Már biztosan ott vagyunk a MEVZA-elődöntőben!

Swietelsky-Békéscsaba–OK Dinamo Zagreb (horvát) 3:0 (14, 24, 12)
MEVZA-kupa, 4. forduló, Békéscsaba. Vezette: Szabo-Alexi, Savu.

BRSE: Strumilo 19, Stepanenko 12, Bodnár 2, Pintér 7, Becic 5, Aydinogullari 4. Csere: Kertész (libero), Kotormán, Mikus, Kump4 , Stanchulova, Gergácz. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Dinamo: Dugi 4, Sulic, Peric 4, Mlinar 15, Trcol 9, Kruhonja 3. Csere: Stosic (libero), Smojver. Vezetőedző: Igor Simuncic.

2023 utolsó nemzetközi mérkőzésén a horvát bajnokság éllovasa, a Dinamo Zagreb látogatott a Békéscsabai Városi Sportcsarnokba. A vendégek remek formába lendültek november végén és egyáltalán nem lehetett ellenük biztosra menni, főleg azok után, hogy nem olyan régen idegenben legyőzték a városi rivális Mladostot.

1️⃣ Csabai ponttal indult a találkozó, csakhogy erre válaszként négy zágrábi találat érkezett, ám mi is hamar magunkhoz tértünk és gyorsan egyenlítettünk. És bár a következő ponttal ismét előnybe kerültek, ekkorra elértük az üzemi hőfokot: egy 12:3-as sorozattal rukkoltunk elő, miközben Igor Simuncic két időkérést is elhasznált. Luna Becic első csabai kezdése alkalmából úgy gondolta, jól megszórja eleinte honfitársait, a zágrábiak pedig több technikai hibát is elkövettek, ennek köszönhetően fokozatosan növeltük az előnyünket. Dominika Strumilo is remek napot fogott ki, valamint Mikus Nina is debütált nemzetközi porondon, minden összeállt az első szettben, amit végül 11 ponttal vittünk el.

2️⃣ A hengert a szünetben sem állítottuk le, hiszen azt követően is úgy működött, mint az előző játszma végén: jöttek a blokkok, erőteljesen és pontosan támadtunk, úgyhogy már induláskor magabiztos különbséget építettünk ki. 9:3 után azonban sorozatban három ponttal jelezték a vendégek, hogy nem fogják feladni, Tóth Gábor pedig időt is kért gyorsan, még mielőtt baj történne. Még egyet lecsíptek a lemaradásukból, de ennél közelebb nem igazán engedtük őket, csakhogy a hajrá előtt ők is lendületbe kerültek és egy négypontos sorozattal utolértek minket 18-nál. Elszaporodtak a rossz nyitások, 20:21-nél pedig a vezetést is átvették a horvátok. Még nagyobb gondba kerültünk 21:23-nál, aztán 22:24-nél pláne, ám mindkét szettlabdájukat hárítottuk! Sőt, Strumilo ászával már mi kerültünk előnybe, majd belehibáztak a vendégek, ezzel megnyertük a második játszmát is!

3️⃣ A jó kezdés a harmadik etap elején is megvolt: az első pontjukra 10:1-gyel válaszoltunk, az egyetlen bukott pontunk is egy rossz nyitásból származott, abszolút domináltunk ekkor (is). Margarita Stepanenko felzárkózott Strumilo mögé a házi pontversenyben, miközben a differencia hamar elérte a 10 egységet. Sőt, az ollót sikerült még jobban kinyitni és egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk, a 13 meccslabdánkból a másodikat végül Pintér Andrea oldotta meg. Ezzel nemcsak a három pontot zsebeltük be, hanem matematikailag is biztossá tettük, hogy idén is ott leszünk a sorozat legjobb négy csapata között!

Tóth Gábor:

„Az hozzátartozik az igazsághoz, hogy az ellenfél nem hozta el az átlóját, és a kezdő feladó sem volt itt. Egy nagyon jó színvonalú meccs lehetett volna, de így sima győzelem lett belőle, persze emiatt nem vagyok boldogtalan, különösen azért, mert ismét játszhattak a fiatalok, még ha csak epizódszerepet is, de ez akkor is fontos.”

Igor Simuncic:

„Gratulálok az ellenfélnek! Bizonyos pontokon voltak lehetőségeink, de ezekkel nem éltünk és meg is bosszulták magukat a hibák. Fiatal a csapatunk, az ehhez hasonló meccsekkel fejlődünk és várjuk a kihívásokat! A Békéscsabának sok sikert kívánok a folytatáshoz!”