Pont nélkül maradtunk a Vasas otthonában

Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (17, 18, 23)
Extraliga, 14. forduló, Budapest. Vezette: Tillmann, Bátkai-Katona.

Vasas: Gülübay 4, Bannister 15, Papp 9, Gyimes-Capet 7, Fricova 14, Sillah 13. Csere: Juhár (libero), Jámbor. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

Békéscsaba:: Kump 4, Strumilo 7, Stepanenko 15, Pintér 2, Aydinogullari 1, Paskova 4. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 5, Kotormán, Bodnár. Vezetőedző: Tóth Gábor. 

Az már pénteken eldőlt, hogy szombaton mindenképpen pontot kellett szereznünk a címvédő Vasas Óbuda otthonában az Extraliga alapszakaszának zárókörében, ugyanis a Kaposvár a papírformának megfelelően 3:0-ra legyőzte a DVTK-t és ezzel megelőzött minket a tabellán. A mi meccsünk után egy órával a MÁV Előre Nyíregyházán vendégszerepelt, a székesfehérváriak szintén elénk ugorhattak egy esetleges győzelemmel, már amennyiben ponton nélkül maradunk a Folyondár utcában.

1️⃣ Nem indulhatott volna szorosabban a találkozó, hiszen az első 16 (!) labdameneten megosztozkodtak a felek, hol a Vasas, hol pedig mi jártunk előrébb 1-1 ponttal. Senki sem tudott egymás után kettőnél több egységet szerezni, az atmoszféra és a küzdelem pedig a 2022-es finálét idézte. 10:8-nál a hazaiak örülhettek először kétpontos fórnak, Tóth Gábor gyorsan időt is kért, de úgy tűnt, ez a hármas széria kellett ahhoz, hogy beinduljon a Vasas gépezete. 7:8 után 14:10 lett és a második időkérés sem törte meg a lendületüket, egyre erőteljesebben tudták érvényesíteni az akaratukat játékban és eredményben is. A szett második felét nagyon megnyomta a bajnok, védekezésben is olyan labdákat szedett össze a hazai csapat, amilyeneket más együttes talán nem is tudna. 24:16-nál csoda kellett volna a fordításhoz, de a második játszmalabdájukat megoldották a házigazdák. 

2️⃣ A második periódus elején elléptek kettővel a piros-kékek, ennél távolabb viszont nem engedtük őket. Egészen 9:6-ig, amikor egy szerencsés ejtéssel megvolt a közte három, és bár erre azonnal válaszoltunk, mégis elkezdett távolodni a Vasas. Kump Alíz és Miroslava Paskova ponjatival zárkóztunk, nem hagytuk meglógni a már biztos alapaszakasz-győztest és visszajöttünk mínusz kettőre, de aztán a legrosszabbkor ejtettünk néhány technikai hibát, amit a fővárosiak ki is használtak. Innen is igyekeztünk visszakapaszkodni, ám a Vasas minden kísérletünket visszaverte és megnyerte ezt a felvonást is.

 3️⃣ A harmadik etapot sem kezdtük rosszul, sőt mi vezettünk eleinte, de az óbudai gárda egy négyes sorozattal megfordította az állást. Tóth Gábor időkérése új lendületet adott a lányoknak, a hárompontos lemaradásunkat egyre faragtuk, azonban ekkor Fortuna is megtámogatta kicsit ellenfelünket, megint futhattunk az eredmény után. Becsületünkre váljon, hogy egy pillanatig sem adtuk fel, többször is visszamásztunk mínusz egyre, de egalizálni egyszer sem sikerült. Egy-egy „minirohammal” próbáltuk szorosan tartani a szettet, ami meg is volt, nem véletlenül kért időt 17:15-nél Giannis Athanasopoulos, ám ilyenkor rendre előléptek a Vasas nehéztüzérei, akik képesek voltak lehűteni a kedélyeket. De még innen is volt visszaút, 21:20-nál megint egy egyenlő volt a tét, a kimenetel viszont ugyanaz lett, és zsinórban három ponttal négy meccslabdákhoz jutottak. Az első hármat parádés játékkal hárítottuk, de egy rontott nyitás megpecsételte a sorsunkat, ezzel a Vasas 3:0-ra győzött.

Később a Fatum-Nyíregyháza 0:2-ről 3:2-re fordított a MÁV Előre ellen, amivel eldőlt, hogy a harmadik helyen zárjuk az alapszakaszt.

Giannis Athanasopoulos:

„Nagyon fókuszáltan játszottunk, nem hibáztunk sokat. Jobban kontroll alatt tartottuk ezt a meccset, mint a keddit, és szerintem megérdemelten nyertünk, mert mi voltunk ma a jobbak.”

Tóth Gábor:

„Nagyon nagy taktikai csata dúlt a pályán, mindkét csapat próbálta azokat a megelőző támadásokat végrehajtani, amikből könnyebben szűrhetők a következő labdák. A Vasas ellen nagyon koncentráltan kell játszani, nem lehet egy fölösleges vagy véletlen mozdulatot véteni. Ebben nekik nagyobb a rutinjuk, és van két olyan játékosuk, akik fizikailag kimagaslanak a magyar mezőnyből. Ennek ellenére képesek voltunk felvenni a versenyt taktikában, az látszik, hogy sokat számít a nemzetközi rutin, mi pedig jövünk ki a sérülések okozta hullámból. Most a legfontosabb, hogy a két Magyar Kupa-mérkőzést sikeresen abszolváljuk.”