Magabiztos győzelemmel kezdtük a rájátszást!

Swietelsky-Békéscsaba–MÁV ELŐRE SC-St. Solar 3:0 (16, 20, 18)
Extraliga-negyeddöntő, 1. meccs, Békéscsaba. Vezette: Horváth, Tillmann.
A három győzelem tartó párharc állása: 1–0 a Békéscsabának.

BRSE: Drpa 17, Vasileva 13, Glemboczki 10, Pintér 6, Mosher 12, Bagyinka 3. Csere: Kertész (libero), Bodnár, Karhu 3, Oliinyk. Vezetőedző: Tóth Gábor.

MÁV ELŐRE: Dvoracek 16, Narancic 1, Tóth 8, Csabai 1, Szabó 5, Ertz 11. Csere: Kovács (libero), Kiss, Szilágyi. Vezetőedző: Nagy Fanni.

Az újonc MÁV ELŐRE ellen kezdtük meg a rájátszást az Extraliga 2022/2023-as kiírásában. Tóth Gábor csapata először lépett pályára a MEVZA-kupa-győzelem óta, ennek okán különleges ceremónia előzte meg a negyeddöntő első összecsapását, melynek keretében Szarvas Péter polgármester, valamint Varga Tamás alpolgármester köszöntötte az együttest, majd a Himnuszra megtörtént a bajnoki zászló felvonása is.

1️⃣ Döcögősen, sok rontással kezdtük a playoffot, aminek köszönhetően a székesfehérváriak többször is vezettek a nyitószett elején. 6:6 után ritmust váltottunk, ekkor Lia Mosher és Marta Drpa vitte a prímet pontgyártásban 3-3 egységgel, amerikai centerünk támadásban és védekezésben is remek produkciót nyújtott. A lelkes vendégek viszont tartották a lépést és belátható távolságon belül maradtak, 15:14-nél pedig egy pontra jöttek fel, nagyon kellett ekkor Pintér Andrea eredményes akciója. Aztán a helyére érkező Salla Karhu ászával növeltük az előnyünket, Mosher pedig újabb blokkal vétette észre magát. Finn légiósunk menetrend szerint szállította az ászokat, remek nyitássorozatára építve megnyugtató különbséget dolgoztunk ki és eljutottunk kilenc szettlabdáig, amikből a másodikat Mosher értékesítette!

2️⃣ Szorosan indult a második játékrész is, aztán Glemboczki Zóra és Ralitsa Vasileva révén magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, viszont az újonc gárda nemhogy nem szakadt le, de 8:6 után zsinórban négy ponttal fordított is. Nem estünk pánikba, 9:11 után sorozatban három találattal visszavettük a vezetést, ekkor időt kért Nagy Fanni, a MÁV ELŐRE vezetőedzője. Ez sem fogta ki a szelet a vitorlánkból, Drpa ászaival elkezdtük növelni a differenciát, azonban a vendégek Maia Dvoracek vezetésével felzárkóztak. 19:17-nél begyújtottuk a rakétákat, egymás után öt pontnak köszönhetően a szettért nyithattunk, és bár az első három játszmalabdánkat hárította a MÁV ELŐRE, a negyedikkel Glemboczki 2:0-ra módosította az állást!

3️⃣ Drpa nyitásaira a harmadik etapban sem találta az ellenszert az újonc alakulat, szerb átlónk kettőt is bemutatott, Pintér és Bagyinka Fanni pedig a blokkvédekezést is megszilárdította. Négy-öt pont környékén állandósítottuk a differenciát, csakhogy 10:5 után erőre kaptak vendégeink, egy pontra olvadt a csabai fór, kicsivel később pedig egalizáltak is. Innen mi mozdultunk el hamarabb, jó sáncokkal és pontos támadásokkal közé tettünk négyet. A hajrához érkezve ismét Mosher lépett elő, akinek a 12. pontja hat meccslabdát jelentett, ezek közül pedig ezúttal kihasználtuk a legelsőt!

3:0-ra megnyertük tehát a három győzelemig tartó párharc első ütközetét, a másodikra vasárnap 18:00-kor kerül sor Székesfehérváron.

Tóth Gábor:

„Sok hibával kezdtünk, különösen nyitásban, de aztán helyreállt a rend. Volt egy hosszabb játékmegszakítás is, de ez sem nyomta rá a bélyegét a csapat teljesítményére. Nem sziporkáztunk, nehéz meccs volt, az volt a fontos, hogy a lehető legkevesebb ki nem kényszerített hibával játsszunk, és hogy például Lia Moshert tudjuk integrálni a játékba. Úgy gondolom, hogy ez jól sikerült, megérdemli a dicséretet, remekül játszott véleményem szerint. Szeretnénk a lehető leghamarabb lezárni ezt a párharcot.”

Nagy Fanni:

„A 3:0-s vereség ellenére büszke vagyok a lányokra, amiket begyakoroltunk, azokat megcsináltuk, 1-2 hibán még javítani kell és igyekszünk még többet kihozni a hazai meccsből vasárnap!”

Az összecsapást szurkolóink pénteken 21 órától felvételről láthatják a 7.Tv-n és a behir.hu/tv oldalon, de a találkozó a behir.hu Youtube-csatornáján is visszanézhető lesz!