A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület az EU kutatás-fejlesztési projektjében is részt vesz

A BRSE egy sikeres Európai Uniós pályázatnak köszönhetően projektpartnerként vesz részt az „EDATS” nevű, sportágspecifikus kutatás-fejlesztési projektben az ERASMUS+ program keretében.

A projekt célja, hogy elkészüljön egy ICT-Sport elnevezésű digitális eszköz: a résztvevő sportegyesületeknél digitális segítséggel fogják mérni a sportolók állapotát és teljesítményét, amely a tervek szerint az edzésmunkát, a sérülésprevenciót és a rehabilitációs folyamatokat fogja segíteni.

A projekt vezető partnere az ASD Pallavollo Alfieri röplabdaklub, amely az olaszországi Szardínia szigetén, Cagliariban működik. Velük együttműködésben a városi egyetem mérnöki kara, valamint egy IKT-fejlesztő cég készíti elő az informatikai hátteret.

A projekt nyitórendezvényét is Cagliariban tartották, ahol Borbola István György, a BRSE operatív igazgatója, valamint Lipták Villő, az egyesület gyógytornásza is részt vett március 8-án, múlt hét pénteken.

Borbola István elmondta, hogy ezek az Európai Uniós projektek más logikán alapulnak, mint ami Közép-Kelet-Európában és Magyarországon megszokott.

„A lényeg itt az eredményen van, de az oda vezető út nincsen kőbe vésve. Maga a projekt két és fél éves, így 2026 augusztusában fog zárulni, tehát egyelőre a közös munka legelején tartunk. Megtisztelő, hogy egy olyan sporttematikájú projektben vehetünk részt, amelyben olasz, francia, lengyel és szerb partnerekkel van lehetőségünk együtt dolgozni. Egyelőre az együttműködés kereteit és menetrendjét fixáltuk, de fontosnak tartom, hogy a módszertan kidolgozásában is aktívan részt vegyünk.”

Lipták Villő a projekttel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a digitális technikák alkalmazása egyáltalán nem újkeletű a sportban és bizonyos elemeit a BRSE-nél most is használja. Viszont az a tény, hogy ezt a rendszert speciálisan a röplabda sportág igényeihez igyekeznek illeszteni, továbbá az, hogy Európa-szerte több országban párhuzamosan készülő adatbázison fog alapulni, mindenképpen egyedivé fogja tenni.

A későbbiekben bővebben is be fogunk számolni a projekt részleteiről, előrehaladásáról.