Ez lesz a BRSE történetének egyik legkülönlegesebb hete

A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület történetének egyik, ha nem a legsűrűbb hetébe csaptunk bele. Felnőtt csapatunk kedden korán reggel nekivág egy hosszú, meccsekkel telezsúfolt körútnak, és csak szombaton késő éjjel ér haza.

A „Carter edző” című film híres jelenetében Samuel L. Jackson különböző számokkal értékeli a tanítványai teljesítményét az egyik meccsük után. Először elmondja az adatokat, majd hozzáteszi, hogy mikre vonatkoznak, legyen az dobott pont, lepattanó, eladott labda, személyi hiba és hasonlók.

A Swietelsky-Békéscsabai számai az előttünk álló héten a 3, a 4, az 5 és az 1481. Három ország, négy meccs, öt nap és 1481 kilométer vár csapatunkra kedd és szombat között. Elképesztő terhelés, minimális regeneráció és pihenés, rengeteg utazási idő, ugyanis azt az 1481 kilométert nem a levegőben, hanem a szárazföldön fogjuk megtenni. Nézzük meg, hogyan fest részletesen a program.

Kedd reggel a játékosok és a stábtagok útnak indulnak Békéscsabáról, az első célállomás pedig a gyönyörű osztrák város, Linz lesz, ahol este a helyiekkel csapunk össze a MEVZA-kupában. Ez a távolság 633 kilométer, és ne higgyük azt, hogy az utazás bármilyen minőségben is pihentető a sportolók számára, úgyhogy ezzel máris elérkezünk az első komoly kihíváshoz. A hazaiak jelenleg az ötödik helyen állnak a tabellán egy győzelemmel és egy vereséggel, de október óta nem léptek pályára a sorozatban. Amennyiben sikerrel vesszük az első akadályt, az azt jelenti, hogy biztosan ott leszünk az elődöntőben!

„A legfontosabb, hogy a túra első és utolsó meccsét megnyerjük. Az elsővel biztosítjuk a helyünket a MEVZA-ban a legjobb 4 között, az utolsó pedig az Extraligában kell a Balatonfüred ellen. Minden mást arra használhatunk fel, hogy a következő nagy célunkat elérjük, ami nem más, mint a döntőbe jutás a Magyar Kupában”

– összegezte a tervet Tóth Gábor.

Arra biztosan nem lesz időnk, hogy a keddi mérkőzésen agyaljunk, másnap ugyanis irány Szlovénia, azon belül Maribor, ami újabb 285 kilométert jelent. Este pedig már vár ránk a Calcit Kamnik, amely jelenleg a 4. pozíciót foglalja el, de mindössze egy meccset játszott (addigra már kettő lesz a klub neve mellett, ugyanis amikor nekünk Linzben van jelenésünk, azzal egyidőben Kamnik–Maribor meccset is rendeznek). A szerda esti csata után úgy feküdhet le aludni a csapat, hogy másnap végre nem kell útra kelni, ugyanis csütörtökön a házigazda Maribor ellen lépünk pályára, amely a Mladost Zagrebtől 3:1-re, a Linztől és a Prometey-től pedig 3:2-re kapott ki eddig.

48 órán belül ez lesz a 3. mérkőzésünk, amire még a 82 illetve 164 mérkőzésből álló amerikai jégkorong- (NHL), kosárlabda- (NBA) és baseball-ligában (MLB) sem nagyon akad példa, de az idei MEVZA-lebonyolítás már csak ilyen.

Számítok a játékosokra ebben a küzdelemben, szeretnék rotálni és lehetőséget adni mindenkinek, és hát vannak, akik nem teljesen egészségesek, meglátjuk, ők mennyit tudnak játszani. Úgy fogjuk fel, hogy ez jó alkalom azoknak, akik eddig kevesebbet voltak a pályán. És ez nem arról szól, hogy csontot dobunk nekik, hanem felkészülünk minden további eshetőségre, másfajta csapatszerkezetekre lehet majd szükség és szeretnénk ezeket valamennyire bejáratni”

– mondta a vezetőedző a játékosok terheléséről.

A pénteket is Szlovéniában töltjük, hogy aztán szombaton jöjjön újabb 239 km Balatonfüredig, ahol aznap este Extraliga-rangadót játszunk a tavalyi bronzérmes Szent Benedek Röplabda Akadémia ellen. Onnan pedig egyből jövünk is vissza Békéscsabára, hogy egy 324 kilométeres etappal lezárjuk a körutunkat. 

De milyen kihívásokat jelent ez a túra a stáb számára?

„Az világos, hogy videózásra kevesebb idő fog jutni és a technikai háttér sem lesz ideális, de megint arra tudok visszacsatolni, hogy minél több a nehézség, annál több a lehetőség. Éjszaka is tudunk dolgozni, lehet elemezni és videózni. Stábszinten hatékonynak kell lennünk, hogy fel tudjunk készülni a másnapi találkozókra. A cél, hogy kompakt, gyors és hasznosítható információkat adjunk át a játékosoknak”

– zárta gondolatait Tóth Gábor.

Három ország, négy meccs, öt nap és összesen 1481 kilométer. A cél természetesen a minél jobb szereplés, de talán még ennél is fontosabb, hogy mindenki épségben, egészségesen érkezzen vissza a Viharsarokba, hiszen a szezon legfontosabb periódusa még hátra van.