Ötszettes thriller után irány az elődöntő!

Swietelsky-Békéscsaba–UTE 3:2 (21, -20, 17, -14, 11)
Extraliga-negyeddöntő, 5. mérkőzés, Békéscsaba. Vezette: Tillmann, dr. Árpás.

Békéscsaba: Kump 5, Kotormán, Strumilo 12, Stepanenko 13, Pintér 16, Paskova 14. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Aydinogullari 1, Glemboczki 3, Becic 1, Mikus. Vezetőedző: Tóth Gábor.

UTE: Kindelan 25, Kilyénfalvi 1, Ambrosio 2, Moreno 9, Milanova 14, James 7. Csere: Baksa, Dömsödi (liberók), Sziládi, Zólyomi 9, Amaral 7, Dani 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Ötödik mérkőzésre került sor az UTE elleni Extraliga-negyeddöntőben, erre pedig valószínűleg kevesen számítottak. Ahogy Tóth Gábor is mondta, az viszont már nem érdekes, mi vezetett idáig, csak egyetlen dologra lehetett koncentrálni: valahogy megnyerni a meccset és továbbjutni az elődöntőbe. A helyzetünket nem könnyítette meg, hogy Bodnár Dorottya sérülés miatt nem volt bevethető.

1️⃣ Pintér Andrea főszereplésével indult a sorsdöntő összecsapás, centerünk egy blokkal és egy ásszal fektette le az alapokat. 3:0 után viszont négy ponttal válaszolt az Újpest, ám mi is letettünk egy újabb hármas szériát, sőt 9:5-nél Horváth Andrásnak időt kellett kérnie. Ez jót is tett a vendégeknek, ugyanis 10-nél beértek minket, ekkor Tóth Gábor tartott eligazítást, majd Miroslava Paskova vezetésével megindultunk előre. 14:10-nél érkezett a második lila-fehér időkérés, majd elkezdtek zárkózni a vendégek, 17-nél újfent egál és újabb csabai timeout. 18:18 után négy jó megoldással kerültünk lépéselőnybe a hajrában, a csereként beálló Cansu Aydinogullari is megvillant, majd 22:20-nál őrületes mezőnymunka után Margarita Stepanenko blokkja landolt az újpesti térfélen. Aztán lett négy szettlabdánk, és az első elrontása után Stepanenko beütötte a másikat, megvolt az első játszma!

2️⃣ A második felvonás elejébe kicsit belealudtunk, mert bár 3:3-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, ezután az UTE tudott nagyobb lendületet venni. Hárompontos hátrányt kellett ledolgoznunk, ezt 9:9-re sikerült is véghez vinni, innentől kezdve pedig hol az egyik, hol a másik együttes tudott egy-egy pontokkal elmenni. Sok hiba is becsúszott mindkét oldalon, legyen szó nyitásról, feladásról vagy befejezésről, mi Paskovára tudtunk támaszkodni ezekben a percekben. A legrosszabbkor, épp a hajrára fordulva lépett el hárommal a vendégcsapat, 18:17-ről lett 18:21, és innentől már vissza sem nézett, egyenlített a második szett megnyerésével. Ezzel ez lett az első játszma az egész szériában, amit az egyik fél idegenben tudott megnyerni.

3️⃣ Nem lehetett panaszunk a harmadik etapban vett rajtunkra, hamar közétettünk négy pontot, sőt 7:2-re is elmentünk, aztán ezt az előnyünket igyekeztük védeni. Persze az újpestieket ezúttal sem lehetett leírni, és ahogy eddig már sokszor, úgy most is visszakapaszkodtak, 12-nél már egyenlő volt. Innen mi tudtunk elmozdulni, ráadásul több labdamenetet is behúztunk egymás után, aztán Stepanenko áttett labdájára nem reagált egyik újpesti sem, ami így leesett a földre. Ez megfogta kicsit a fővárosiakat, 7:1-es sorozatot futottunk ekkortájt, ám még így is tudtak zárkózni, ezért is kellett, hogy 19:16-nál behúzzunk egy maratoni labdamenetet. Aztán egy Pintér-blokk és két Kump Alíz-ász megnyugtatott mindenkit, majd 8 szettlabdánk lett, a másodikat pedig Paskova bebombázta!

4️⃣ A negyedik játékrész nem pont úgy indult, ahogy szerettük volna, hárompontos előnyt adtunk az UTE-nak, végül 5:5-nél értük utol őket. Vagyis ezt hittük, csakhogy az eredetileg ásznak nyilvánított Strumilo-nyitást végül outra módosították a játékvezetők, és ez sajnos bennünk is maradt egy időre. 5:9-nél újabb újpesti sérülés miatt kellett aggódni, de Yensi Kindelan tudta folytatni a játékot; Tóth Gábor közben hiába kért időt, nem érkezett meg a kívánt reakció. 5-6 pontnál szilárdította meg az előnyét az UTE, és nemhogy közelíteni nem tudtunk, de még csak látótávolságon belül maradni sem. A szett közepétől el is engedtük azt, jöhetett a továbbjutást eldöntő játszma.

5️⃣ Ami szintén nem indult fényesen, 4 labdamenetből kétszer is blokkot kaptunk, 1:3-ról kellett egalizálni. Meg is tettük, Strumilo lépett elő vezérré, majd 4:4 után először vezettünk egy káprázatos labdamenet végén, köszönhetően Paskova jó megoldásának. 7:5-ös előnyre tettünk szert, de azonnal visszajött az UTE, majd jött Pintér és egy szép Kotormán Réka-feladás után letette a labdát, nálunk volt az előny „félidőben”. A térfélcsere után még két egységgel megtoldottuk a különbséget, persze ezt nyomban eltüntette ellenfelünk, 11:10-nél azért kellett izgulnunk, hogy ne legyen megint egyenlő. Ezt az extrát játszó Pintér abszolválta, majd jöttek Paskova jó nyitásai, meglógtunk 13:9-re, aztán Pintér révén 14:10-nél 4 továbbjutást érő labdánk lett. Az elsőt még hárították, majd jött Stepanenko, és beütötte azt a pontot, amire már nagyon várt mindenki! Elképesztően izgalmas párharc, mérkőzés és ötödik játszma után megvan a hőn áhított győzelem és az elődöntő!

Tóth Gábor: 

„Nem titkoltuk, hogy ez a találkozó a prioritás, ennek rendeltük alá az elmúlt napokat. Lendületesen kezdtünk, aztán jöttek a pszichés gátak, amiket végre lebontottunk és ez erőt kell, hogy adjon a folytatáshoz!”

Horváth András: 

„Gratulálok a Békéscsabának a továbbjutáshoz! Az egész párharcot nagy hullámvasút jellemezte, amiben mi maradtunk alul, de büszke vagyok a csapatomra, mert hatalmasat küzdött.”

A párharc végeredménye: 3–2 a Békéscsaba javára.

Folytatás az elődöntőben, ahol a Kaposvár lesz az ellenfelünk, előtte viszont még vár ránk a szombati DRK Magyar Kupa-döntő.