A bronzéremért játszhatunk a MEVZA-kupában

HAOK Mladost Zagreb (horvát)–Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (7, 18, 20)
MEVZA-kupa, elődöntő, Maribor. Vezette: Viktorini-Lisa, Miklosic.

Mladost: Antunovic 6, Pavicic 13, Freund 13, Mihaljevic 9, Papac 10, Grabic 8. Csere: Smoljan (libero), Istuk 1. Vezetőedző: Darko Nojic.

Békéscsaba: Kump 2, Glemboczki 7, Budai 1, Pintér 7, Aydinogullari 2, Becic 10. Csere: Kertész (libero) 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Fiatal csapattal vágtunk neki a MEVZA-kupa maribori négyes döntőjének, ahol március 2-án az elődöntőben – akárcsak tavaly – a horvát Mladost Zagreb várt ránk. Ezúttal viszont nem oda-visszavágós párharcban lehetett kivívni a fináléba jutást, hanem egyetlen mérkőzésen. Az egyébként is óriási kihívásnak Kotormán Réka, Dominika Strumilo, Margarita Stepanenko, Miroslava Paskova, valamint a csapatkapitány, Molcsányi Rita, és a tavalyi döntő MVP-je, Bodnár Dorottya nélkül vágtunk neki. 

1️⃣ Horvát pontokkal indult a találkozó, a beragadás miatt Tóth Gábornak hamar időt kellett kérnie. 8:0 után mi is feliratkoztunk a táblára, de a játék minden részében jobbnak tűnt a Mladost, ráadásul olyan labdákat is össze tudott szedni ellenfelünk, amiknél már mindenki azt hitte, hogy földet értek. Nem igazán tudtuk lassítani a gyors játékukat sem, pontosan és hatékonyan támadtak a zágrábiak, miközben sok blokkot is kaptunk tőlük. Az elején kiépített, vaskos különbséget még növelni is tudták, végül 16 perc alatt behúzták az első szettet.

2️⃣ A folytatásra azért felnőttünk a szinthez, mi szereztük a második etap első pontját és többször is vezettünk. 4:3-nál került először előnybe a sokkal rutinosabb és összeszokottabb Mladost, de tartottuk a lépést és vissza tudtuk hozni egálra az állást, azonban 5:5 után feljebb kapcsolt a horvát rekordbajnok és öttel ellépett. Folyamatosan zárkóztunk, 13:9-nél parádés labdamenetet nyertünk meg, ami új lendületet adott, ám ez 15:13-ig tartott, amikor egy újabb hosszú pontszerzősorozatot rakott össze a Zágráb. Nem adtuk fel, 21:13-ról nyitottuk meg a hajrát és megfeleztük a különbséget, a horvátok időkéréssel és cserével igyekeztek ennek véget vetni, és sajnos sikerrel jártak. Hét szettlabdához jutottak, és a másodikat ki is használták, ezzel 2:0-s előnyre tettek szert. 

3️⃣ A harmadik játékrész elején sem játszottunk alárendelt szerepet, sőt általában mi jártunk előrébb. 5:5-nél előnybe kerülhetett volna a Mladost, de egy jó challenge-dzsel miénk lett a pont, a következő labdamenet után pedig először mentünk kettővel. Persze nem törtek meg a zágrábiak és egy jó szériával előzni tudtak, Tóth Gábor 11:9-nél időt kért. Folyamatosan ott voltunk a nyomukban és nem engedtük őket eltávolodni, 15-nél pedig utol is értük őket. Sajnos 17:17 után megint meg tudtak újulni és zsinórban négy pontot szereztek, ezt az előnyt pedig a hajrában jól osztották be, végül ötpontos differenciával nyerték meg a harmadik játszmát.

Ezzel eldőlt, hogy a Mladost jutott be a sorozat 2024-es döntőjébe, míg mi vasárnap 14:30-tól a bronzéremért küzdhetünk meg a Kamnik–Maribor elődöntő vesztesével.

Darko Nojic:

„Megvan az első győzelmünk, szerintem remekül röplabdáztunk és a játék minden elemében magas szintet hoztunk. Remélem, holnap hasonlóan koncentráltak leszünk és győzelemmel zárjuk a négyes döntőt!”

Tóth Gábor:

„Megilletődötten kezdtünk és ez meg is látszott az első szett eredményén. A reális különbséget ebben az összetételben inkább a másik két szett mutatta meg, ahol voltak lehetőségeink. Bátrabbnak kellett volna lennünk és nem azzal foglalkozni, hogy ez egy MEVZA-elődöntő, hanem ezeket meg kellett volna ragadni.”