A Vasas megnyerte a harmadikat is, ezüstérmesek vagyunk

Vasas Óbuda–Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (11, 17, 13)
Extraliga-döntő, 3. meccs, Budapest. Vezette: Adler, Kiss.
A párharc végeredménye: 3–0 a Vasasnak.

Vasas: Bannister 19, Török 1, Skrypak 1, Papp 8, Fricová 11, Abdulazimova 18. Csere: Juhár, Szalai (liberók), Boyko 1, Fábián, Vezsenyi 2, Kump, Jámbor. Vezetőedző: Giannis Athanasopoulos.

Békéscsaba: Drpa 6, Vasileva 7, Bodnár 2, Pintér, Aktas 11, Bagyinka. Csere: Molcsányi (libero), Oliinyk, Glemboczki 4, Mosher 2, Karhu. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Ha a második meccs előtt azt mondtuk, kötelező a győzelem, akkor a harmadikra ez hatványozottan igaz volt, hiszen csak így maradhattunk versenyben az aranyért. Ellenkező esetben a Vasast bajnokká avathatták volna a Folyondár utcában, úgyhogy a feladat egyértelmű volt: vissza kellett vinni a szériát Békéscsabára.

1️⃣ Egy rontott nyitásnak köszönhetően mi szereztük meg a mérkőzés első pontját, erre viszont hárommal válaszoltak a hazaiak, majd 7:2-nél Tóth Gábor időt kért. Egy jó challenge-dzsel tovább növelték az előnyüket az óbudaiak, aztán 10:3-nál újabb csabai időkérés következett, ami után Ceyda Aktas jelentkezett egy nagy blokkal, de ez sem fogta ki a szelet a Vasas vitorlájából. Ideig-óráig voltunk csak képesek stabilizálni a játékunkat, de 17:7-nél elérte a tízet a differencia, és minden apró fellángolásunkra tudott reagálni a címvédő. Technikai hibák is becsúsztak a mi oldalunkon, míg a házigazda szinte minden lehetőségét kihasználta, például a legelső szettlabdáját.

2️⃣ Aktas két ásza nyitotta meg a második felvonást, ezekre egy 4:0-s sorozattal felelt a fővárosi gárda, viszont hamar elállítottuk a vérzést és egyenlítettünk. Innen a Vasas zsinórban három találattal mozdult el, Tóth Gábornak ki kellett kérnie első idejét. Olykor Molcsányi Rita embertelen mentései sem bizonyultak elegendőnek, ellenfelünk 5-6 pontos fórt épített ki, amit erős kézzel őrzött. Aztán a szett derekán először raktunk össze egy hármas sorozatot, ezért 14:11-nél Giannis Athanasopoulos is időt kért. Ez meg is tette a hatását, visszaállt a közte 6, de nem adtuk fel, Marta Drpa ászaival zárkóztunk, 19:17-nél jött is az újabb óbudai timeout. Ettől annyira lendületbe került a Vasas, hogy egymás után hat egységet szerzett és lezárta a játszmát.

3️⃣ A harmadik etap elejére is átmentette a formáját a hazai együttes, 4:0-nál Tóth Gábor magához hívta övéit, aztán ezt meg kellett ismételnie 8:1-nél. Teljesen szétestünk, hitehagyottan röplabdáztunk, a különbség pedig egyre csak nőtt ebben a játékrészben is. Vezetőedzőnk cserékkel igyekezett új lökést adni a csapatnak, de ma ez sem segített, a játék minden elemében fölénk nőtt a Vasas. Erre a szettre végleg elfogytunk, a piros-kékek jelentős előnnyel húzták be a bajnokság utolsó játszmáját.

Ami egyben azt is jelentette, hogy a Vasas Óbuda 3:0-ra megnyerte a mérkőzést, és ugyanilyen arányban az Extraliga 2022/2023-as szezonjának döntőjét is, amivel megvédte címét, mi pedig ismét ezüstéremmel gazdagodtunk.

Tóth Gábor:

„Gratulálok a Vasasnak, megérdemelten nyerte meg az Extraligát. A csapatomról annyit, hogy hiába a jó fogadás, ha a támadójátékosaink a fontos meccsen nem tudják hozni azt, amit várunk tőlük. A Vasas minden helyzetből eredményesebb volt.”

Giannis Athanasopoulos:

„Izgatottunk voltunk a meccs előtt, mivel a Békéscsaba remek csapat és ha nem koncentrálunk eléggé, úgy járhattunk volna, mint tavaly a negyedik meccsen. Agresszívak voltunk, mindent úgy hajtottunk végre, ahogy azt akartuk és meggyőző győzelmet arattunk.”