Sporttörténelmet írtunk: elindult a Békéscsabán a Röplabda Specifikus Módszertani Központ!

Szintet lépett a magyar röplabdázás, és ennek a piros betűs dátuma 2024. február 27. lett. Ezen a napon jelentette be ugyanis Vatai Gabriella, a Magyar Röplabda Szövetség ügyvezetője, dr. Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, valamint Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke a Röplabda Specifikus Módszertani Központ létrejöttét és elindítását, aminek nem kisebb a célja, mint a sportág hazai megreformálása.

A Magyar Röplabda Szövetség székházában megtartott sajtótájékoztatón az együttműködés ötletgazdái és életre hívói örömmel számoltak be az évekkel ezelőtt megkezdett projekt kiteljesedéséről, ami – reményeik szerint – olyan áttörést hozhat a sportágnak, amivel a világ élmezőnyébe kerülhetünk, persze az odáig vezető útra még csak most lépünk rá.

Vatai Gabriella azzal kezdte az eseményt, hogy kihangsúlyozta, mennyire fontos kifejezés a Röplabda Specifikus Módszertani Központ, amin az elmúlt időszakban dolgoztak. Úgy véli, azok a sportágak tudnak érvényesülni, amik a 21. századi trendeknek megfelelően működnek, és ebben kiemelt szerepe van a sporttudománynak.

„A minőségi utánpótlás-nevelés alapjait kell elősegíteni, és bár először a röplabda kimaradt az akadémiai körből, de kezünkbe vettük a sorsunkat és önállóan igyekeztünk kidolgozni a modellt. Előálltunk egy olyan javaslattal az NSÜ kompetens vezetői felé, hogy ezt beindítanánk a röplabdában, és az MRSZ elnökségének egybehangzó véleménye is az volt, hogy igény van a fejlesztésre, egyhangúlag támogatta, hogy a BRSE-vel közösen csináljuk a szakmai megújulást. Az NSÜ-nél nyitottak voltak a kezdeményezésre, amit ezúton is köszönünk” 

– mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy az edzőképzésen és a minőségi fejlesztésen lesz a legnagyobb hangsúly. Bemutatott egy 600 oldalas, német nyelvű szakkönyvet is, amit a Röplabda Enciklopédiájának is neveznek, ennek nemrég elkészült a magyar verziója is, amit március 7-én Telkiben fognak bemutatni a szerző, Jimmy Czimek, a Kölni Egyetem professzorának társaságában.

Dr. Baji Balázs elmondta, hogy a röplabda rendkívül népszerű nemzetközi szinten, nagyszerű látvány-csapatsportág. Mivel a környező országokban is magas szinten űzik, ebben a versenyben Magyarországnak nem szabad lemaradnia és fel kell vennie a kesztyűt, ami óriási kihívás és komoly szakmai, valamint egyéb jellegű fejlesztést igényel. 

„Hatalmas lépés ebben, hogy létrejött a módszertani központ és elismerésre méltó, hogy alulról jövő kezdeményezéssel valósult meg. Partnerek vagyunk a fejlődésben, szakmailag minden támogatást megteremtünk a sportágnak és a specifikus módszertani központnak, a többi, akadémiai rendszerben működő sportággal már összehoztuk őket és mindenki nyitottsággal fogadta a röplabdát. Fontos, hogy kéz a kézben tudjanak fejlődni a sportágak, segítünk a tudásmegosztásban és kérjük is az együttműködést. Bízunk abban, hogy a röplabda jó példa lehet és hozzá hasonlóan mások is elindulnak” 

– emelte ki a korábbi világbajnoki bronzérmes gátfutó.

„Gratulálok a munkához és bízunk abban, hogy ez a könyv is segíteni tud majd a fejlődésben, és külön öröm, hogy szülővárosom, Békéscsaba is szerepet kap ebben. Baran Ádámnak is gratulálok, komoly szakmai munka folyik ott, a klub a röplabda hazai központjává vált infrastrukturálisan és eredményesség szempontjából is” 

– zárta gondolatait a sportvezető.

Baran Ádám először megköszönte az elismerő szavakat és az NSÜ eddigi támogatását is. Kifejtette, hogy voltak és vannak is előttük jó példák, de ez egy egyedi projekt lesz.

„Hiszek és bízom benne, hogy a mai nap fontos dátum az MRSZ életében és a sportág hazai történetében, aminek a sarokpontjait kutatva 2016-ig mennék vissza. Akkor Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter polgármester bejelentették, hogy a hazai röplabdázást érdemesnek ítélte a kormány, hogy egy közel kétmilliárdos projekt keretében létrehozzuk a Békéscsabai Röplabda Akadémiát. Ez Európában, sőt akár világszerte is egyedülálló létesítmény, a tavalyi korosztályos Eb-n a nagyhatalmak elöljárói is lenyűgözve nézték, sőt videózták az Akadémiát.”

A klubelnök arról is beszélt, hogy az Akadémia 2020-ban nyitotta meg a kapuit, és az elmúlt 3-4 évben az MRSZ-szel karöltve számos előremutató projektet tudtak megvalósítani, erre talán a legjobb példa a 2022-ben elindított és idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferencia.

„Számos olyan dogmát döntöttünk meg, amire azt mondták előtte, hogy lehetetlen, de nem kívánunk itt megállni, mert “a tegnap tudása már nem igazi tudás”. Ez a magyar röplabdára is jellemző, nem szabad a múltban élni és teret kell adni a fiatal, lendületes szakembereknek, akik ki akarnak törni a középszerűségből, mi pedig szeretnénk nekik mankót és segítséget adni. Mennyiségiből minőségi utánpótlás-nevelésre van szükség”

– összegzett Baran Ádám, aki felidézte, hogy december 12-én mondta ki az MRSZ egyhangúlag, hogy az Akadémia méltó erre a szerepre.

„Szeretnénk szakmai rendszerváltást végrehajtani és ezt a csodálatos sportágat elindítani itthon a fejlődés útján. Benyújtottunk egy stratégiai tervet, amit az MRSZ elnöksége is támogatott, valamint az NSÜ is jóváhagyta, ennek értelmében elindítjuk a gyakorlati munkát, március 7-én Telkiben Nemzetközi Röplabda Specifikus Szakmai Napot fogunk rendezni.”

Elárulta, hogy nyitnak a legfejlettebb országok irányába, az elmúlt hónapokban, években már ezt is elindították, hiszen fontos, hogy merjenek kérdezni, tanulni, hogy olyan tudásanyagot szerezzenek, ami garancia a kollégák fejlődésére. 

„Bár a Békéscsabai Röplabda Akadémia a központ, nem minden ott valósul meg, jó példa erre a rendezvény Telkiben, és vélhetően Kecskeméten, valamint Budapesten is lesz hasonló. Előremutató tárgyalásokat folytatunk olyan szakemberekkel, akiknek az érkezése egyedülálló lesz.”