Előny a Kaposvárnál

Kaposvári NRC–Swietelsky-Békéscsaba 3:1 (20, 19, -15, 17)
Extraliga-elődöntő, 1. mérkőzés, Kaposvár. Vezette: Tillmann, dr. Árpás.

KNRC: Vilvert 5, Martin 2, Radnai 3, Szedmák 20, Dias da Silva 20, Santos Hurst 24. Csere: Rády (libero), Godó 1, Lima. Vezetőedző: Vincent Lacombe.

Békéscsaba: Kump 7, Kotormán, Strumilo 10, Stepanenko 17, Pintér 9, Paskova 15. Csere: Molcsányi (libero), Aydinogullari 1, Glemboczki 2, Becic. Vezetőedző: Tóth Gábor.

A negyeddöntőt szoros csatában, de sikerrel abszolváltuk az UTE-vel szemben, jöhetett a Kaposvár elleni elődöntő, ami semmiképp sem ígérkezett könnyebb feladatnak. Mivel ellenfelünk egy pozícióval előttünk, a második helyen végzett az alapszakaszban, így őket illette meg a pályaelőny, azaz náluk kezdődött a párharc.

1️⃣ Mi szereztük meg az elődöntő első két pontját, de hamar magához tért a házigazda és egy 7:2-es sorozattal fordított, Tóth Gábor kénytelen volt időt kérni. Miroslava Paskova támadásaival kezdtünk zárkózni, ám ez nem tartott sokáig, mert a Kaposvár jóval pontosabban és eredményesebben tudott támadni, 13:7-nél újabb csabai timeout következett. 6-7 pont körül mozgott a különbség, aztán amikor ezt négyre csökkentettük, akkor Vincent Lacombe is kikérte első idejét. Apránként kapaszkodtunk, de a 20 pont elérése lenyugtatta őket, majd az öt játszmalabdájukból a másodikat megcsinálták.

2️⃣ A második felvonásban is mi húztuk be az első pontot, viszont itt is gyorsan ébredt a KNRC, Tóth Gábornak 5:2-nél magához kellett hívnia a lányokat. Ez jól sült el, Margarita Stepanenko vezetésével azonnal egyenlítettünk, aztán jött a sormintázás egészen 7:7-ig, amikor megint ellépett hárommal a Kaposvár. 10:8-nál hosszú és küzdelmes labdamenet végére tett pontot Paskova, 12-nél pedig újfent beértük őket, ám innen ők mozdultak el és elkezdtek elszakadni. 8:2-es szériát raktak össze, és ezt a fórt a hajráig meg is őrizték, a hét szettlabdából kettőt még hárítottunk, de a harmadik az övék lett.

3️⃣ Szorosan indult a harmadik játékrész, majdnem teljesen felváltva születtek a pontok, aztán először mi vezettünk kettővel 3:5-nél. Ebből viszont gyorsan 7:5 lett, Tóth Gábor időkéréssel reagált, de csak 10:7 után táltosodtunk meg, amikor zsinórban négy egységet termeltünk. Ügyesen védtük az 1-2 pontos előnyünket, amit 14:17-nél háromra növeltünk, Lacombe időt kért ekkor, de még kettőt hozzá tudtunk csapni a fórunkhoz. Sőt, a hajrához érve sem álltunk meg, összejött kilenc szettlabda is, és rögtön az elsőt kihasználtuk, megvolt a szépítés!

4️⃣ Pintér Andrea hangos blokkjával kezdtük a negyedik etapot, aztán 1:1 után ismét a váltott pontszerzés volt jellemző. 5:6 után azonban sorozatban négyet hozott a KNRC, Tóth Gábor időt kért, ezzel együtt is elléptek 10:7-re, majd 12:8-ra. Ezt a lemaradást gyorsan megfeleztük, de amikor ugyanolyan sebességgel visszaállította a Kaposvár, Tóth Gábor kikérte második idejét is. Dominika Strumilo nyitásaival indultunk meg felfelé, aki a meccs első ászát is beütötte, egyetlen pontra megközelítettük meg a hazaiakat, akik viszont megállították ennyinél a támadásunkat, és a következő hét labdamenetből hatot elvittek. Az itt összeszedett fölényüket megőrizték a végjátékig, ahol a hétből az első meccslabádjukat értékesítve megnyerték a harmadik játszmát, egyúttal az elődöntő első mérkőzését is.

Folytatás szerdán 18:00-tól a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban.

Vincent Lacombe:

„Remek játékot nyújtottunk ma, de nem tökéleteset, a harmadik játszmában kiestünk a fókuszból. Összességében elégedett vagyok a lányokkal, akik élvezték a meccset és nem stresszeltek. Ez még csak egy győzelem, remélhetőleg fenn tudjuk tartani ezt a szintet, mert az biztos, hogy a Békéscsaba nem fogja ingyen adni a továbbiakat, úgyhogy folyamatosan a legjobbunkra lesz szükség.”

Tóth Gábor:

„Sajnos a playoffban nagyon sokat számít a lendület és a szív. Az első szettben védekezésben nem hoztuk azt, amit kellett volna, főleg akaratban. Utána mutattunk jeleket, de ez nagyon kevés. Ugyanabban vagyunk, mint amiben az UTE elleni párharc során, sajnálom, hogy nem tanultunk belőle. Nagyon remélem, hogy szerdán meg fogjuk tudni mutatni a jobbik arcunkat, hiszen ez a rájátszás, ahol nem szettekről van szó, hanem tovább kell jutni.”

A három győzelemig tartó párharc állás: 1–0 a KNRC javára.