Újabb hazai 3–0, egyenlített az UTE

UTE–Swietelsky-Békéscsaba 3:0 (21, 19, 25)
Extraliga-negyeddöntő, 4. mérkőzés, Budapest. Vezette: Jámbor, Szarka.

UTE: Kindelan 15, Kilyénfalvi 1, Ambrosio 4, Moreno 10, Milanova 16, James 14. Csere: Baksa, Dömsödi (liberók), Sziládi, Szatmári. Vezetőedző: Horváth András.

Békéscsaba: Kotormán 1, Strumilo 8, Stepanenko 8, Bodnár 4, Pintér 11, Paskova 8. Csere: Molcsányi (libero), Aydinogullari, Glemboczki 4, Kump, Becic. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A továbbjutás reményében léptünk pályára Újpesten az Extraliga-negyeddöntő 4. mérkőzésén, a hazaiak pedig a szezonjukért harcoltak – eredményesen.

1️⃣ Jobban kaptuk el a rajtot, mint a negyedik kerületiek, mert bár övék volt az első pont, arra egymás után hárommal válaszoltunk és egészen 3:5-ig tartottuk a kétpontos előnyt. Ekkor viszont teljesen megálltunk, az UTE sorozatban öt labdamenetet nyert és fordított, majd fokozatosan növelte a különbséget. Pontatlanul támadtunk, technikai hibákat is ejtettünk és védekezésben sem voltunk élesek. Tóth Gábor időkérésekkel és cserékkel is próbált lendületet adni a lányoknak, és ez be is jött, ugyanis a második timeout után megindultunk. 14:10-ről kellett kapaszkodnunk és meg is tettük, 15-nél utolértük a hazaiakat, majd egyből vissza is vettük a vezetést. A hosszú labdamenetekkel viszont meggyűlt a bajunk és a fellángolásnak is véget vetett az UTE, időkérés után szinte egyből előzött és hárompontos fórral érkezett meg a hajrára. Aztán ugyanennyi szettlabdát is szerzett az Újpest, és meg is csinálta az elsőt, egyúttal a vezetést is megszerezte.

2️⃣ A második játszma eleje hasonlított az előzőére: 0:3 után négy pont jött a házigazdától, mi pedig üldözhettük őket. Szerencsére nem volt képes komoly differenciát kialakítani az Újpest, többször is kiegyenlítettünk, de a vezetést nem tudtuk átvenni. 13:13-nál megtört a jég, ugyanis innen mi mozdultunk el Margarita Stepanenko jóvoltából, de megint ugyanaz történt, mint az első felvonásban: csak pillanatokig élvezhettük az előnyt, az UTE egyből visszavette a vezetést és el is kezdett távolodni. A végjátékra plusz néggyel fordultak rá a lila-fehérek, ahol aztán még egy lapáttal rá tudtak tenni, sőt szettlabdából már hat volt nekik, és az elsőt ki is használták egy rossz csabai feladásnak köszönhetően.

3️⃣ Nem volt mit tenni, csak elfelejteni az eddig történteket és úgy nekimenni a folytatásnak, ha el akartuk kerülni az ötödik meccset. Ennek megfelelően is kezdtünk, ám megint másoltuk az eddigi forgatókönyvet, a hárompontos előnyünkből gyorsan egypontos hátrány lett. Most viszont nem hagytuk annyiban és hamar fordítottunk, sőt ebben az időszakban folyamatosan tudtuk növelni is az előnyünket. Hat egységgel is el tudtunk lépni, de nem adta fel az UTE, elkezdett faragni a hátrányból és 17:17-nél egyenlített, Tóth Gábor időt kért. 19:19-nél kritikus maratoni labdamenetet nyertek meg az újpestiek, de hiába mentek el kettővel is, 22:24-nél már nekünk voltak játszmalabdáink. Csakhogy ezeket hárították, majd meccslabdához jutottak, amit először Strumilo megoldott, ám jött egy hiba, ami újabb mérkőzéslabdát jelentett, és ezt egy blokkal meg is csinálták a hazaiak.

Újabb 3–0-s hazai diadal, ami azt jelenti, hogy mindent eldöntő, ötödik mérkőzésre kerül sor Békéscsabán.

Horváth András:

„Nagy dolog felállni egy Békéscsaba ellen úgy, hogy nem is egy sérülésünk volt az előző meccsen. Ma a szívünket-lelkünket kitettük és a lelátó is óriási segítséget adott, amikor megakadtunk. Békéscsabán nyerni nagyon-nagyon nehéz dolog, de meg kell próbálni.”

Tóth Gábor:

„Sajnálom, hogy nem tudtunk élni ezzel a lehetőséggel, mert ez nagyban befolyásolhatja a szezon hátralevő részét is. Sajnos megint az történt, ami eddig már sokszor. Újra fel kell állnunk a padlóról.”

A három győzelemig tartó párharc állása: 2–2. Az ötödik mérkőzést március 6-án, szerdán 18:00-tól játsszuk hazai pályán.