A Kaposvár visszavágott az őszi vereségért

Swietelsky-Békéscsaba–Kaposvári NRC 0:3 (-21, -23, -25)
Extraliga-alapszakasz, 9. forduló, Békéscsaba. Vezette: Adler, Horváth.

BRSE: Strumilo, Stepanenko, Bodnár, Pintér, Aydinogullari, Stanchulova. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Becic, Kump, Glemboczki. Vezetőedző: Tóth Gábor.

KNRC: Vilvert, Martin, Radnai, Szedmák, Dias da Silva, Santos Hurst. Csere: Parker, Rády (liberók), Godó, Lima. Vezetőedző: Vincent Lacombe.

Szezonbeli utolsó hazai mérkőzését játszotta péntek este a Swietelsky-Békéscsaba a Városi Sportcsarnokban, ahol már a meccs előtt tetten érhető volt az ünnepi hangulat, de ez csak három megszerzett pont esetén lehetett volna teljes. Ellenfelünk az a Kaposvár volt, amelyet ősszel 3:0-ra legyőztünk idegenben, de Tóth Gábor is jelezte, hogy semmiképp sem lehet félvállról venni a somogyiakat.

Különleges akcióval is készült a klub és a szurkolók, hiszen a „Hozz egy labdát egy mosolyért!” kezdeményezés révén azok a szimpatizánsok, akik labdákkal érkeztek, ingyen tekinthették meg a meccset, a játékszereket pedig a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezete segít eljuttatni a rászoruló gyermekeknek. 

1️⃣ Cansu Aydinogullari egy ásszal adta meg az alaphangot, de erre hat vendégpont érkezett válaszként, a rossz kezdés miatt Tóth Gábor hamar kikérte első idejét. Ez sem törte meg a lendületüket, Margarita Stepanenko bombája viszont igen, majd egy heroikus ponttal léptünk még közelebb. A lemaradásunk még így is tetemes volt, és nem is tudtunk egy jó sorozatot összerakni eleinte. 3:10 után viszont összekaptuk magunkat és 7:11-re zárkóztunk, aztán fokozatosan lépkedtünk közelebb, de a nyitásfogadásunk még mindig nem volt elég stabil. A második időkérés után Dominika Strumilo jóvoltából megszületett az első csabai blokk is, 14:16-nál pedig Vincent Lacombe volt az, aki megelégelte a látottakat. Kump Alíz ponttal szállt be egykori csapata ellen, és a hajrához közeledve is kettő pont környékén táncolt a különbség. Aydinogullari háttal oldott meg egy befejezést, 20:21-nél már csak egy volt közte, de sorozatban három találattal szettlabdákhoz jutottak, a másodikat pedig meg is oldották.

2️⃣ Voltunk már ilyen helyzetben, legutóbb Nyíregyházán, akkor megnyertük a következő három játszmát és elvittük a három pontot, ez volt a terv most is. Strumilo a helyére küldte az első labdát, aztán még egyet, majd kapott egy lapot ő és Lacombe is. A szócsatát követően folytatódott a meccs, nagyjából felváltva születtek a pontok, ennek megfelelően az állás is szoros volt. 6:6 után gyorsan közétettünk hármat, Luna Becic kíméletlenül megnyitotta a somogyiakat ekkor, ám egy időkérés után kimásztak a gödörből a vendégek, 10:10-nél pedig Tóth Gábor hívta magához övéit. Mivel ez elsőre nem segített, 11:14-nél ismételt. A kaposvári lendület így is megmaradt, a visszatérő Glemboczki Zóra is beállt, de ezekben a percekben minden a vendégek szája íze szerint alakult. Kellett egy méretes blokk Bodnár Dorottyától, hogy ne menjen el a hajó, Glemboczki aztán ásszal jelentkezett, akárcsak Bodnár, 20:21-nél somogyi időkérés következett. Elképesztő szorosan alakult a végjáték, főleg amikor 23-nál utolértük őket végre, viszont ők jutottak szettlabdához, amit meg is csináltak elsőre.

3️⃣ Maratoni labdamenettel indult a harmadik etap, végül Strumilo tette le a labdát az ellenfél térfelére. Megvolt a jó kezdés, 5:2-re elmentünk, de ezen az estén megtörhetetlennek tűnt a KNRC és sebtiben visszajött 6:6-ra. Szakadatlanul nyüstölték egymást a csapatok, egyik fél sem tudott két pontnál nagyobb előnyt kovácsolni magának. Egészen 12:15-ig, amikor meglógott a Kaposvár, ennél távolabb azonban nem hagytuk őket elmenni, 16:16-nál pedig ismét egál volt. Sőt, át is vettük a vezetést, végre mi közelítettünk a hajrához úgy, hogy az ellenfélnek kellett az eredmény után futnia. Ezt azonban sikerrel vette a somogyi alakulat, a változatosság kedvéért 19:19-nél ismét egyenlő volt, majd 20:19-nél őrült védekezéssel szereztünk újabb pontot. 22:22-nél megint iksz, 23:23-nál szintúgy, aztán játékvezető ítélettel meccslabdához jutottak, de megúsztuk. Utána a másodikat is, a harmadikat viszont már nem.

A Kaposvár ezzel visszavágott az októberi vereségért és három ponttal távozott a Békéscsabai Városi Sportcsarnokból, így pedig a labdaeső is keserédessé vált.

Tóth Gábor:

„Szeretnék elnézést kérni minden szimpatizánsunktól a mai teljesítményért. Borzasztóan csalódott vagyok, erre se szavak, se mentség nincsen. Ezt a mérkőzést már az öltözőben vagy a folyosón elveszítettük, már otthon voltunk, teleltünk, karácsonyoztunk. Ez megengedhetetlen, a jövőben pedig változtatásokat tervezek. Gratulálok a Kaposvárnak!”

Vincent Lacombe:

„Teljesen más csapat vagyunk, mint októberben voltunk. Időre volt szükségünk, most már megvan a stabilitás, jobban összeszoktunk, erre volt szükségünk. Az a meccs talán a legrosszabbunk volt az egész évben, persze a mai sem volt tökéletes, de maga az eredmény fantasztikus. A kulcs az volt, hogy stabilak tudtunk maradni.”