Reményt, szeretetet és csabai hagyományt vittünk a kárpátaljai gyermekeknek

Ismét Kárpátaljára látogatott Baran Ádám, a BRSE elnöke és Borbola István operatív igazgató, akik a klub jókívánságait, barátságát és adományait vitték a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonba.

Korábbi látogatás és kapcsolat

Először 2022 tavaszán, a háború kitörését követően szerveztünk gyűjtést a nagydobronyi gyermekotthon javára, akkor a csapat Magyar Kupában elnyert díjából és a szurkolók felajánlásából közel 1 millió forint értékben vittünk adományt. Ekkor fűztük szorosabbra az együttműködést Bonnyai Sándor szociális munkással, akinek a neve Békés megyében már fogalom és brand a szociális szférában.

Aktualitás

Azóta több alkalommal juttattunk el segélycsomagokat, amiért hálásak vagyunk támogatóinknak, szimpatizánsainknak. Idén feltétlenül ki szerettünk volna látogatni a gyermekotthonba, hogy személyesen győződjünk meg arról, miként alakul a gyermekek sorsa a háború sújtotta országban. Csodálatos az az önzetlen munka, amit az ott dolgozók végeznek. Több mint száz élet, egyedi sors, történet, hogy ki hogyan és miként került ide. Erről a legtöbbet Katkó Andrea, az intézmény vezetője mesélt nekünk, miközben körbejártuk ismét az egész intézményt. Jó volt látni, hogy szívesen fogadják, és nemcsak várják, hanem csinálják is a csodát. Mindig dolgoznak, mindig fejlesztenek, mindig ötletelnek valamin, rendre a gyerekek érdekében.

Az ott tapasztaltak jó szívvel és lélekkel töltik meg az embert és megerősítik a személyiséget. Ezúttal az adományokon kívül békéscsabai hagyományt vittünk magunkkal, egy disznóvágás alkalmával mutattuk meg az ott dolgozóknak és néhány gyermeknek, hogy miként készül a csabai kolbász. Szombat este az egész gyermekotthon frissen sütött csabai kolbászt vacsorázott.

A holland vonal

Az otthon egyik legelhivatottabb támogatója Jürjen Knot, egy holland gazdasági szakemberből lett szociális munkás. Feleségével és gyermekeivel hátra hagyták hollandiai egzisztenciájukat, hogy az ukrán határ mellett, a magyarországi Tornyospálcán kezdjenek új életet. Jürjen, vagy ahogyan az otthonban hívják, Gyuri, napi rendszerességgel jár át a nagydobronyi gyermekotthonba, hogy szervezze az intézmény működését és segítse a gyermekek fejlődését.

Jürjen és családja is kilátogatott a békéscsabai győzelemmel véget érő nyíregyházi Magyar Kupa-elődöntő mérkőzésre. A holland-magyar gyerekek óriási lendülettel szurkoltak a Békéscsabának, különösen Dominika Strumilónak, akivel a meccs lefújását követően tudtak is egy kicsit beszélni saját anyanyelvükön.

Munkácsi vár

Kárpátalján a háborús körülmények nem bénították meg, csupán átalakították az életet. A gyermekotthonból kimerészkedve, a szombati programba még egy kirándulást is sikerült besűríteni. Két kisbusznyi gyermekkel elmentünk meglátogatni a munkácsi várat, ahol egy helyi történelem-tanárnő tartott érdekes idegenvezetést kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Rákóczi család által évszázadokon átívelően gondozott várban sok híres történelmi személyiség járt, ki lakva, ki raboskodva. Petőfi Sándor csak átutazóban volt itt, míg Kazinczy Ferenc 2 évet töltött a várbörtönben. Az emléktáblára felírt gondolatai most is aktuálisak:

„Veszedelmes időkben a gondatlanság annyi, mint vétek.”