Drámai, ötszettes vereség itthon

Swietelsky-Békéscsaba–MÁV Előre Foxconn 2:3 (-22, -22, 20, 17, -11)
Extraliga, III. helyért, 3. mérkőzés, Békéscsaba. Vezette: Tillmann, Horváth.

Békéscsaba: Glemboczki 17, Stepanenko 21, Bodnár 6, Pintér 12, Aydinogullari 1, Paskova 16. Csere: Kertész (libero), Kotormán, Becic 1, Kump. Vezetőedző: Tóth Gábor.

MÁV Előre: Dvoracek 29, Andersson, Király-Tálas 4, Markovic 16, Matos 13, Orosz 10. Csere: Kovács (libero), Vacsi 1, Pallag 1. Vezetőedző: Lukasz Przybylak.

1–1-ről folytatódott az Extraliga bronzcsatája, miután először mi, majd a MÁV Előre is megnyerte első hazai mérkőzését. A harmadik találkozóra itthon, a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban került sor, ahol létfontosságú lett volna a győzelem. A találkozó gyászszünettel kezdődött, ugyanis klubunk első elnöke, Molnár László a mai napon elhunyt. Isten nyugosztalja.

1️⃣ Izgalmas és szoros labdamenetekkel, váltott pontszerzéssel indult az összecsapás, elsőként a MÁV Előre tudott ellépni kettővel 2:4-nél. Aztán még kettőt közétett a vendég együttes és ezt a különbséget őrizte, 6:10-nél jött Tóth Gábor időkérése, ám ezt követően sem tudtunk közelebb kerülni. 8:13-nál ismételt a vezetőedző, azonban továbbra is akadozott a gépezett, ezért cserékhez folyamodott a szakvezető. A lemaradásunk elérte a hét egységet is, aztán Luna Becic és Miroslava Paskova vezérletével megkezdtük a felzárkózást. 10:17-ről 16:19-re érkeztünk meg, sőt a következő két labda is a miénk lett, Przybylak időt kért, amire két ponttal reagált a csapata. Mi ugyanezt tettük, aztán 22-nél sikerült befognunk őket. Az időkérést megint jól időzítették, elvitték a következő két pontot, majd egyből megcsinálták az első szettlabdájukat is.

2️⃣ Jobban kezdtük a második etapot, Pintér Andrea ászával 3:1-es előnyben voltunk. 7:7-nél értek minket utol, ott azonban összeállt a Pintér-Paskova fal, amely elkezdte gyártani a blokkokat, ennek köszönhetően sorozatban öt pontot szerezve lehagytuk ellenfelünket. Leszakítani viszont nem sikerült, ugyanis ők maguk is egy ötös sorozattal rukkoltak elő. Tóth Gábor időt kért, majd visszavettük a vezetést, ám folyamatosan ott volt a nyomunkban a MÁV Előre. Margarita Stepanenko ásza után újfent hárompontos előnynek örülhettünk, de nem sokáig, 19-nél pedig ismét egál volt. A végjátékra 20:20-szal fordultunk rá, és sajnos ugyanaz történt, mint az elmúlt négy játszmában: összeroskadás, amit a fehérváriak kihasználtak és 2:0-s vezetésre tettek szert.

3️⃣ Hektikusan folytatódott a csata, a 3. játszmában 3:3-nál maratoni labdamenetet húzott be a MÁV Előre, de ezután sem engedte el egymás kezét a két együttes, hol az egyik, hol a másik fél járt előrébb egy ponttal. 6:7-nél aztán sikerült ritmust váltani, egymás után öt pontot szerezve kezdtünk el távolodni, időt is kért Lukasz Przybylak. Ez ismét ült, azonnal eltüntette a különbséget a vendégcsapat és az élre állt, viszont egyből válaszoltunk. Ebben a periódusban a rövidebb-hosszabb pontszerző sorozatok jellemezték a játékot, 14:15 után például mi tettünk le egy négyes szériát, és a 20-at is mi értük el elsőként. 22:19-re is vezettünk, és most nem álltunk meg, 24:20-nál négy szettlabdánk gyűlt össze, Glemboczki Zóra pedig beütötte az elsőt!

