KUPADÖNTŐS! KUPADÖNTŐS!

Swietelsky-Békéscsaba–Fatum-Nyíregyháza 3:1 (22, 20, -22, 24)
Magyar Kupa-elődöntő, visszavágó, Békéscsaba. Vezette: dr. Árpás, Tillmann.

Békéscsaba: Kotormán 1, Strumilo 8, Stepanenko 7, Bodnár 12, Pintér 2, Paskova 11. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Glemboczki 14, Gergácz 3, Becic 8, Szatmári 1, Kump 3. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Nyíregyháza: Jeremic 18, Földi 3, Carabali 14, Kocic 15, Galvao 2, Szabó 10. Csere: Tóth (libero), Antivero 6, Farkas, Rufin-Martínez. Vezetőedző: Adrian Chylinski.

Két nyert szett is elég volt ahhoz, hogy sorozatban másodszor is bejussunk a Magyar Kupa döntőjébe, hiszen az elődöntő első mérkőzésén 3:1-re diadalmaskodtunk Nyíregyházán. Tóth Gábor viszont felhívta a figyelmet arra, hogy semmi más nem lehet a cél, csakis a győzelem, végig koncentráltnak kell maradni és nem lehet arra bazírozni, hogy valahogyan legyen meg a két játszma. Nehezítő körülmény volt, hogy Cansu Aydinogullari az odavágón bokasérülést szenvedett, helyette az első találkozót remekül befejező Kotormán Réka kapott helyet a kezdőben.

1️⃣ Pintér Andrea blokkjával kezdtük meg az összecsapást, de gyorsan fordított a vendégcsapat, majd Dominika Strumilo pontjaival ezt mi is megtettük. Bodnár Dorottya ászával először léptünk meg kettővel, azonban nem tudtunk tovább építkezni, sőt visszavette a vezetést nem sokkal később a Fatum. Hamar összekaptuk magunkat, 8:9-ből 12:9-et csináltunk, vagyis ezt hittük, de egy finoman szólva is megkérdőjelezhető játékvezetői ítéletnek köszönhetően e helyett 11:10 lett az állás. Ez lendületbe is hozta a vendégeket, akik három ponttal elléptek, Tóth Gábor gyors egymásutánban kétszer is időt kért. 14:17-nél embertelen mezőnymunka után szereztünk pontot, majd egy újabb heroikus labdamenet után 18-nál megint egyenlő volt az állás. Miroslava Paskova is elkezdte megágyúzni őket, mi értük el elsőként a 20-at, azonban ott voltak folyamatosan a sarkunkban. Aztán a bolgár ütő bombájával két szettlabdához jutottunk, és Margarita Stepanenko meg is csinálta az elsőt.

2️⃣ Már csak egy kellett… és milyen jó lett volna, ha ez az az egy. Persze ezzel a szabolcsiak is tisztában voltak, akiknek eleinte mindenre volt válaszuk, sőt 5:6-nál vezettek is. Bodnár, majd nem sokkal később Paskova is szerkesztett egy ászt, újfent előnybe kerültünk, viszont szakadatlanul üldözött minket a Fatum. Glemboczki Zóra megoldásaival növeltük kicsit a különbséget, nagyobb sorozatot azonban nem tudtunk összerakni, 13-nál pedig beértek minket. Nem estünk pánikba, Bodnár egy blokkal és egy csodás ejtéssel, Glemboczki egy ásszal jelentkezett, valamint a vendégek is rontottak egyet, rögtön elugrottunk néggyel, jött is a nyíregyházi időkérés. Erre még egy ponttal válaszoltunk, a lehető legjobbkor hagytuk állva ellenfelünket, Paskova remek befejezésekkel rukkolt elő ekkor. Az 5-6 pontos fórt folyamatosan tartottuk, aztán egy technikai hiba révén 6 szettlabdánk lett, amik kupadöntőt is értek. Az első kettőt még nem, de a harmadikat sikerült megcsinálni Kotormán révén, azaz megnyertük a második játszmát és biztosítottuk a helyünket a Magyar Kupa fináléjában!

3️⃣ A munka végeztével Tóth Gábor pihenőt adott a kezdőknek, érkeztek a pályára a fiatalok, név szerint Kertész Petra, Gergácz Olga, Kump Alíz, Szatmári Lilla, valamint Luna Becic is. Gergácz egyből ponttal kezdett, Kump is szállított egy blokkot, Becicnek is volt egy szép pontja, abszolút pariban voltak a lányok a nyíregyi kezdővel. Igaz, náluk a párharcban 6 szett alatt 51 pontot termelő Nina Kocic leült, a többi pályán lévő viszont szinte mind alapembernek számított. 11:10-nél átvettük a vezetést, Glemboczki blockoutja után már kettővel mentünk, Gergácz ászával hárommal, Bodnár pedig beszállt a blokkpartiba. Ezzel együtt is visszakapaszkodott a Fatum, Tóth Gábor időt kért 17:16-nál, de így is fordítottak, viszont azonnal egalizáltunk, majd a vezetést is visszavettük. 19:18 után sorozatban öt pontot szereztek, aztán lett négy szettlabdájuk is, és bár ezekből az első kettőt kibekkeltük, a harmadik az övék lett.

4️⃣ A fiatalok nem szomorkodtak az elvesztett játszma miatt, nagy lendülettel kezdték a negyedik periódust, közben Strumilo is visszatért a pályára. És ha már ott volt, nyitott egy ászt, ami négypontos csabai előnyt eredményezett, ám innen is volt még visszaút a vendégek számára. Luna Becic percei következtek, egymás után hozta a pontokat, hol egy jó ütéssel, hol egy jó blokkal, utóbbi kategóriában egyébként Bodnár vitte a prímet, aki ötnél tartott a negyedik etap derekán. A hajrához érkezve ötpontos differenciát építettünk ki, ebből azonban eltüntetett hármat a Fatum, Tóth Gábor időt kért. Erre elképesztő mezőnyözéssel és abból egy megmentett ponttal reagáltak a lányok, 21:21-nél viszont megint szót kellett kérnie a vezetőedzőnek. Átvették a vezetést is a vendégek, de Becic egy ponttal és egy sánccal fordított, majd 24:23-nál meccslabdához jutottunk, ám ezt hárították. 25:24-nél ismét megpróbálkozhattunk, Strumilo pedig nem bízta a véletlenre, és befejezte a mérkőzést. Ez a találkozó is 3:1-gyel ért véget, de idén először a hazai csapat nyert ebben a párharcban. Ami viszont ennél jóval fontosabb: ott vagyunk a Magyar Kupa fináléjában, ahol a címvédő Vasas Óbuda lesz az ellenfelünk március 9-én!

Tóth Gábor:

„A tét nagy volt, előnyből vártuk a találkozót, ami néha teherként jelentkezik, de nagyon jól vettük az akadályokat. Az első szettben volt apró problémánk, egy bírói ítélet kicsit megfogott minket, de aztán ezt korrigáltuk, és az első után a második szettet is magabiztosan nyertük. Utána tudtunk a fiataloknak is lehetőséget adni, ami nagyon fontos, és ők is remekül teljesítettek, hiszen végül megnyertük a meccset.”

Adrian Chylinski:

„Gratulálok a Békéscsabának, remek meccset játszottak. Sokat próbáltunk változtatni, de mindig megtalálták a gyengepontokat a védekezésünkben és ki is használták. Próbáltuk a maximumot nyújtani, de játékosunknál kiütközött a tapasztalatlanság és ezekből sok hiba született. Ürességet érzek, mert mindent megtettem és nem tudom, mi többet nyújthatnék.”