0:2-ről, meccslabdát hárítva nyertük az elődöntő nyitómeccsét!

Swietelsky-Békéscsaba–Szent Benedek Röplabda Akadémia 3:2 (-25, -22, 20, 18, 15)
Extraliga-elődöntő, 1. mérkőzés, Békéscsaba. Vezette: Szabó, Sík.
A párharc állása: 1–0 a Békéscsaba javára.

BRSE: Drpa 29, Vasileva 18, Bodnár 13, Aktas 9, Mosher 3, Bagyinka. Csere: Molcsányi (libero), Karhu, Glemboczki 10, Oliinyk. Vezetőedző: Tóth Gábor.

SZBRA: Stijepic 21, Vacsi 5, Koleva 15, Nacsa-Pekárik 11, Herbin-Baker 10, Pérez Ramos 19. Csere: Fáth, Balogh (liberók), Boshnakova 2, Michalewicz, Szerényi, Jankovic. Vezetőedző: Kristian Michailov.

Immáron a döntőbe jutás a tét az Extraligában, és ahhoz, hogy kiharcoljuk a finálét, háromszor kell legyőznünk a Szent Benedek Röplabda Akadémiát. Tóth Gábor a párharc első találkozóján nem számíthatott Pintér Andreára, az ő helyén a MÁV ELŐRE ellen remeklő Lia Mosher kezdett.

1️⃣ Váltott pontszerzéssel indult a mérkőzés, de 2:3 után sikerült sorozatban négy ponttal elrugaszkodnunk. 2-3 pontos vezetéssel dolgoztunk, és bár néha feljött egy egységnyire a vendég csapat, az előnyünk nem forgott veszélyben. 12:10-nél szenzációs mezőnymunkával szereztünk pontot, majd a fürediek időkérése után Marta Drpa helyezett el egy ászt az ellenfél térfelén. Ezt követően összerakták a blokkvédekezésüket, zsinórban három SZBRA-pont után Tóth Gábor is időt kért. 16:16-nál utolért bennünket a Szent Benedek, nagyon kellett Ceyda Aktas bombája, hogy mi tudjunk innen előbb elmozdulni. Egypontos fórral fordultunk rá a hajrára, ebből egy Drpa-kereszt és Bodnár Dorottya blokkja nyomán három lett, azonban 23:23-nál ismét egál volt. Ralitsa Vasileva a lehető legjobbkor mutatott be egy blokkot, de a vendégek kivédekezték a szettlabdát, majd ők jutottak hozzá egyhez, ezt viszont Bodnár hárította. De maradt még lendület a balatonfürediekben, egy pontos ütéssel, valamint egy blokkal pedig végül behúzták a szettet.

2️⃣ Hasonlóan szoros küzdelmet hozott a folytatás, és bár szinte mindig mi jártuk előrébb eleinte, a Balaton-partiak 7:8-nál átvették a vezetést. Támadásban elég sok hibával játszottunk és nyitásfogadásban is bizonytalankodtunk, de ezzel együtt is képesek voltunk fordítani a játszma közepe felé. A füredi időkérés után újfent egyenlő lett az állás, aztán 16:16-nál odaléptünk a gázra és elhúztunk három ponttal, viszont a vendégek sikeresen visszazárkóztak. 20:20-nál szinte új szett kezdődött, Tóth Gábor időkérésekkel próbált rendet tenni a fejekben, azonban a csapat ugyanolyan indiszponáltan röplabdázott ezután is. Két szettlabdához jutott a Szent Benedek, amelyek közül az elsőt megoldotta és ezzel 2:0-ra növelte az előnyét.

3️⃣ Erőteljesen indítottuk a harmadik felvonást, Vasileva vezetésével 4:0-val rajtoltunk, miközben a blokkunk is elkezdett működni. Hiába azonban a jó start, ugyanúgy visszaengedtük őket a szettbe, mint a korábbiakban. Az egyenlítést viszont nem hagytuk, sőt újabb lendülettel visszatornáztuk 4-re az előnyt, amit ellenfelünk hamarosan megfelezett, majd el is tüntetett 17:17-nél. Nem estünk össze és ismét meg tudtunk újulni, a hajrában elléptünk hárommal, sőt négy szettlabdánk lett Glemboczki Zóra jó megoldása után, ezek közül a legelsőt megcsináltuk és szépítettünk!

4️⃣ Nem csökkentettük a tempót a negyedik játékrész elején sem, amelyet hasonlóan jól kezdtünk, mint a harmadikat. 6:2-re és 8:3-ra is vezettünk, ám szokás szerint visszakapaszkodott a Füred, de két pontnál nem fért közelebb. A szett derekán Bodnár ászával és blokkjával ismét megvolt a közte négy, sőt később már ötre rúgott a különbség, viszont ezúttal sem sikerült teljesen lerázni a vendégeket, 18:16-nál időt is kért Tóth Gábor. Ez megtette a hatását, megint elmentünk néggyel, és most a végjátéknál sem olvadtunk le, a hét szettlabdából a másodikat pedig Glemboczki értékesítette. Jöhetett a ráadás! 

5️⃣ Az ötödik etap első pontjának a fürediek örülhettek, erre Glemboczki kétszer, Drpa pedig egyszer válaszolt, plusz egy vendég hiba is minket segített. A SZBRA időkérése után a játékvezetők borzolták a kedélyeket, majd 5:4-nél maratoni labdamenetet húztunk be. 8:5-ös csabai vezetésnél következett a térfélcsere, aztán folytattuk a pontgyártást, azonban a Szent Benedek sem engedte el a meccset. 9:5-ről 9:8-ra jött fel ellenfelünk, aztán ejtett két nagy hibát, hogy utána sikerrel egalizáljon 11:11-nél. Sőt, 12:13-nál visszavette a vezetés is a vendég együttes, Tóth Gábor időt kért. Glemboczkinak nem remegett meg a keze, de a következő pont az övék volt, ami meccslabdát eredményezett nekik, Drpa azonban kiegyenlített! Elképesztő izgalmak a végén, megint villant szerb átlónk, meccslabda ide, viszont ezt a fürediek hárították.
A következő lehetőséggel azonban már tudtunk élni, a vendégek szélesre ütötték, ezzel kétszettes hátrányból, meccslabdát kivédekezve fordítottunk, és megszereztük a vezetést a három győzelemig tartó párharcban!

Folytatás szerdán, Balatonfüreden.

Tóth Gábor:

„Nagyon nehéz mérkőzésen vagyunk túl, tulajdonképpen a játék képe megegyezett az edzés képével. Rengeteg ki nem kényszerített hibával játszottunk, némelyek nagyon enerváltan, amit őszintén szólva nem értek, de a legfontosabb, hogy megszereztük az első győzelmünket az elődöntő párharcban, és úgy gondolom, hasonló folytatásra lehet számítani.”

Kristian Michailov:

„Először is gratulálok a Békéscsabának, remek meccsen indult ez a széria. Természetesen szomorú vagyok, hogy nem tudtunk nyerni és fordított az ellenfél, de továbbra is optimista vagyok. Tudjuk, milyen hibákat kell kijavítani szerdáig, és nagyon várjuk a második találkozót, hazai pályán.”