A temérdek hiba megbosszulta magát, három ponttal távozott a Fatum

Swietelsky-Békéscsaba–Fatum-Nyíregyháza 1:3 (-17, 20, -28, -22)
Extraliga alapszakasz, 1. forduló, Békéscsaba. Vezette: Szabó, Horváth.

Békéscsaba: Strumilo 2, Stepanenko 14, Bodnár 5, Pintér 11, Aydinogullari 3, Stanchulova 5. Csere: Molcsányi (libero), Glemboczki 16, Kump 7. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Nyíregyháza: Jeremic 14, Földi 3, Kocic 21, Da Mata Galvo 3, Lászlop 7, Antivero Salinas 8. Csere: Tóth (libero). Vezetőedző: Tomás Varga.

Elkezdődött az Extraliga 2023/2024-es idénye, mi pedig rögtön egy rangadóval indítottunk, hiszen régi riválisunk, a Fatum-Nyíregyháza látogatott a Békéscsabai Városi Sportcsarnokba, ahol kiváló hangulat uralkodott. Tóth Gábor a mérkőzés előtt elmondta, hogy mindenki készen áll a bevetésre, a vezetőedző a Dominika Strumilo, Margarita Stepanenko, Bodnár Dorottya, Pintér Andrea, Cansu Aydinogullari, Iveta Stanchulova kezdő hatost küldte pályára, a csapatkapitány Molcsányi Rita volt a libero. 

1️⃣ Vendégponttal indult a találkozó, amire gyors három találattal reagáltunk, remek centertámadásokkal bontottuk a nyíregyi védelmet, majd Bodnár révén megszületett a szezon első csabai ásza is! 7:4-nél szenzációs labdamenetet zártunk le Pintér blokkjával, viszont a nyitásokkal hadilábon álltunk, ami miatt közel tudott maradni a Fatum. Az 5:0-s rohamuk után Tóth Gábor időt kért, de így is öt pontra hizlalták előnyüket a vizitálók, úgyhogy 12:17-nél jött az új timeout. Nyitásfogadásban is bizonytalankodtunk és sok volt a ki nem kényszerített hiba is, de Glemboczki Zóra új lendületet hozott a játékba, azonban a hibák így sem tűntek el. A nyíregyiek pontosabban, határozottabban nyitottak, ami megpecsételte a játszma sorsát, a hét szettlabdájukból pedig rögtön a legelsőt kihasználták.

2️⃣ A második felvonás már jóval szorosabban alakult, Glemboczki vezérré lépett elő és a blokkmunkánk is az előző játszma elejét idézte. Sikerült négy egységgel meglógni, de ezt villámgyorsan kiradírozta a Nyíregyháza, kezdhettük elölről a szökési kísérletet. 12:12-nél ismét megvillantottuk oroszlánkörmeinket, Kump Alíz is megszerezte első pontját, ám a  támadásaink továbbra sem voltak túl pontosak, és ezt tette szóvá Tóth Gábor is 16:16-nál. Ez az időkérés igencsak hatásosnak bizonyult, ugyanis sikerült meglógnunk négy egységnyivel közvetlenül a végjáték előtt, később pedig Glemboczki újabb jó megoldásával öt szettlabdához jutottunk, amik közül a másodikat Aydinogullari értékesítette.

3️⃣ Egy ideig kettesével estek a pontot a harmadik etap elején, de sajnos egyrészt mindig mi futottunk a vendégek és az eredmény után, másrészt ezt a sormintát ők szakították meg. De nem estünk kétségbe, sőt! Fokozatosan kapaszkodtunk vissza, majd 7:8-nál egy 8:2-es sorozattal robbantottunk, úgyhogy 17:11-nél Tomás Varga is magához hívta övéit. Ez megadta nekik a lendületet, zsinórban hat ponttal sokkoltak és egalizáltak, nagyon kellett ekkor Kump Alíz pontos támadása. Ez a hajrá extra szoros küzdelmet hozott, mert amint visszavettük a vezetést, szinte azonnal jött az egyenlítés, és ha elmentünk kettővel, onnan is visszajött a Fatum. 23:23 után egy hiba miatt már a vendégek ünnepelhettek szettlabdát, amit Glemboczki egy bombával annullált, a következőnél Kump tette meg ugyanezt, majd mi sem tudtunk élni az első sajátunkkal. A végletekig kiélezett végjátékot aztán a vendégek az ötödök játszmalabdájukkal és a 30. pontjukkal tudták lezárni, azaz innentől már nem hibázhattunk.

4️⃣ Ez a helyzet mintha felszabadulttá tette volna a lányokat, akik komoly elánnal vetették bele magukat a negyedik szakaszba és 8:2-es villámrajtot vettek. További különbség volt az eddig látottakhoz képest, hogy ezt az előnyt nem adtuk le, legalábbis eleinte úgy tűnt… Aztán a szabolcsiak rendezték a sorokat és apránként elkezdtek közelebb lépkedni, Tóth Gábornak ismét fejmosást kellett tartania 13:11-nél, majd ezt megismételte 16:14-nél, de a következő két pontot is a Fatum szerezte, 17:18-nál pedig már náluk volt a spicc. 19:19-es állásnál borzasztóan hosszú labdamenetet húztunk be, amit egy újabb pontatlanság követett, nem tudtunk lendületbe kerülni. Sőt, 20 fölött már a Nyíregynél volt a momentum, amely három meccslabdát is kiharcolt, és bár az elsőt még hárítottuk, a másodikat megoldották a vendégek.

A sok hibánknak és a gyenge nyitásfogadásnak köszönhetően három ponttal távozik Békéscsabáról a Fatum-Nyíregyháza, mi pedig először kedden javíthatunk a TFSE otthonában a Magyar Kupában, a jövő héten pedig Kaposváron folytatjuk az Extraligát.

Tóth Gábor:

„Végig szenvedtünk a nyitásfogadásokkal, és ez alapvetően meghatározta a támadásépítést. Én egyébként úgy érzem, hogy minden lehetőségünk megvolt a győzelemre, hiszen 17:11-ről nem könnyű elveszíteni egy szettet, de mégis sikerült. Ezek nem férnek bele, és ennek az az oka, hogy mentálisan nem álltunk készen, azt gondoltuk, hogy a Nyíregyháza majd magától veszít. Ez visszatérő probléma, mindig megvárjuk az ellenfelet, hogy tálcán kínálja a győzelmet, csakhogy a mostani Extraliga nem erről fog szólni. Nem tudunk egy játékosra támaszkodni, csapatban kell gondolkozni, és ezt mindenkinek értenie kell, ahogy azt is, hogy miről szól a BRSE mezében röplabdázni.”

Tomás Varga:

„Nagyon fontos volt, hogy végigjátszottuk a labdameneteket, azt kértem a játékosoktól, hogy ha nyerni akarunk a Békéscsaba ellen, akkor minden szituációból gyorsan kell játszani. Ezt ma betartottuk és türelmesek voltunk, talán ez számított a legtöbbet.”