A Vasas a döntő második meccsét is megnyerte

Swietelsky-Békéscsaba–Vasas Óbuda 0:3 (-28, -14, -23)
Extraliga-döntő, 2. meccs, Békéscsaba. Vezette: Szabó, Jámbor.
A párharc állása: 2–0 a Vasasnak.

Békéscsaba: Drpa 13, Vasileva 9, Bodnár 7, Aktas 10, Mosher 2, Bagyinka 2. Csere: Molcsányi (libero), Karhu, Glemboczki, Pintér 2. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Vasas: Bannister 18, Török, Skrypak, Papp 13, Fricova 7, Abdulazimova 12. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Fábián, Boyko 9, Jámbor, Märcz. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

Az Extraliga 2022/2023-as szezonjának döntője már a második meccsen fordulóponthoz érhetett, hiszen a tét számunkra az egyenlítés volt, míg a Vasas azért érkezett Békéscsabára, hogy 2–0-s előnyre tegyen szert a párharcban.  

1️⃣ Rövid labdamenetekkel, hibákkal és kiélezett küzdelemmel indult a finálé második felvonása, először pedig 4:3-nál ragadtuk magunkhoz az előnyt, ehhez Lia Mosher centertámadásával tettünk hozzá még egy pontot. Nem sokkal később, egészen pontosan 7:4-nél Ralitsa Vasileva jelentkezett egy ásszal, 9:4-nél pedig időt kért Giannis Athanasopoulos. A hosszú labdameneteket uraltuk, egyedül a nyitásokkal álltunk hadilábon, a játék többi elemében viszont remekeltünk. Aztán Bagyinka Fanni is bemutatott egy ászt, majd 13:6-nál kettőt is cseréltek a vendégek, akik elkezdtek lassan zárkózni. Válaszként Vasileva vízfakasztó bombával hozta extázisba a közönséget, de a Vasas nem illetődött meg és egy 5:0-s rohammal visszajött a szettbe. 20:19-nél aztán újabb maratoni pontot húztunk be, de 23:23-nál újra egál volt, majd mi jutottunk szettlabdához. Aztán ellenfelünk is, méghozzá kétszer, de nem tudott élni a lehetőséggel, 27:26-nál pedig megint nálunk volt az előny. Nem bírt egymással a két csapat a tavalyi döntőt idéző hajrában, végül 28:28 után a fővárosi gárda két ponttal lezárta a játszmát.

2️⃣ Ugyanott folytatták a csapatok, ahol a térfélcsere előtt abbahagyták, sajnos még az is stimmelt, hogy a Vasas járt előrébb. Sőt, a címvédő el is tudott lépni, Tóth Gábor mínusz 4-nél időkéréssel igyekezett rendet tenni a fejekben, azonban ez elsőre nem volt hatásos, 7:13-nál újra meg kellett próbálnia. Csak 1-1 pontokra voltunk jók, hosszabb sorozatokat nem tudtunk összerakni, miközben az óbudaiaknak minden bejött. Pintér Andrea jól szállt be egy hatalmas blokkal, de ő sem tudta megállítani a Vasas-hengert, ráadásul ki nem kényszerített hibákkal is nehezítettük a saját dolgunkat. A hajrára 10-re nőtt a differencia, a végén pedig 11-nél állt meg.

3️⃣ Ceyda Aktas pontos ütésével kezdődött a harmadik etap, amire egy 4:1-es vendég-rohanás érkezett válaszként, 3:6-nál Tóth Gábor időt kért. Jelentős lemaradásból kellett dolgoznunk, de nem adtuk fel, Bodnár Dorottya és Aktas vezette a kapaszkodást, 10:10-nél utolértük az óbudaiakat, sőt egyből fordítottunk is! Vasas-időkérés következett, ami után ők is megfordították az állást, úgyhogy Tóth Gábor is bemutatta a T-t. Minimálisra csökkentettük a hátrányt, Bodnár óriási mentése és Marta Drpa pontja után megint egyenlő volt, aztán ismét átvettük a vezetést! Egyetlen apró pontnyi előnnyel fordultunk a hajrára, amiből négyet csináltunk, persze a Vasas nem adta ingyen a szépítést és 23:23-nál egalizált. Sőt, meccslabdához jutott, és azt pedig egyből ki is használta a vendégcsapat, ezzel pedig 2–0-ra vezet a három nyert meccsig tartó döntőben.

Folytatás szombaton 19:30-kor a Folyondár utcában.

Tóth Gábor:

„Megvolt minden esélyünk az első és a harmadik szettben. Ha ki van játszva egy helyzet és abból hibázunk, akkor nehéz bármi máson számon kérni, csak a mentális állapoton. A fontos pillanatokban rendre hibáztunk és nem a Vasas védekezett ki minket. Azokat a hibákat követtük el, amikre az egész szezon során felhívtam a figyelmet. Úgy látszik, jelen pillanatban ebben nem tudunk lépni, de nekiállunk és csináljuk tovább.”

Giannis Athanasopoulos:

„A kulcspillanat az első szettben volt, amikor 16:9-re vezetett a Békéscsaba. Elmondtam a lányoknak, nem kell egyszerre mindent megcsinálni, miközben semmit sem csinálunk, csak maradjanak nyugodtak. Mindenhol ott voltunk, de közben sehol sem. Aztán megnyugodtunk, pontról pontra visszajöttünk és megnyertük a szettet. Minden játékosommal elégedett vagyok és gratulálok nekik. Még csak 2–0 az állás, ma ezt megünnepeljük, de holnaptól már készülünk a szombati meccsre.”