Egy lépéssel közelebb a fináléhoz

Fatum-Nyíregyháza–Swietelsky-Békéscsaba 1:3 (-17, -18, 22, -23)
Magyar Kupa-elődöntő, 1. mérkőzés, Nyíregyháza. Vezette: Adler, Szabó.

Nyíregyháza: Jeremic 8, Földi 5, Carabali 7, Kocic 36, Galvao 4, Szabó 6. Csere: Tóth F. (libero), Tóth D., Antivero Salinas. Vezetőedző: Adrian Chylinski.

Békéscsaba: Strumilo 20, Stepanenko 22, Bodnár 11, Pintér 7, Aydinogullari 3, Paskova 17. Csere: Molcsányi (libero), Glemboczki, Kotormán. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Ha úgy nézzük egy, ha amúgy, akkor kettő lépést kellett megtennünk ahhoz, hogy a Magyar Kupában ismét döntőt játszhassunk. Ehhez az eddig hibátlanul menetelő Fatum-Nyíregyházát kell búcsúztatnunk az elődöntőben, az első felvonásra pedig idegenben került sor péntek este.

1️⃣ Igazán jól kezdtünk, ugyanis 2:0-s vezetés után egy maratoni labdamenetet is behúztunk, és 3:6-ig sikerült is tartani a hárompontos előnyünket. Ezt követően visszajött egy pontra a házigazda, de nem hagytuk egyenlíteni, sőt a megerősödött blokkvédekezésünknek köszönhetően újra elléptünk, 7:13-nál időt kért a Fatum. Két centerponttal zárkóztak, ám ennél többet nem engedtünk nekik, Margarita Stepanenko ásza után pedig már hétpontos fórnak örülhettünk. Jöttek a befejezések is, Dominika Strumilo különösen élt, Bodnár Dorottya ászával már nyolc volt ide, egyúttal a 20-at is elértük. 22-nél viszont megálltunk, Tóth Gábor időkéréssel próbált véget vetni a Fatum sorozatának (ami akkor 3 pontnál tartott), aztán jött Miroslava Paskova, aki egy finom ejtéssel, majd egy ásszal szettlabdákhoz juttatott minket, Stepanenko pedig a legelsőt megoldotta.

2️⃣ Szinte lemásoltuk az első felvonás forgatókönyvét: 0:3, 3:4, 3:6, sőt ezt még eggyel felül is tudtuk múlni. Nem szakadt le azonban a Nyíregyháza és kitartóan üldözött bennünket, 9:11-nél már csak kettővel vezettünk, de a brillírozó Stepanenko kilökte a szekeret a kátyúból, és Strumilo is rendre okos megoldásokat választott. Zsinórban három ponttal stabilizáltuk a helyzetet, ami időkérésre kényszerítette Adrian Chylinskit, és bár Paskova ezután megint robbantott egy ászt, a következő három labdamenetet elvitte a Fatum. Ezzel együtt is szépen meneteltünk a hajrához érkezve, és ha hajrá, akkor Paskova Time, bolgár klasszisunk 20 után 5 pontból négyet tett a közösbe (az ötödik Strumilóé volt), így a második etapot is magabiztos különbséggel nyertük.

3️⃣ Jól nézett ki a játék és az eredményjelző is két periódus után, de a Nyíregyháza a hétvégén ugyanilyen hátrányból tudott fordítani a MÁV Előre ellen. Nem is hagyták a hazaiak, hogy megint repülőrajtot vegyünk, 2:1-nél először vezettek a találkozón, az előnyüket pedig fokozatosan növelték. Tóth Gábor időt kért 7:4-nél, ami meg is tette a hatását, azonnal elindultunk felfelé. 8:7-nél újabb hosszú labdamenetet láthattak a nézők, de ezúttal a szabolcsiaké lett a befejezés, ezt az egyenlítési lehetőséget elszalasztottuk, erre megint elmentek hárommal… És nem ez volt a legnagyobb problémánk, hanem az, hogy Cansu Aydinogullari egy mentési kísérlet után a földön maradt és csak támogatással tudta elhagyni a pályát. Kotormán Réka érkezett helyette, az eset pedig érthető módon eléggé megfogta a társaságot, elkezdett távolodni a Fatum. De nem adtuk fel, a hatpontos deficit felét eltüntettük, 19:17-nél már csak kettő volt közte, 20:19-nél már csak egy, 21:21-nél pedig egál! A kapaszkodás viszont felemésztette minden energiánkat, a következő öt labdából négy az övék lett, amivel szépítettek.

4️⃣ Stepanenko jóvoltából miénk lett a negyedik szett első pontja, amit még kettővel megtoldottunk, és ahogyan az 1-2. játszmában, úgy most is hamar megszilárdítottuk a különbséget. 11:12-nél és 12:13-nál is forrósodott a talaj, azonban Strumilo mindig a legjobbkor jött egy kedélyhűtő ütéssel vagy ejtéssel, nehogy egyenlítsen az ellenfél. Ez viszont egy borzalmasan szerencsétlen ásszal összejött 19:19-nél, Tóth Gábor másodszor kért ekkor időt, Strumilo pedig megint megoldott egy kritikus labdát. 21:21-nél a hazaiak nyitást rontottak, belga ütőnk viszont egy ásszal rukkolt ki, majd egy nyíregyházi out után három meccslabdával dolgozhattunk. Az első kettőt a 36 egységig jutó Nina Kocic vezetésével még hárították, egészen drámai végjáték alakult ki, de aztán a végén megint jött Paskova, aki egy blockouttal lezárta a találkozót!

A vége 3:1 ide, ami azt jelenti, hogy február 14-én, szerdán akár két szett is elég lehet ahhoz, hogy döntőbe jutást ünnepelhessünk a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban!

Adrian Chylinski:

„Nagy nehézséget okoz, hogy Szaszát talán a teljes szezonra elvesztettük és két egészséges centerünk maradt. Eleinte mintha nem is hittünk volna abban, hogy ma nyerhetünk, aztán a második szett után változtattunk egy kicsit és elkezdtük a saját játékunkat játszani. Nem adtuk fel és nem is fogjuk, van még egy visszavágó, de ott már az első perctől kezdve hinnünk és harcolnunk kell.”

Tóth Gábor:

„Nagy szívvel akartuk ezt a győzelmet. Természetesen nem jött jól, hogy a kezdőirányítónk megsérült, de azt gondolom, Kotormán Réka remekül helyettesítette Cansut. Számítottunk arra, hogy jönnie kell és „meg kell mentenie a hazát”, ő ezt megtette és jó minőségben röplabdázott, amivel hozzájárult ahhoz, hogy győztünk. Ez egy kupapárharc a sajátos lélektanával, és 0:2 után sem lehetett befejezettnek tekinteni a mérkőzést, hiszen a Nyíregyháza az előző hétvégén innen nyert a MÁV Előre ellen.”