Hektikus bronzmeccs után negyedik hely a MEVZA-kupában

OK Nova KBM Branik Maribor (szlovén)–Swietelsky-Békéscsaba 3:1 (14, 23, -20, 16)
MEVZA-kupa, bronzmérkőzés, Maribor. Vezette: Stipanicev Matecic, Schirmbacher.

Maribor: Mlakar 19, K. Milosic 7, Lekse 12, N. Milosic 15, Potokar 6, Tisma 6. Csere: Cikac (libero), Knezevic, Senekovic. Vezetőedző: Ziga Kos.

Békéscsaba: Kump 11, Glemboczki 13, Budai 6, Pintér 8, Aydinogullari 2, Becic 15. Csere: Kertész (libero), Szatmári, Gergácz 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A 2023-as döntő 2024-ben a bronzmérkőzésen ismétlődött meg a MEVZA-kupában. Egy évvel ezelőtt Kamnikban a Maribort legyőzve hódítottuk el a trófeát, idén viszont a bronzéremért csaptunk össze a házigazdával, miután mi a horvát Mladost ellen, ők pedig a szintén szlovén Calcittal szemben maradtak alul 3:0-ra a szombati elődöntőkben. Az alapszakaszban hazai pályán 3:1-re legyőztük őket ősszel, igaz, akkor majdnem teljes csapattal álltunk ki, ezúttal viszont a fiataloké volt a főszerep.

1️⃣ Kiválóan kezdtük a találkozót, ugyanis az első három pontot mi szereztük, ezzel viszont kellően felpaprikáztuk a hazaiakat, akik ritkán látott sorozatba kezdtek. Tóth Gábor időkérései sem vetettek véget a vesszőfutásnak, beragadtunk ugyanabba az állásba, a szlovénok pedig képtelenek voltak hibázni. Támadásban és blokkban is fölénk kerekedtek, még egy ászt is kaptunk, a challenge sem jött össze, feladót is cserélt vezetőedzőnk. 14:0-s sorozatot rakott össze a Branik, mire Glemboczki Zóra pontja után végre el tudtunk forogni. Próbáltuk menteni a menthetőt, de a házigazda ügyelt arra, hogy ha be is néztünk 10 alá, az is csak egy pillanatig maradjon meg, és a 10 szettlabdájukból az elsőt ki is használták.

2️⃣ A nyitásainkra nem lehetett panasz, az első szettben Cansu Aydinogullari és Kump Alíz is pattintott egy-egy ászt, a második elején Pintér Andrea is megtette ugyanezt. Most nem mentünk el hárommal, és jobban is jártunk, hiszen nagyon szoros csata bontakozott ki a pályán, a szett derekán pedig a vezetést is visszavettük Budai Viktória ászával. Luna Becic tökéletes ejtésével kettővel mentünk, aztán egy szlovén hiba után három volt a különbség, a hajrá előtt időt kellett kérnie Ziga Kosnak. 21-nél viszont elfogyott az előnyünk, majd le is hagytak minket és két szettlabdához jutottak. Az elsőt még hárítottuk, de a másodikba belehibáztunk és ezzel 2:0-ra elléptek.

3️⃣ A harmadik felvonás akár az első fordítottja is lehetett volna, legalábbis megvolt erre az esély a startnál. Az első három pont a hazaiaké lett, a következő négyet viszont mi szereztük, de sajnos ezt nem tudtuk további 10-zel megspékelni. A vezetés ezzel együtt is megvolt, aztán következett a csiki-csuki, egy pont ide, egy pont oda, de az előny végig nálunk volt. Kezdtünk egyre magabiztosabbá válni és ez nemcsak a játékunkon látszódott, de az eredményen is: 10:12 után egy 7:2-es szériával hagytuk le őket, és hiába kértek időt, 14:22-nél pedig igazán közel érezhettük a szettgyőzelmet, valamint az azzal járó a szépítést. Persze a szlovénok ezt mindenképp szerették volna elkerülni és ennek egy ötpontos sorozattal adtak hangot, de nem estünk pánikba és a maradék fórunkat beosztva, sőt még növelve sikerült behúzni a játszmát!

4️⃣ Hektikusan indult a negyedik felvonás, 5:5-nél viszont rálépett a gázra a Maribor és kiépített egy kis előnyt, amit stabilan őrzött. Gergácz Olga is pályára lépett, az első labdaérintéséből pontunk született, ám ezután megrázta magát a házigazda és klasszisuk, Iza Mlakar vezetésével újabb ötös szériával rukkolt elő. A rövid kispad révén az erőnk is fogytán volt, az olló egyre jobban kinyílt – most nekik volt 22:14 –, innentől már nem is tudtuk megszorongatni őket a végjátékban. Kilenc „bronzlabda” állt rendelkezésükre, hogy lezárják a meccset, a másodikkal pedig élni is tudtak, ezzel az övék lett a harmadik hely, mi pedig negyedikként zártuk a MEVZA-kupát.

Ziga Kos:

„Ez egy nehéz meccs volt, a Békéscsaba jól védekezett. Azt látni lehetett, hogy mindkét együttes fáradt volt, úgyhogy inkább a mentális, mintsem a fizikális tényezők döntöttek. Gratulálok a játékosaimnak!”

Tóth Gábor:

„Nagy kár a második szettért, ott a végjátékban lehettünk volna egy kicsit bátrabbak és döntő szettre kényszeríthettük volna a házigazdát, ahol bármi lehetett volna, így sajnos maradt a negyedik hely.”