Tét nélküli vereség az osztrák bajnok otthonában

Oberbank Steelvolleys Linz-Steg (osztrák)–Swietelsky-Békéscsaba 3:1 (23, 23, -20, 13)
MEVZA-kupa, alapszakasz, 6. forduló, Linz. Vezette: Viktorini-Lisa, Kovac.

Linz: Botkin 15, Duvnjak 5, Stivers 6, Mehlem 7, Ubiparip 14, Nunez 2. Csere: Trathnigg (libero), Deisl, Hohenauer 17, Raab, Maass 1. Vezetőedző: Facundo Morando.

Békéscsaba: Kump 12, Glemboczki 17, Budai 12, Stepanenko 10, Bodnár 7, Aydinogullari 3. Csere: Kertész (libero), Molcsányi, Gergácz, Kotormán. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A sérülések miatt igencsak felforgatott csapattal utazott el a Swietelsky-Békéscsaba Linzbe, ahol aztán a kezdőben is több fiatal kapott lehetőséget, mint például Kump Alíz vagy Budai Viktória. Ugyan Pintér Andrea is a többiekkel tartott, de elővigyázatosságból nem lépett pályára az osztrák bajnok ellen. A találkozónak maximum az alapszakasz-elsőség volt a tétje, ugyanis mi már biztosan továbbjutottunk.

1️⃣ Kiválóan kezdtük a meccset, mert bár 2:1-re a hazaiak vezettek, erre egymás után hat ponttal reagáltunk, az osztrákoknak ki kellett kérniük az első idejüket, akik Budaira nem igazán találtak ellenszert. Össze is szedték magukat a „sógorok”, de Kump ászával ismét hatpontos előnynek örülhettünk, 5:12-nél viszont megrázták magukat a házigazdák és sorozatban négy ponttal kapaszkodtak, köszönhetően a jó nyitásaiknak. Ha viszont tudtunk támadni, akkor azzal rendre éltünk is, egy idő után pedig a blokk is összeállt, 12:18-nál újabb linzi időkérésre került sor. A hajrához ugyanúgy közte hattal érkeztünk meg, amiből nem is igazán engedtünk, egészen 18:22-ig, amikor Tóth Gábor kért időt. Ezt aztán meg kellett ismételnie 21:23-nál, mert Emma Hohenauer nyitásaival nem tudtunk mit kezdeni, aki aztán kiegyenlített az ászaival. Sőt, szettlabdához is ők jutottak először, amit egyből ki is használtak és „ellopták” a szettet.

2️⃣ Az ütés bennünk maradt a folytatásra is, mert nem igazán tudtuk érvényesíteni az akaratunkat a második etap elején, és hiába léptünk el többször is a jó nyitásokkal, a Linz minden alkalommal utolért minket. Margarita Stepanenkónak ezúttal a bokája sérült meg, de szerencsére csak néhány labdamenetet kellett kiülnie. 12:11-nél átvették a vezetést az osztrákok, temérdek hibával játszott mindkét csapat, egymásnak ajándékozgatták a pontokat a felek. Hol mi, hol ők jártak előrébb 1-1 egységgel, majd 16:18-nál kettővel „megléptünk”, de nem örülhettünk ennek sokáig, ugyanis 20:19-nél már ők vezettek. Tóth Gábor időkérése után is növelték az előnyüket a hazaiak, és bár küzdöttünk, így is szert tettek két játszmalabdára, amikből a másodikat értékesítették és 2:0-s vezetést építettek fel. 

3️⃣ A harmadik felvonás elején eléggé beragadtunk (2:2-ről lett 6:2), ezért Tóth Gábor magához rendelte a lányokat. A kapaszkodás sikeres volt, eltüntettük a lemaradást, ám így is meg tudott újulni a Linz és azonnal közétett kettőt. Futottunk az eredmény után, sőt 15:16-nál előnybe kerültünk, ekkor időt kértek a hazaiak, de ezt követően is tudtuk növelni a fórunkat. Ezúttal pedig a hajránál sem fáradtunk el, négy szettlabdát szereztünk és az elsőt értékesítettük is.

4️⃣ Ellenfelünk ragaszkodott ahhoz, hogy három ponttal búcsúzzon el az idei sorozattól, ennek érdekében meg is szerezte a negyedik periódus első három pontját, a második három azonban a miénk volt. Aztán jött a váltott pontszerzés, majd a Linz szakította meg a szériát és 9:5-re elhúzott, ahonnan többször is visszajöttünk mínusz kettőre, de 12:10 után egy 6:1-es szériával robbantott a Linz. 18:12-nél folytatódott a balszerencse áradása, ugyanis Kertész Petra is megsérült, le kellett támogatni a pályáról, majd egyre csak növelte a különbséget az osztrák bajnok. 24:13-nál sok meccslabdával dolgozhattak, és a legelsőt meg is csinálták – az utolsó hét pontot a hazai együttes szerezte.

3:1-es vereséget szenvedtünk, és a Calcit Dinamo elleni sikerével az is eldőlt, hogy nem fogjuk megnyerni az alapszakaszt, a végső sorrendre és az elődöntő párosítására viszont csak szerda este derül fény.

Facundo Morando:

„Úgy gondolom, remekül nyitottunk az első szett végén és a másodikban is, ezen kívül a blokkvédekezéssel is elégedett vagyok. Nagyon nehéz meccs volt, örülök, hogy bizonyítottak a lányok.”

Tóth Gábor:

„Rengeteg nehézséggel küzdünk, ami a pályán is meglátszott. Nincs sok időnk, mielőbb rendezni kell a sorokat.”