Csabán is nyert a KNRC, innentől nem lehet hibázni

Swietelsky-Békéscsaba–Kaposvári NRC 1:3 (-15, 18, -30, -19)
Extraliga-elődöntő, 2. mérkőzés, Békéscsaba. Vezette: Jámbor, Villás.

Békéscsaba: Kump 6, Strumilo 7, Stepanenko 16, Pintér 12, Aydinogullari, Paskova 18. Csere: Molcsányi (libero), Glemboczki 9, Kotormán 1. Vezetőedző: Tóth Gábor.

KNRC: Vilvert 15, Martin 1, Radnai 3, Szedmák 19, Dias da Silva 19, Santos Hurst 11. Csere: Rády (libero), Godó, Lima 2, Maiorano. Vezetőedző: Vincent Lacombe.

Nem volt könnyű helyzetben csapatunk, hiszen vereséggel kezdte az Extraliga elődöntőjét; Tóth Gábor és tanítványai szerdán hazai pályán, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban próbálkozhattak meg az egyenlítéssel.

1️⃣ Egy bekapott ász után egyből egy hosszú labdamenet megnyerésével, majd további két ponttal érkeztünk meg, aztán Dominika Strumilo révén igyekeztünk növelni az előnyünket. 6:3 után sok hibát követtünk el, amit kihasználtak a vendégek és fordítottak, ők viszont nyitásból nem igazán találták a pályát, úgyhogy rendre egalizáltunk, sőt Miroslava Paskova pörgetésével megint mi jártunk előrébb. Ezután következett egy újabb fordítás, aztán 9:11-nél Tóth Gábor időkérése, majd Pintér Andrea eredményes centerdámadása, de erre három kaposvári pont érkezett válaszként, úgyhogy 13:17-nél másodszor is magához rendelte a lányokat a csabai edző. A különbség viszont így is csak nőtt, továbbra is rengeteget hibáztunk előkészítésben és befejezésben is, nem meglepő, hogy kilenc szettlabdához jutottak a somogyiak, akik elsőre be is fejezték a játszmát.

2️⃣ A folytatás is KNRC-ponttal indult, amire mi jöttünk egy hármas sorozattal, Margarita Stepanenko, Kump Alíz és Paskova húzta a csapatot. 7:4-es viharsarki vezetésnél időt kért Vincent Lacombe, amit követően ismét jöttek a pontatlan támadások, 8:8-nél utolért minket a Kaposvár, ahonnan mi mozdultunk el egy kaotikus menet után. Feljavult a blokkmunkánk is, Paskova és Pintér is jelentkezett eggyel, Kotormán Réka pedig remek nyitássorozatot kapott el. Lacombe második időkérése sem hozott eredményt, mert a csabai lányok áthatolhatatlan falat húztak fel a hálóhoz, és az önbizalom is megérkezett a támadásokhoz. Hatalmas fölényre tettünk szert, 9:10-ről 22:10-re (!) fordítottuk meg az állást, majd 11 szettlabdával dolgozhattunk. Az első négyet hárították, Tóth Gábor időkérése után az ötödiket is, de végül Strumilo pontot tett a játszma végére és egyenlítettünk!

3️⃣ Nem sikerült átmenteni a lendületet a harmadik felvonásra, mert bár Stepanenko révén miénk lett az első pont, a következő ötöt a kaposváriak vitték el. Volt honnan kapaszkodni, elő is vettük a már korábban kiválóan használt blokkokat, többször is visszajöttünk mínusz kettőre, aztán visszaállította az eredeti különbséget a KNRC, sőt öt ponttal is elnyúlt. Ismét előjöttek a hibák, aztán 16:20-nál vitatható pontot ítélt oda a játékvezető a vendégeknek, ami viszont felpaprikázott bennünket! Zsinórban négy pontot szereztünk, azaz egyetlen egységnyire zárkóztunk, viszont meg tudott újulni a KNRC és három szettlabdához jutott a jó hajrájának köszönhetően. Az elsőt heroikus csata után hárítottuk Glemboczki Zóra bombájával, utána jött egy hiba tőlük, majd újra Glemboczki villant, egál 24-nél! Sőt, Stepanenko ászával már nálunk volt az előny, de ezt a somogyiak oldották meg. Folyamatosan ment az adok-kapok, mindig előrébb jártunk eggyel, de mindig érkezett válasz is. 29:30-nál aztán ők kerültek előnybe, Glemboczki egyből küldött nekik egy bombát, 30:31 után viszont outot ütött, a KNRC vitte el a maratoni és lélektanilag rendkívül fontos játszmát.

4️⃣ A demoralizáló végjáték bennünk maradt a negyedik etap elején, amit 2:5-tel indítottunk, aztán a négyet is elérte a különbség, amikor Tóth Gábor időt kért. Nem sokkal ezután megindultunk előre, aminek meg is lett az eredménye, 13-nál beértük őket, miközben egyre feszültebbé vált a találkozó. Itt ők vettek lendületet és közétettek hármat, amit egyre csökkentettünk többször is, aztán segítettünk nekik visszaépíteni a rontásainkkal. Sőt, 18:21-nél a szerencse is melléjük állt egy hálóról lecsorgó ásszal, aztán egy rossz csabai fogadással és egy outtal hat meccslabdához jutottak. Az elsőt még hárítottuk, a másodikból viszont szintén out lett, azaz győzött a Kaposvár és 2–0-ra vezet a három győzelemig tartó párharcban.

Folytatás vasárnap 16:00-kor a Kaposvár Arénában, ahol a szezonunk lesz a tét.

Tóth Gábor:

„A mérkőzés fordulópontja az volt, amikor a harmadik etapban többször támadtunk szettlabdánál, de nem tudtuk értékesíteni. Nincs más hátra, mint mindent egy lapra feltéve harcolni vásárnap!”

Vincent Lacombe:

„Készen állunk az ilyen szoros mérkőzésekre és az ehhez hasonló kihívásokra. Nincs vesztenivalónk, örülünk, hogy itt vagyunk, és bár nem voltunk ma olyan jók, a playoffban csak az számít, hogy nyerjünk. A harmadik szett végén megtaláltuk a megoldást és ez volt a kulcs.”

A párharc állása: 2–0 a KNRC javára.