Jön a lényeg: vasárnap az UTE ellen elkezdjük a rájátszást!

Vasárnap végre elérkezik a pillanat, azaz indul az Extraliga rájátszása. A negyeddöntőben az UTE lesz az ellenfelünk, amely ellen ugyan mindkét eddigi meccsünket megnyertük, de egyáltalán nem beszélhetünk előre lefutott párharcról.

A felforgatott, hektikus és rendkívül szoros 2023/2024-es Extraliga elérkezett a legjobb részéhez, azaz a rájátszáshoz. Itt már nem igazán lehet hibázni vagy a hibákat korrigálni, és minden ponton rengeteg múlhat. Erre talán a legjobb példa a tavalyi elődöntő a Szent Benedek Röplabda Akadémia ellen, ahol az első találkozón meccslabdát hárítva nyertünk 3:2-re, majd a következő mérkőzésen 2:0-s előnyt engedtünk ki a kezünkből, több mérkőzéslabdánk is volt, aztán ezt is csak az ötödik etap ráadásában tudtuk megnyerni, végül a harmadik találkozót már simán, 3:0-ra hoztuk. Hasonló volt a forgatókönyv a 2022-es fináléban a Vasas ellen, amit aligha kell bárkinek is felidézni.

A rájátszásban a szettek alakulása és végkimenetele nemcsak az adott meccsre, hanem az egész párharcra hatással lehet, ez benne a szép. A felkészültség és a taktikai fegyelem a legfontosabb, de az is kulcs, mentálisan ki mennyire tud stabil maradni és még azelőtt leugrani a hullámvasútról, mielőtt elindulna.

Azután, hogy az alapszakaszt a 3. helyen zártuk, a 6. helyen befutó UTE jutott ellenfélként. A Vasas a DVTK-t, a Kaposvár a Szent Benedeket választotta az első körre, mi pedig a lila-fehérekre tettük a voksot, míg a MÁV Előrének maradt a Fatum-Nyíregyháza. Az újpestiekkel az alapszakaszban megcseréltük a pályaválasztói jogot, így először Békéscsabán csaptuk velük össze és eléggé sima, 3:0-s győzelmet arattunk. A „visszavágót” december 30-án rendezték a IV. kerületben, ahol másfél szettig a hazaiak irányították a mérkőzést, de sebességet és felállást váltottunk, és sorozatban három megnyert játszmával elvittük a három pontot. Abban az ütközetben veszítettük el hetekre Dominika Strumilót, aki bokasérülést szenvedett, de szerencsére azóta visszatért és egyre jobb formában röplabdázik.

Az eddigi két eredmény megtévesztő lehet, és Tóth Gábor is úgy látja, sokat fejlődött az UTE:

„Az elmúlt évek tapasztalata, hogy nekünk semmi nincs ingyen, mindenért meg kell harcolnunk, de ha más nem, akkor ez meg kell, hogy keményítsen minket. Ha tetszik, ha nem, ellenünk mindenki a jobbik arcát mutatja, de én ezt jó dolognak tartom és pozitív nyomásként kell megélni, büszkék lehetünk arra, hogy ezt elértük. Csak hát ezt tudni kell viselni. Az újpestiek sem azért jön hozzánk, hogy az 5-8. helyre készüljenek, léptek is előre szerintem, és a céljuk, hogy rajtunk keresztül bejussanak a legjobb négybe. Ezt kell minél hamarabb felfognunk, mert akkor nem érhet minket meglepetésként, és mutathatunk erőt.”

Vezetőedzőnk hozzátette, hogy most jó szériában van a csapat, és az is biztató, hogy úgy sikerült legyőznünk a Magyar Kupa elődöntőjében a Nyíregyházát, hogy a párharc nagy részében a sérült Cansu Aydinogullari helyett Kotormán Réka irányított, méghozzá igencsak jól:

„Ez tényleg egy hullámvasút, mindig változik minden. Ha megnézzük, a másik feladónkkal jutottunk be a döntőbe, de ez pozitív, mert Réka bizonyította, hogy készen áll arra, hogy helyt álljon a legnehezebb helyzetekben is, nagyon jó minőségű játékot produkált.”

A szakember is tudja, hogy most jön csak a szezon java, hiszen minden egyes kiírásban közeleg a végjáték, ami új kihívások elé állítja a játékosokat és a stábot is:

„Ígérni semmit sem szeretnék, a szezonunk teljesen kiszámíthatatlan, mind teljesítmény, mind egészség szempontjából, de mutattunk jó jeleket, amikor teljes volt a keret. Ha a szélső ütők terén rendben vagyunk, akkor lehet eredmény is, mert a centerek szinte mindig stabilak. Most jön a dömping a MEVZA-val, a Magyar Kupa-döntővel és a rájátszással, fontos, hogy pihentek, de ezzel együtt jól edzettek tudjunk maradni. Ezért is izgalmas mindig ez az időszak. Egy döntőt elértünk, de még kettőt szeretnénk és meg is van bennünk a potenciál, hogy ez összejöjjön.”

A csata az egyik fél 3. győzelméig tart, és mivel mi végeztünk előrébb az alapszakaszban, ezért mi élvezhetjük a pályaelőnyt. Az első találkozó vasárnap 17:00-kor kezdődik a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban Tillmann Gyula és Sík Barbara vezetésével.

A párharc további programja:

2. mérkőzés
UTE–Swietelsky-Békéscsaba
Időpont: 2024.02.21. (szerda), 19:00
Helyszín: UTE Röplabda Csarnok (Bp., Szilágyi u. 30.)

3. mérkőzés
Swietelsky-Békéscsaba–UTE
Időpont: 2024.02.25. (vasárnap), 17:00
Helyszín: Békéscsabai Városi Sportcsarnok

4. mérkőzés (ha szükséges)
UTE–Swietelsky-Békéscsaba
Időpont: 2024.02.28. (szerda), 19:00
Helyszín: UTE Röplabda Csarnok (Bp., Szilágyi u. 30.)

5. mérkőzés (ha szükséges)
Swietelsky-Békéscsaba–UTE
Időpont: 2024.03.06. (szerda), 18:00
Helyszín: Békéscsabai Városi Sportcsarnok

Jegyek EZEN A LINKEN elérhetők a hazai találkozókra.