4️⃣ Saját nevelésű ütőnk átmentette a lendületét a negyedik etapra is, övé volt az első két pont, aztán hirtelen már ők vezettek 4:3-ra. Majd 5:4-re mi, utána 8:5-re ők, továbbra is hullámzott a meccs, aminek Tóth Gábor próbált véget vetni egy időkéréssel. Ezt siker koronázta, 9:9-nél megint egál volt, sőt Paskova révén a vezetést is visszaszereztük, majd ugyanő volt az, aki az eltávolodásunkat is vezényelte. Sorozatban nyolc pontnál jártunk, ez a futás felemésztette mindkét fehérvári időkérést, Glemboczki szenzációsan nyitott, amit 15:9-nél már a második ászával nyomatékosított. Paskova is megállíthatatlan módba kapcsolt, 4-5 pontos különbséggel dolgozhattunk végig, a hajrában pedig szebbnél szebb megoldásokkal meneteltünk, aztán megvolt a hét játszmalabdánk, amelyek közül az elsőt a helyére küldte Bodnár Dorottya.

5️⃣ Jöhetett a párharc szempontjából kulcsfontosságú ráadás, amit sokkal jobban kezdtek a vendégek, miután övék lett az első három labdamenet. Tóth Gábor időkéréssel, Paskova egy blockouttal nyugtatott, de így is tartani tudták a közte hármat. 2:5-nél Pintér hatalmas blokkal jelentkezett, majd egy pontra kapaszkodtunk vissza, és az egál sem váratott magára sokat, Stepanenko szerencsés ászával 7:7 volt az állás, sőt a térfélcserénél már mi mentünk 8:7-re.
Hamar fordított a MÁV Előre és el is lépett kettővel, de 10-nél megfogtuk őket, erre időt kértek, majd ők mozdultak el egyenlőről, méghozzá egymás után három ponttal. Ráadásul a negyediket is megszerezték, négy meccslabdájuk lett, és bár az elsőt hárítottuk, a másodikat már megcsinálták.

A MÁV Előre megnyerte a drámai meccset és úgy léphet pályára otthon a negyedik mérkőzésen, hogy megszerezheti a bronzérmet. Mi pedig innentől nem hibázhatunk, egymás után két meccset kell hoznunk.

Tóth Gábor:

„Szakmailag is nehéz volt menedzselni, hogy visszajöjjünk, mert ha nem váltunk bele a cserékkel, akkor ez egy 3:1-es vereség. Nem történt más, mint ami a szezonban mindig: a fontos pillanatokban rendre hibáztunk, és amikor így visszajön a csapat, ilyen menetelést produkál, aztán 10:10 után egy pontot képes csinálni, akkor sajnos azt kell mondanom, nem érdemeltünk győzelmet. Az ellenfél többet tett azért, hogy nyerjen, annak ellenére, hogy tudtuk mi is, mi a tét. Amikor nüanszokon múlik egy meccs, akkor semmire sincs garancia, de amíg a fontos pillanatokban megáll a kezünk és taktikailag rossz megoldásokat választunk, nem tanulunk semmiből, akkor nagyon nehéz a dolog.”

Lukasz Przybylak:

„Az első két szettben az egyik legjobb játékunkat nyújtottuk. Aztán a Békéscsaba visszaszerezte az önbizalmát, onnantól kezdve nehéz dolgunk volt, de az ötödik szettben jobban kezdtünk és szépen őriztük azt az előnyünket. Nagyon örülök a győzelemnek, de ez rengeteg energiát felemésztett, úgyhogy most a regeneráció a legfontosabb.”

A három győzelemig tartó párharc állása: 2–1 a MÁV Előre javára. Folytatás szombaton 16:30-tól Székesfehérváron.