a Vasas–Levallois CEV-kupa-összecsapást), de foglalkoztak a Nyíregyháza elleni kupaelődöntős párharccal is. 

Az első februári feladat tehát nem könnyű, sőt piszok nehéz, de egy jó teljesítménnyel megalapozhatjuk a következő időszakunkat. 

Kezdés szombaton 16:00-kor a Folyondárban, a találkozót Tillmann Gyula és Bátkai-Katona Ágnes vezeti, a Hunvolley TV pedig élőben közvetíti.