Bodnár Dorottya: A befektetett munka meg fogja hozni a gyümölcsét!

A Mladost Zagreb elleni MEVZA-elődöntő visszavágója katartikus élményt okozott a BRSE-nek és a szurkolóknak, pénteken pedig feltehetjük a koronát az idei teljesítményünkre. A kamniki fináléban a Nova KBM Branik Maribor lesz az ellenfelünk, és hasonlóan nagy csatára van kilátás az ugyancsak drámai körülmények között döntőbe jutó szlovén ellenfelünkkel szemben.

Vasárnap óriási csatában, az ötödik szett túlórájában maradtunk alul a Vasas Óbuda ellen a Magyar Kupa döntőjében, a szomorkodásra és a sebek nyalogatására viszont nincs idő, hiszen pénteken újabb esélyünk nyílik egy trófea megszerzésére. Bodnár Dorottya is úgy véli, túltették magukat a múlt héten történteken:

„Egy ilyen kupadöntő elvesztése után szomorúak voltunk, hiszen mindenki nagyon meg akarta nyerni és haza akarta hozni az aranyat, de el kell fogadni és tovább kell lépni ezen, mivel pénteken újra kapunk egy lehetőséget, hogy megszerezhessünk egy másik trófeát. Már mindenkinek a MEVZA-döntő lebeg a szeme előtt és csak erre fókuszálunk, ezerrel készülünk, elemzünk és gyakoroljuk a saját játékunkat. Nagyon sokat dolgozunk, a stábbal együtt mindent megteszünk azért, hogy miénk legyen a legfényesebb érem. Úgy gondolom, ez a befektetett munka meg fogja hozni a gyümölcsét. A MEVZA-kupa új erőt és még több önbizalmat adhat a csapatnak a bajnokság további részéhez.”

„Nyilván volt szó a döntőről, beszéltünk róla, de csapatként beszéltük ki. Azóta már a péntekre fókuszálunk, nagy szükség lenne arra, hogy ez a közösség nyerjen valamit, hogy aztán a rájátszásban jó élménnyel és nagy lendülettel tudjunk elindulni. Ez ugyanolyan fontos a klubnak és a játékosoknak is”

– tette hozzá vezetőedzőnk, Tóth Gábor.

A Maribor döcögősen kezdte az idei kiírást: az első három mérkőzésén három vereséget szenvedett és mindössze kettő pontot gyűjtött, miután a Mladost Zagreb, a Linz és a Prometey is jobbnak bizonyult. Aztán jött a fordulat, és idén januárban öt nap leforgása alatt a gárda először a Kastelát, aztán a Kamnikot, majd minket is legyőzött, így végül 10 ponttal a negyedik helyen futott be az alapszakaszban. Ami az ellenünk aratott sikert illeti, érdemes felidézni, hogy az a bizonyos január 26-i ütközet nekünk 48 órán belül már a harmadik volt, Tóth Gábor pedig azoknak a játékosoknak szavazott bizalmat, akik addig jóval kevesebb lehetőséget kaptak a szezon során.

A két együttes a januári meccs előtt ötször csapott össze a MEVZA-kupában, a mérleg halvány szlovén fölényt mutat: 

  • 2016. február végén 3:1-re nyertünk hazai pályán, amivel pont a Mariborral szemben biztosítottuk be az alapszakasz-győzelmet
  • szűk egy évvel később a szlovénok öt szettben kerekedtek fölénk otthon, ezzel ők a második, mi a harmadik helyen zártuk az alapszakaszt
  • kevesebb mint egy hónapra rá, 2017. március 11-én sima 3:0-s győzelemmel vágtunk vissza nekik, ezzel mi jutottunk a döntőbe (amit aztán meg is nyertünk)
  • a következő szezon alapszakaszának nyitókörében 3:1-es maribori siker született hazai pályán, és bár másnap is vereséget szenvedtünk (az Olomouctól), az volt az utolsó abban a szezonban, ugyanis végül a békéscsabai Final Fourban megvédtük a címünket
  • a botrányba fulladt 2018/2019-es kiírás elején Békéscsabán 3:2-re nyert a Maribor.

A párharc kiélezettségét illusztrálja, hogy 3:2-es BRSE-győzelmen kívül minden más eredmény előfordult már. Ha szigorúan a közelmúltat vizsgáljuk, akkor csak azt az egyetlen 3:0-s maribori vereséget láthatjuk, de a már említett körülmények miatt abból nem érdemes kiindulni.

Nehéz megítélni, hogy melyik csapat milyen kondícióban van jelenleg, mindenesetre az elmúlt hetek hasonlóan alakultak a két fél számára. A Maribor is vereséget szenvedett a MEVZA-elődöntő első meccsén, igaz, ellenfelünk otthon 3:0-ra kapott ki a szintén szlovén Calcit Kamniktól. Majd jött az idegenbeli visszavágó, ahol szinte csodát tett a Branik azzal, hogy 3:1-re megnyerte a meccset, az aranyszettet pedig tükörsimán behúzta. Mi ugyan otthon vívtuk ki drámai csatában a továbbjutást a Mladost Zagreb ellen, de nekünk ehhez 0:2 után sorozatban 4 játszmát kellett megnyernünk, és ezt meg is tettük.

„A Maribor az első meccsét legjobb játékosa, Iza Mlakar nélkül játszotta le. A másodikon már ott volt a feladóátló, vele együtt a csapat hasonló játékerőt képvisel, mint a Calcit. Rá épül a játékuk, egyébként pedig egy stabil gárda, de kevesebb variációs lehetőséggel, mint mondjuk a Vasas. Rajtunk múlik minden, a saját kezünkben van a sorsunk, és amíg mi tudunk irányítani, addig rendben van a dolog. Ha ezt az egy játékost ki tudjuk kapcsolni, onnantól nagyon egysíkúvá válhat a játékuk, ebből pedig építkezhetünk. Megfelelő lendületre és fókuszra lesz szükségünk, a nehéz helyzeteket pedig át kell lépnünk, és akkor győzhetünk”

– árulta el Tóth Gábor.

A Maribor is kupadöntőt játszott a hétvégén, és az a csata is ötszett drámát hozott, a „hosszabbítást” 19:17-re nyerte ellenfelünk a Calcittal szemben. Ellenfelünk tehát egy nappal többet pihenhet és jóval kevesebbet kell utaznia, ráadásul friss kupagyőztesként tekintélyes mentális lökettel készülhet a pénteki összecsapásra. 

Kamnikban egyébként nemcsak a nők, hanem a férfiak döntőjét is megrendezik pénteken. Ott összejött a szlovén párosítás, a hazaiak a Ljubljanával meccselnek majd az aranyért, azaz mi vagyunk a Superfinal egyetlen nem szlovén résztvevői. A sűrű program miatt a mi meccsünk már 16:00-kor elkezdődik a kamniki sportcsarnokban, a döntőt Bojan Brlas és Ana Stipanicev Matecic vezetik majd.

A döntőt a Hunvolley TV élőben közvetíti, ezen kívül élőképes stream az alábbi linken:

https://mevza-web.dataproject.com/Stream.aspx?sc=mevza&mid=1746&icon=0