Mélypontról a magyar válogatottig – Kertész Petra útja a nemzeti csapatba

Fiatal liberónk, Kertész Petra révén szombat este újabb BRSE-játékos debütált a magyar válogatottban. Saját nevelésű, 19 éves röplabdázónk kiválóan teljesített Románia ellen, természetesen erről a mérkőzésről, az izgatottságról és a kezdetekről is mesélt honlapunknak.

Gratulálunk a bemutatkozásodhoz a nemzeti csapatban. Hogy hangzik, ha azt mondjuk: Kertész Petra, válogatott röplabdázó?
Nagyon jó érzés fog el! Voltam már utánpótlás-válogatott, de mindig is az volt az álmom, hogy a felnőtteknél is bemutatkozhassak. Büszke vagyok arra, hogy ezt sikerült megcsinálnom.

Nem sokkal a döntő után csatlakoztál a többiekhez, milyen volt a felkészülés?
Igen, körülbelül három napot pihentem, aztán jöttem az edzőtáborba. A legtöbb lányt már ismertem, de nem mindenkit, viszont az elmondható mindannyiukról, hogy nagyon aranyosak. A szövetségi kapitány teljesen más rendszert képzel el és mást is követel, de az edzők is segítőkészek. Nagyon élvezem egyelőre a közös munkát!

Mikor tudtad meg, hogy rögtön az első Európa-liga mérkőzésen kezdő leszel?
Az edzéseken mindig különböző felállásokban dolgoztunk, az utolsó tréningen pedig már éreztem, hogy talán én fogok kezdeni. Hivatalosan viszont csak közvetlenül a meccs előtt lett kimondva.

Hosszú utat tettél meg a felnőtt válogatottságig, kicsit mesélj erről!
Körülbelül 12 évvel ezelőtt kezdtem el röplabdázni, miután egy sorversenyen Nagy Attila felfigyelt rám. Nagyon sokat köszönhetek neki, nélküle biztosan nem lennék most itt! Végigjártam az összes korosztályt szépen sorban a szuperminitől kezdve, aztán 16 évesen, Szpin Renáta távozását követően kerestek meg a felnőtt csapattól, hogy csatlakozzak a kerethez. Azonban akkor olyan mélyponton voltam, hogy nem is szerettem volna komolyabban foglalkozni a röplabdával. Mégis folytattam, körülbelül egy évvel később pedig Tóth Gábor szólt a szezon végén, hogy Rády Bogi sérülése miatt segítségre van szükség az edzéseken a felnőtteknél. Aztán ottragadtam és azt éreztem, jó helyen vagyok, jó amit csinálok, azóta dolgozom a felnőtt csapattal.

Mennyit segített a fejlődésedben, hogy huzamosabb ideje már a nagycsapattal készülsz?
Folyamatosan fejlődök, nagyon sokat segített, hogy tavaly is Marta Drpa vagy Sara Klisura ellen játszottam a csapatedzéseken. Szerintem mindenben szintet léptem, képességekben is, de leginkább fejben. Például a románok elleni meccs előtt sem izgultam, tudtam, hogy képes vagyok rá, a maximumot fogom nyújtani és minden sikerülni fog.

Még a Himnusz alatt sem jelentek meg a pillangók a gyomrodban?
Akkor azért kirázott a hideg, fantasztikus érzés volt címeres mezben hallgatni! Nem mondom, hogy nem volt bennem pici izgatottság, de abszolút nem vitt el a hév.

Az Európa-liga küzdelmei időben egybeesnek az egyetemi vizsgaidőszakkal. Hogyan tudod összeegyeztetni a röplabdát és a tanulást?
Igen, Gyulán a Gál Ferenc Egyetem egészségügyi szervező szakára járok, szerencsére egyéni tanrenddel. Szorgalmi időszakban amikor tudok, bejárok az iskolába, de akkor sincs gond, amikor ez nem jön össze, a csoporttársam nagyon segítőkészek. A tanárokkal is egyeztetek minden félév előtt, hogyan fogom tudni teljesíteni a követelményeket, és Baran Ádám elnök úrra is számíthatok mindenben. Most pedig amint végzünk az Európa-ligában a válogatottal, jöhetnek a vizsgák!

Azt már korábban leszögezte Andreas Vollmer szövetségi kapitány, hogy a nyár második felében néhányan még csatlakoznak a válogatotthoz az Európa-bajnoki selejtezőkre. Veletek egyeztetett már arról, hogy kivel mik a tervei?
Konkrétumok még nem hangoztak el, de valószínűleg az Európa-liga végeztével mindenkivel le fog ülni, hogy egyeztessen a folytatásról. Én már annak is nagyon örülök, hogy most lehetőséget kaptam és megmutathatom magam, és ha a továbbiakban is számítana rám a szövetségi kapitány, akkor nagy örömmel jönnék megint. De ha mégsem, azt sem fogom bánni, mert akkor visszamegyek Békéscsabára, ahol folytatom a munkát és azért is fogok dolgozni, hogy állandó tagja legyek a válogatottnak!

(Fotó: MRSZ/Jani Martin)