Az Extraliga blokk-királynői – statisztikák az alapszakasz félidejében

Szerdán bepótoltuk az Extraliga 4. fordulójából elnapolt mérkőzésünket a MÁV Előre ellen, ezzel mi is megérkeztünk a 2023/2024-es alapszakasz féltávjához. Azon túl, hogy hét kör után öt győzelemmel és két vereséggel, 16 ponttal a második helyen állunk a tabellán a címvédő Vasas mögött, teszünk egy kísérletet arra, hogy elmerüljünk a számok tengerében és megnézzük, a különböző játékelemekben hogyan teljesítettünk eddig a magyar bajnokságban.

A 2023/2024-es Extraliga-idény igazi hullámvasút eddig. Nem kezdtünk fényesen, hiszen a Fatum-Nyíregyháza három ponttal távozott a nyitányról a Békéscsabai Városi Sportcsarnokból, de a Kaposvár ellen visszataláltunk a győztesek útjára, méghozzá magabiztos játékkal, onnantól kezdve pedig szettet sem vesztettünk, egészen a Vasas elleni, múlt szombati rangadóig, amikor a bajnok egy újabb ötszettes klasszikus során jobbnak bizonyult. Négy nappal később megmutattuk, milyen fából faragtak minket és 3:0-ra diadalmaskodtunk az addig második helyen álló MÁV Előre fölött, amelyet átugorva így a második pozícióban „telelünk”.

Örök és unalomig ismételt igazság, hogy a röplabdát pontokra játsszák, úgyhogy kezdjük is a pontlistával. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy Marta Drpa révén előkelő helyen szerepel legalább egy játékosunk, ám ez az ő távozásával sem változott. Margarita Stepanenko a Vasas elleni összecsapásnak is köszönhetően a dobogóig katapultált ebben a kategóriában, jelenleg 127 egységgel áll a 3. helyen, de ha a szettátlagot nézzük, abban 5,29-es átlaggal a második legjobb az egész mezőnyben.

Azeri válogatott kiválóságunk nemcsak támadásokból szorgoskodja össze a pontjait: 8 ászával holtversenyben a 4., 14. blokkjával a 7. legjobb. Utóbbiból szettenként 0,58-at szállít, ami az 5. legmagasabb érték, a nem centerek között pedig a legjobb. 

A blokkátlagot számoló kimutatásban egyébként uraljuk a top 5-öt: Stepanenkón kívül Pintér Andreát is megtaláljuk a 2. helyen 0,78-cal, őt harmadikként Bodnár Dorottya követi 0,67-tel. Ha a totált vizsgáljuk, abban nincs jobb Pintérnél, aki szám szerint 18 sánccal büszkélkedhet, ez a legtöbb az Extraligában.

Centereink támadásban is igen hatékonyak: Bodnár a kísérletei 55%-ából szerez pontot, ami a 4. legjobb statisztika, míg Pintér 50%-kal támad, ami a 7. helyre jó. Sőt, az 5. helyen az igencsak vállalkozó kedvű feladónk, Cansu Aydinogullari neve díszeleg 53%-os pontosságának köszönhetően.

Ami a nyitásfogadást illeti, korántsem drámai a helyzet, sőt. Csapatkapitányunk, Molcsányi Rita 60%-ban fogad pozitívan, ami a 3. legmagasabb adat, Glemboczki Zóra 53%-kal a 6., de Iveta Stanchulovát és Dominika Strumilót is a top 20-ban üdvözölhetjük.

Ha a csapatszámokat nézzük, a fentiek fényében a legkevésbé sem meglepő, hogy kiemelkedünk blokkokban: szettenként 3,2 alkalommal nyomjuk vissza az ellenfelet, ami arányaiban jóval magasabb szám, mint a mögöttünk második helyen álló Szent Benedek Röplabda Akadémia 2,5-es értéke. 

A „túloldalon” is élen állunk, azaz a csabai lányokat blokkolták a legkevesebbet (36) az eddigi hét mérkőzésen. A támadási összhatékonyság 36%-ot ad ki, amivel 5. a csapat, de hozzá kell tenni, hogy az első hat helyezett a 35% és a 39% közötti tartományba esik. Nyitásban a számok alapján idén a biztonságra törekszünk: szettenként 0,8 ásszal a 7-8. helyen osztozunk a Szent Benedekkel, a 37 rontásunk viszont messze a legkevesebb az egész mezőnyben. 

Említsük meg a csapatszintű nyitásfogadást is, itt 28%-ot mutat a kiváló fogadások aránya, ami a 2-3-4. pozíciót jelenti a KNRC és a DVTK társaságában. 

Ezek tehát a száraz statisztikák, amik persze csak egy szegmensét mutatják meg a sportnak, de valamennyire képbe tudják helyezni a szurkolót és adnak egyfajta kontextust a teljesítménynek. Hét forduló után már le lehet vonni bizonyos következtetéseket, de ezek sem örökérvényűek, ráadásul december 13-án már a kazetta B oldalát tesszük be, hiszen ismét összecsapunk a Fatum-Nyíregyházával, immáron a 8. fordulóban.